CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogMuzeul Guggenheim din Bilbao

Muzeul Guggenheim din Bilbao

23 Iulie 2016, 13:23  |  Florin Badea  |  Comentarii
Muzee, Cladiri, Constructii din lume,
Muzeul Guggenheim din Bilbao
Muzeul Guggenheim (Bilbao, Spania)
Sursa: User:MykReeve, prin Wikimedia.org, sub licenta: CC BY-SA 3.0

Orasul spaniol Bilbao se gaseste pozitionat in partea de nord a statului, in provincia Vizcaya, comunitatea autonoma Tara Bascilor. Acesta este un oras port amplasat pe raul Nervion, fiind centrul industrial principal sl acestei zone. In ultimii ani ai istoriei sale, Bilbao a cunoscut o dezvoltare majora in ceea ce priveste infrastructura si arhitectura sa, fiind construita o retea de metrou, un sistem de tranvai modern precum si cateva cladiri. Cea mai impresionanta structura construita in aceasta perioada, precum si cea mai atragatoare din acest oras este cladirea Muzeului Guggenheim Bilbao. Cladirea muzeului construita intr-un stil futurist adaposteste un muzeu de arta contemporana ce face parte din fundatia Solomon Robert Guggenheim, acesta fiind unul dintre cele cinci muzee ale acestei fundatii.

Uriasa constructie, opera a arhitectului canadian Frank Gehry, detine o suprafata de aproximativ 24.000 m2 de spatiu, impartit pe trei nivele. Circa 11.000 m2 din spatiul detinut este dedicat exclusiv pentru expozitiile muzeului.

Schema Muzeului Guggenheim
Schema Muzeului Guggenheim din Bilbao ( + mareste imaginea )

Muzeul Guggenheim se numara printre cele mai spectaculoase constructii din lume, mai ales cand acesta este observat din aer sau dintr-o calatorie pe raul Nervion, iar vazut din apropiere da impresia unei adaptari la imaginea orasului.

Pentru ca aceasta structura sa devina un simbol al orasului Bilbao, nu doar prin importanta sa culturala sau prin marimea impresionanta, Muzeul Guggenheim a fost proiectat in forme abstracte ce da impresia unui vapor, element ce simbolizeaza originea existentei acestui oras port.

Ridicarea impresionantei constructii s-a intins pe o perioada de patru ani, din octombrie 1993 pana in octombrie 1997. Pe langa aspectul sau futurist, cladirea detine un invelis special din titan ce face posibil schimbarea nuantei culorii cladirii in functie de lumina soarelui si conditiile de mediu. Se spune ca datorita complexitatii proiectarii unei astfel de cladiri, arhitectul Frank Gehry a folosit un program folosit in industria aerospatiala, cu ajutorul caruia a reusit sa dea nastere proiectului sau in stil deconstructivist.

Stilul de arhitectura abordat de Gehry isi are originile in modernismul tarziu, reprezentat prin formele curbe continuu. Desi aparent haotic pozitionate, aceste linii curbe distribuite de autor sunt considerate reprezentante al scolii DeCon (deconstructiviste), scoala ce apartne arhitecturii moderniste. Aceasta scoala deconstructivista incearca sa se detaseze de arhitectura modernista datorita accentuarii functionalitatii cladirilor in acest stil.

Frank Owen Gehry se numara printre cei mai renumiti arhitecti contemporani, cunoscut mai ales pentru stilul sau special de design reprezentat de structuri neliniare si circumvolute ce-i defineste operele. De asemenea Frank Gehry este un arhitect ce a promovat foarte mult stilul arhitectural deconstructivist ca pe un curent major al arhitecturii din ultima perioada a secolului al XX-lea.

Pentru prima data arhitectul a iesit in evidenta in 1972, aceasta aparitie publica s-a datorat mobilierului sau din carton presat numita Easy Edges. Promovarea sa a continuat prin diferite aparitii media si prin lucrarile sale cu totul deosebite, inclusiv casa in care locuia a devenit un element de atractie turistica. Astfel, prin intermediul stilului sau special, original si modernist, numele "Frank Gehry" a devenit un brend in lumea arhitecturii.

In incinta Muzeului Guggenheim, Gehry a deschis un spatiu educativ dupa propriul proiect, acesta detine ateliere scolare, ateliere de creatie pentru adulti, cursuri de arhitectura pentru copii si un program Baby Art. Aceste programe atragand peste 442.000 de participanti.

In 2013, ca urmare a crizei economice din acest an, a aparut initiativa programului Erdu, un program prin intermediul caruia somerii puteau vizita Muzeul Guggenheim gratuit.

Muzeul cuprinde 19 galerii, majoritatea reprezentate de sali simple, cu peretii vopsiti in alb, ceea ce face ca obiectele de arta expuse aici sa iasa perfect in evidenta. Aceasta atmosfera fiind perfect adaptata la tema muzeului, o tema bazata pe modern si contemporan. Un numar de 7 galerii sunt dedicate autorilor in viata pe care fundatia Solomon R. Guggenheim i-a selectionat pentru a le expune operele in acest proiect.

In spatiul exterior al perimetrului constructiei gasim o sculptura ce reprezinta un paianjen imens cu o punga de oua sub burta ce pandeste inaintea scarii de la intrare, opera a artistului Louise Bourget, precum si un catel imens imbracat in flori - sculptura a artistului Jeff Koons.

Mama paianjen
Mama paianjen - opera a artistului Louise Bourget
Sursa: Vicente Villamón, prin Flickr.com, sub licenta: CC BY 2.0

Cu ajutorul talentului sau, Gehry nu a reusit doar sa dezvolte si sa faca cunoscut un oras simplu al Europei, ci a oferit operelor artistilor un loc demn de a gazduii astfel de bijuterii ale artei contemporane. Acest loc aflandu-se intr-o bijuterie a arhitecturii contemporane - Muzeul Guggenheim Bilbao.

Potrivit Europa Press, Muzeul Guggenheim a depasit cifra fabuloasa de 1 milion de vizitatori ce i-au trecut pragul in 2014, aceasta intamplandu-se pentru a sasea oara de la inaugurarea sa. Cei mai multi dintre vizitatori fiind francezi, intr-un procent de 18%, urmati de germani, americani si britanici, in procente de aproximativ 7%, se mai adauga italieni 4% si portughezi 3%. Vizitatorii locali din provincia autonoma spaniola Tara Bascilor reprezinta un procent de 13%, iar restul vizitatorilor spanioli reprezinta 23%.

Interiorul Muzeului Guggenheim
Interiorul Muzeului Guggenheim
Sursa: User:Ardfern, prin Wikimedia.org, sub licenta: CC BY-SA 3.0
Bibliografie:* guggenheim-bilbao.es/en/the-building/
* ro.wikipedia.org/wiki/Frank_Gehry
* www.europapress.es/
* commons.wikimedia.org/wiki/File:Guggenheim-bilbao-jan05.jpg
* commons.wikimedia.org/wiki/File:Bilbao_-_Guggenheim_11.jpg
* commons.wikimedia.org/wiki/File:Guggenheim_Museum_interior,_Bilbao,_July_2010_(04).JPG
* pixabay.com/en/guggenheim-museum-bilbao-1027080/
* www.flickr.com/photos/villamon/3978964795

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate