Muzeul Guggenheim se numara printre cele mai spectaculoase constructii din lume, mai ales cand acesta este observat din aer sau dintr-o calatorie pe raul Nervion, iar vazut din apropiere da impresia unei adaptari la imaginea orasului.
Pentru ca aceasta structura sa devina un simbol al orasului Bilbao, nu doar prin importanta sa culturala sau prin marimea impresionanta, Muzeul Guggenheim a fost proiectat in forme abstracte ce da impresia unui vapor, element ce simbolizeaza originea existentei acestui oras port.
Ridicarea impresionantei constructii s-a intins pe o perioada de patru ani, din octombrie 1993 pana in octombrie 1997. Pe langa aspectul sau futurist, cladirea detine un invelis special din titan ce face posibil schimbarea nuantei culorii cladirii in functie de lumina soarelui si conditiile de mediu. Se spune ca datorita complexitatii proiectarii unei astfel de cladiri, arhitectul Frank Gehry a folosit un program folosit in industria aerospatiala, cu ajutorul caruia a reusit sa dea nastere proiectului sau in stil deconstructivist.
Stilul de arhitectura abordat de Gehry isi are originile in modernismul tarziu, reprezentat prin formele curbe continuu. Desi aparent haotic pozitionate, aceste linii curbe distribuite de autor sunt considerate reprezentante al scolii DeCon (deconstructiviste), scoala ce apartne arhitecturii moderniste. Aceasta scoala deconstructivista incearca sa se detaseze de arhitectura modernista datorita accentuarii functionalitatii cladirilor in acest stil.
Frank Owen Gehry se numara printre cei mai renumiti arhitecti contemporani, cunoscut mai ales pentru stilul sau special de design reprezentat de structuri neliniare si circumvolute ce-i defineste operele. De asemenea Frank Gehry este un arhitect ce a promovat foarte mult stilul arhitectural deconstructivist ca pe un curent major al arhitecturii din ultima perioada a secolului al XX-lea.
Pentru prima data arhitectul a iesit in evidenta in 1972, aceasta aparitie publica s-a datorat mobilierului sau din carton presat numita Easy Edges. Promovarea sa a continuat prin diferite aparitii media si prin lucrarile sale cu totul deosebite, inclusiv casa in care locuia a devenit un element de atractie turistica. Astfel, prin intermediul stilului sau special, original si modernist, numele "Frank Gehry" a devenit un brend in lumea arhitecturii.
In incinta Muzeului Guggenheim, Gehry a deschis un spatiu educativ dupa propriul proiect, acesta detine ateliere scolare, ateliere de creatie pentru adulti, cursuri de arhitectura pentru copii si un program Baby Art. Aceste programe atragand peste 442.000 de participanti.
In 2013, ca urmare a crizei economice din acest an, a aparut initiativa programului Erdu, un program prin intermediul caruia somerii puteau vizita Muzeul Guggenheim gratuit.
Muzeul cuprinde 19 galerii, majoritatea reprezentate de sali simple, cu peretii vopsiti in alb, ceea ce face ca obiectele de arta expuse aici sa iasa perfect in evidenta. Aceasta atmosfera fiind perfect adaptata la tema muzeului, o tema bazata pe modern si contemporan. Un numar de 7 galerii sunt dedicate autorilor in viata pe care fundatia Solomon R. Guggenheim i-a selectionat pentru a le expune operele in acest proiect.
In spatiul exterior al perimetrului constructiei gasim o sculptura ce reprezinta un paianjen imens cu o punga de oua sub burta ce pandeste inaintea scarii de la intrare, opera a artistului Louise Bourget, precum si un catel imens imbracat in flori - sculptura a artistului Jeff Koons.
|