CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogPalatul Culturii din Iasi

Palatul Culturii din Iasi

24 Ianuarie 2016, 19:45   |  Florin Badea  |  Comentarii
Palate, Muzee, Cladiri, Constructii din Romania,
Palatul Culturii din Iasi
Palatul Culturii din Iasi - GALERIE FOTO (3)
Palatul Culturii in departare

Construit in stil neogotic intre anii 1906 - 1995 de catre arhitectul Ion D. Berindey - student al scolii pariziene de arhitectura. La proiectul cladirii au participat si arhitectii Alexandru D. Xenopol si Grigore Cerchez. Ca locatie de constructie a fost aleasa fosta Curte Domneasca medievala, cladirea fiind ridicata chiar pe locul unde candva se afla Palatul Domnesc. Constructia terminata in 1925, a fost inaugurata in 1926, iar la eveniment a participat regele Ferdinand al Romaniei.

Ion Berindey
Ion D. Berindey - arhitect roman, a studiat arhitectura la Scoala Nationala Superioara de Arte Frumoase din Paris intre anii 1889-1997.

Arhitectura palatului detine ornamente heraldice, statui ce reprezinta arcasi care stau de straja, iar la intrarea in palat sta o acvila cu aripile deschise, pozitionata pe peretele turnului. In interiorul cladirii, din cele 298 de incaperi, cele mai importante sunt: Sala Voievozilor ce detine portretele domnitorilor Moldovei si ale monarhilor Romaniei, asezate pe peretii incaperii in medalioane; Sala Gotica, amenajata in stil medieval; Sala Henri Coanda, cu lambriuri executate dupa proiectul marelui savant.

Un accesoriu al palatului si cel mai important este ceasul cu trei cadrane, fiecare cadran masurand 3,25 m in diametru. Ornamentul cadranelor cuprinde vitralii prin intermediul carora sunt reprezentate cele 12 zodii, iar sub fiecare cadran stau pictati cate doi plaiesi in costue populare. Ceasul mai detine un sistem complex, rar intalnit in Romania, de opt clopote care la fiecare ora fixa reproduce notele "Horei Unirii", amintind faptul ca Iasiul este orasul unirilor.

In fata Palatului Culturii se afla statuia lui Stefan cel Mare calare pe cal. Monumentul a fost ridicat pe vremea cand in locul palatului de astazi se afla Palatul Domnesc, transformat in Palat Administrativ dupa Unirea din 1859, cand capitala s-a mutat la Bucuresti. Statuia proiectata de Gheorghe Asachi si executata de sculptorul fancez Emmanuel Fremiet, a fost dezvelita la 1883. Pentru acest eveniment, Mihai Eminescu a scris poezia "Doina", iar Carol I a oferit palatului doua tunuri Krupp din timpul Razboiului de Independenta.

Palatul de astazi a fost Palat de Justitie pana in anul 1955, cand acesta devine centru cultural al societatii iesene.

Astazi cladirea adaposteste patru importante muzee ale orasului si anume: Muzeul de Istorie a Modovei, ce se gaseste situat la parterul cladirii, in sectiunea vestica; Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu", denumit dupa marele savant local, acesta se afla situat tot la parterul cladirii, in sectiunea estica a palatului; Muzeul de Arta ce detine galerii de arta europeana si romaneasca, acesta fiind situat la etajul cladirii; Muzeul Etnografic al Moldovei, infintat in 1943, situat la parter si etaj in sectiunea vestica a cladirii. Tot aici se gaseste si sediul Bibliotecii Judetene „Gheorghe Asachi”, pozitionata in sectiunea de nord-est a palatului.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate