Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiOtelul beton BST

Otelul beton BST

 29 Ianuarie 2019, 11:22  |   Florin Badea  |   Materiale de constructii

Otelul beton BST

Otelul beton BST este o marca de otel beton relativ noua in tara noastra. Acest otel beton este produs conform standardului european ST 009:2011.

Pentru a intelege mai bine am sa fac o paranteza pentru a explica cele doua standarde sub care se produce otelul beton aflat pe piata din Romania. Exista doua standarde diferite care impune conditiile de fabricatie ale otelului beton produs in tata noastra: un standard romanesc - SR 438-1:2012 "Produse din otel pentru armarea betonului"; si un standard european - ST 009:2011 "Specificatia tehnica privind produse din otel utilizate ca armaturi: cerinte si criterii de performanta".

Standardul romanesc (SR 438-1:2012) pastreaza vechea codificare a marcilor romanesti de otel beton, precum: OB 37, PC 52 si PC 60, care mentioneaza valoarea rezinstentei minime a materialului la rupere.

Standardul european (ST 009:2011) aplicat otelului beton produs in U.E. (Uniunea Europeana) se noteaza specificand limita de curgere si categoria de ductilitate, precum:

B 500 C,
unde:
- litera "B" este simbolul pentru armatura pentru beton armat;
- numarul "500" - valoarea limitei de curgere in N/mm2 sau MPa (MegaPascal);
- litera "C" - categoria de ductilitate (care poate fi: As, A, B, C, Cs).

Otelul beton BST este de origine germana, unde "BST" este prescurtarea cuvantului german "Betonsthal" care inseamna armatura metalica. Prin urmare, "BST" reprezinta nimic altceva decat litera "B" in notarea otelului beton conform ST 009:2011 impus productiei de otel nemtesc.

Dupa cum spuneam, notarea otelului beton conform cerintelor ST 09:2011 prevede si informarea asupra produsului despre categoria de ductilitate (capacitatea de deformare la tractiune). Astfel, otelul beton tip BST are specificata valoarea ductilitatii sub trei forme: BST 500 A, BST 500 B si BST 500 C. Limitele A, B, si C reprezinta valoarea alungirii la forta maxima (Agt) dupa cum urmeaza:
- A reprezinta ductilitatea cea mai scazuta (2,5%);
- B - ductilitate 5%;
- C - otelul beton cu cea mai buna ductilitate, in procent de 7,5%.

Cum se deosebeste otelul beton BST de otelul beton romanesc?

Otelul beton BST se diferentiaza printr-o serie de particularitati, inasa cea mai evidenta este pozitionarea nervurilor pe barele de otel. Otelul beton BST are o parte cu nervurii pozitionati succesiv la 45 de grade (ca la otelul beton obisnuit PC52), iar pe cealalta parte sunt dispusi alternativ (vedeti imaginea urmatoare).

Nervurii otelului beton BST
Otelul beton BST
Alte articole

    Ce este cimentul alb?

Ce este cimentul alb?

Cimentul alb face parte dintr-o categorie de cimenturi speciale obtinute […]

Mai mult…

    Ce este varul hidraulic?

Ce este varul hidraulic?

Varul hidraulic se obtine prin arderea calcarelor cu continut variabil […]

Mai mult…

    Ce este poliesterul

Ce este poliesterul?

Poliesterul este un tip de polimer obtimut prin policondensarea acizilor bibazici cu […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook