CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogMoscheea Albastra din Istambul

Moscheea Albastra din Istambul

09 Iulie 2016, 14:37   |  Florin Badea  |  Comentarii
Moschei, Cladiri, Constructii din lume,
Moscheea Albastra din Istambul
Moscheea Albastra din Istambul (Turcia)

Numita si Moscheea Sultanului Ahmed, aceasta este o moschee din orasul Istambul, Turcia, construita de sultanul Ahmed I intre anii 1609 - 1616. Aceasta este moscheea nationala a Turciei, fiind si cea mai mare moschee din Istambul pana in momentul de fata.

Constructia a fost ridicata dupa planurile arhitectului Sedefkar Mehmed Agha, unul din ucenicii marelui arhitect si inginer otoman Mimar Sinan. Autorul cladirii a fost foarte inspirat de lucrarile profesorului sau, ca drept dovada Moscheea Albastra prezinta o asemanare cu Moscheea Sehzade, tot din Istambul, proiectata de Mimar Sinan.

Pentru ca in Imperiul Otoman, la vremea aceea, marile constructii de acest gen erau ridicate din bugete obtinute in urma castigarii de razboaie, ridicarea Moschei Albastre a dezvoltat mari discutii in randul populatiei. Aceasta datorita ridicarii constructiei din bugetul statului. Ahmed fiind primul sultan care recurge la fondurile de stat pentru ridicarea unei moschei.

Lucrarile la imensa constructie au inceput in anul 1606, in luna august a cestui an, insusi sultanul Ahmed I a oficiat deschiderea santierului. Constructia facandu-se pe locul palatului imparatilor Imperiului Bizantin.

Fatada cladirii a fost inspirata de la Moscheea Suleyman, adaugandu-se turlele de pe cupolele de la colturi. Corpul central este alcatuit dintr-un sistem de domuri dominate de domul central ce masoara 43 m in inaltime si 23,5 m in diametru. Aceste domuri la un loc sunt suspendate de 4 piloni imensi ce ne duce din nou la lucrarile arhitectului Sinan.

Intrarea din partea vestica a curtii cladirii era destinata special pentru sultan care era singurul ce avea voie sa intre calare pe cal in curtea moschei. La aceasta intrare a fost montat un lant metalic solid, pentru ca atunci cand sultanul intra sa plece capul pentru a nu se lovi de acesta. Acest gest avand rolul de supunere a liderului musulman in fata lui Alah.

Un element important al aspectului exterior al cladirii il constituie minaretele, acestea sunt in numar de sase, o raritate pentru moscheile din Turcia care de obicei au patru. Patru minarete sunt pozitionate la colturile cladirii si prezinta cate trei balcoane fiecare. Celelalte doua sunt pozitionate la colturile ce marcheaza latura intrarii in curte, acestea prezinta cate doua balcoane fiecare. Inaltimea fiecarei minarete masoara 64 m si erau folosite pentru chemarea credinciosilor la rugaciune. Muezinul (persoana ce anunta ora fiecarei din cele cinci rugaciuni zilnice) trebuia sa urce scara in spirala din interiorul minaretului pentru a-si chema semenii la rugaciune.

Pentru ca Moscheea Albastra nu a fost proiectata doar ca loc destinat exclusiv rugaciunii, in incinta acesteia se gasesc o baie turceasca, o fantana, o scoala pentru studierea religiei islamice, un spital si un loc de relaxare pentru sultan.

Interiorul moschei este captusit cu peste 20.000 de placi ceramice de Iznik ce ofera o imagine remarcabila si un decor greu de descris. Nivelurile superioare ale interiorului sunt dominate de culoarea albastru, peste 200 de vitralii cu modele complexe ies in evidenta la patrunderea luminii naturale din exterior. Decoratiunile cuprind versete din coran executate de cel mai mare caligraf al timpului Seyyid Kasim Gubari. Podelele sunt acoperite cu covoare donate de credinciosi si inlocuite periodic datorita uzurii acestora in timp.

Fiecare semicupola detine 14 ferestre, iar cupola principala 28 de ferestre. Sticla colorata pentru aceste ferestre a fost oferita cadou de Signoria de la Venetia (organul de guvernare al Republicii Venetiene) sultanului Ahmed I. Foarte multe dintre aceste ferestre fiind inlocuite ulterior cu versiuni moderne, insa de calitate redusa.

Elementul cel mai important din interiorrul moschei este mihrabul - o adancitura semicirculara in peretele moscheii rezervata liderului lacasului de cult in timpul rugaciunii. Acesta este captusit cu marmura atent sculptata si este pozitionat in cadrul cladirii astfel incat toti credinciosii aflati in moschee sa poata vedea si auzii imamul (liderul lacasului de cult) in timpul rugaciunii, indiferent de cat de aglomerata este incaperea. Aceasta detinand o capacitate de 10.000 de persoane.

Astazi Moscheea Albastra nu este doar un obiectiv turistic, aici se tin slujbe regulate detinand un program normal de activitate ca orice moschee.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate