Acasa » Tehnologii » LegislatieOmologare carlig remorcare auto

Omologare carlig remorcare auto

 25 Februarie 2023, 10:39  |   Rombadconstruct  |   Legislatie

Omologare carlig remorcare auto

Pentru a obtine omologare pentru un carlig de remorcare auto nu este necesar sa facem anumite demersuri speciale in acest sens. Aceasta din urma se datoreaza faptului ca orice carlig de remorcare auto este omologat de producator. Astfel, pentru a ne convinge ca un carlig de remorcare auto este omologat trebuie doar sa verificam pe materialele de insotire a produsului si sa citim in zona "omologare carlig remorcare". Pe documentele/elementele de insotire ale carligului de remorcare sunt specificate date despre omologarea produsului (carligului de remorcare).

Obtinere omologare carlig remorcare

Pentru a obtine omologare pentru un carlig de remorcare nu exista o documentatie in acest sens. Nu este necesar sa se mearga cu o anumita documentatie la RAR pentru a se omologa un carlig de remorcare. Carligele de remorcare primesc autorizatie RAR doar daca sunt fabricate de producatori autorizati. Prin urmare, in momentul achizitionari unui carlig de remorcare se primeste si omologarea acestuia. Actul de omologare a unui carlig de remorcare este reprezentat de o asa zisa "marca de omologare" (vedeti prima imagine a articolului). Aceasta marca de omologare este reprezentata printr-o tablita, de obicei din aluminiu, pe care sunt notate anumite caracteristici ale carligului de remorcare, autorizarea si producatorul.

Tot ce trebuie facut de o persoana fizica este faptul ca trebuie sa aleaga un carlig de remorcare compatibil cu autoturismul pe care acest produs va fi montat. Chiar si in situatia cand carligul de remorcare este omologat de producator dar acesta nu este compatibil cu autoturismul pe care este montat sau acesta prezinta acte de uzura, certificatul de inmatriculare al vehiculului este retinut de politie, conform punctului k), alineatul (1), articolul 112 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Articolul 112
(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:
a) …

k) elementele dispozitivului de cuplare pentru remorcare prezinta uzuri pronuntate ori nu sunt compatibile, fiind de natura sa provoace desprinderea remorcii sau dezechilibrarea ansamblului;
l) …

Amenda carlig remorcare neconform

Totodata, pe langa retinerea certificatului de inmatriculare, persoanele care detin un carlig de remorcare neconform vor fi sanctionate conform punctului 24, alineatul (1), articolul 102 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Articolul 102
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
1. …

24. nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor;
25. …

Avand in vedere cele mentionate mai sus, clasa a IV-a de sanctiuni, unde se incadreaza aceasta contraventie, reprezinta de la 9 pana la 20 de puncte-amenda.

Avand in vedere ca un punct-amenda are o valoare de 10 % din salariul minim pe economie din Romania, se poate calcula foarte usor.

Exemplu: la aceasta data salariul minim pe economie este de 3000 lei, prin urmare, un punct-amenda este de 300 lei. In situatia noastra rezulta ca amenzile sunt cuprinse intre 2700 - 6000 lei. Totusi, la inceputul anului 2023, cand a crescut salariul minim pe economie, valoarea punctului de amenda a fost "inghetata" la 145 lei.

Omologare carlig remorcare

Montarea carligului de remorcare

Montarea carligului de remorcare constituie un aspect la fel de important ca achizitionarea acestuia. Prin urmare, dupa ce carligul de remorcare a fost achizitionat de la un producator autorizat RAR, a fost ales in raport cu vehiculul, dar mai ales a fost ales in functie de sarcinile la care va fi supus, acesta trebuie montat. Montarea carligului de remorcare trebuie executata de un service autorizat in vederea obtinerii unei garantii si, totodata, asigurarea ca acest dispozitiv indeplineste toate conditiile de siguranta necesare.

Bibliografie
  1. O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Alte articole

    Viteza minima pe autostrada

Viteza minima pe autostrada

Limitele de viteza in Romania sunt stipulate legislativ in O.U.G. […]

Mai mult…

    Tonaj maxim admis

Tonaj maxim admis in Romania

Tonajul maxim admis pe drumurile publice din Romania sunt stipulate […]

Mai mult…

    Zona protectie drumuri

Zona protectie drumuri. Zona de siguranta

Limitele zonei drumurilor, respectiv zona de protectie […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook