Acasa » Tehnologii » Materiale de constructii › Obtinerea cauciucului natural
Obtinerea cauciucului natural
14 Ianuarie 2019, 22:13 | Rombadconstruct | Materiale de constructii

Cauciucul este un polimer macromolecular de provenienta artificiala sau naturala. Cauciucul artificial se obtine din izopren (o hidrocarbura nesaturata care prin polimerizare rezulta cauciucul). Cauciucul natural este obtinut din seva unui arbore.
Ce este cauciucul natural?
Cauciucul natural este un material obtinut pe cale naturala prin extragerea acestuia din latexul (seva) arborelui de cauciuc. Acest material este utilizat in special in industria obtinerii de anvelope, materiale izolatoare, camere gonflabile etc.
Ce este latexul?
Latexul este o solutie coloidala formata din particule de cauciuc, micronice, fin dispersate in apa. Dispersia in apa este asigurata de peliculele de proteine care le imprima sarcini electronegative. Latexul provine din seva arborelui de cauciuc si contine 35% cauciuc, 60 % apa si 5% proteine, rasini si saruri minerale.
Arborele de cauciuc a fost descoperit in anul 1744, in Amazon, de catre exploratorul francez Charles Marie de La Condamine. Acesta descopera proprietatile deosebite ale sevei acestui arbore pe care o denumeste latex, un termen provenit din limba latina.
Obtinerea cauciucului natural
Cauciucul este format din asociatii macromoleculare de hidrocarburi. La temperaturi obisnuite cauciucul brut este elastic, la incalzire devine lipicios si plastic, iar la racire se rigidizeaza. Pentru a se mari limitele de supraelasticitate, se vulcanizeaza prin incalzire la 200℃ cu floare de sulf sau cu ajutorul protoclorurii de sulf, la rece. In functie de cantitatea de agent de vulcanizare cauciucul poate sa-si pastreze elasticitatea, fara a curge la intindere (cantitate mica de agent) sau poate sa si-o piarda, transformandu-se intr-un material rigid tridimensional, numit ebonita (cantitati mari de agent).
In aer cauciucul "imbatraneste" (scade elasticitatea si rezistenta la intindere) din cauza oxidarii prin formarea puntilor de oxigen intre macromoleculele filiforme si transformarii lor in macromolecule tridimensionale.

Ce sunt emulsiile bituminoase
Emulsiile bituminoase sunt dispersii de particule foarte […]
Mai mult…
Defecte de structura ale lemnului
Defectele de structura ale lemnului sunt modificari de […]
Mai mult…
Alegere tencuiala decorativa de exterior
Tencuiala decoratva este un material de finisaj exterior […]
Mai mult…