CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogPalatul Societatii de Asigurari „Generala”

Palatul Societatii de Asigurari „Generala”

04 Noiembrie 2016, 19:11   |  Florin Badea  |  Comentarii
Palate, Cladiri, Constructii din Bucuresti, Constructii din Romania,
Palatul Societatii de Asigurari Generala
Palatul Societatii de Asigurari "Generala" (Bucuresti, Romania)

Centrul vechi al Bucurestiului este o zona din centrul capitalei unde istoria se gaseste la tot pasul. Aceasta zona este pozitionata intre patru mari bulevarde ale capitalei si anume Calea Victoriei, Regina Maria, Hristo Botev si Splaiul Independentei. Toata zona este impanzita de cladiri de o importanta deosebita pentru arhitectura si istoria Bucurestiului. Dintre acestea, cea care face si subiectul articolului nostru, este Palatul Societatii de Asigurari "Generala", care astazi este sediul central BCR (Banca Comerciala Romana). Aceasta este pozitionata pe latura de nord a Centrului Vechi, pe bulevardul Regina Elisabeta, vizavi de Universitatea din Bucuresti, dominand prin imaginea sa arhitecturala aceasta zona.

Constructia cladirii palatului Societatii de Asigurari "Generala", a carei inaugurare a fost facuta in anul 1906, a reprezentat parte a perioadei inceputului secolului al XX-lea care a schimbat arhitectura urbana a capitalei oferind o noua imagine Bucurestiului.

Banca Comerciala Romana
Sediul central al BCR (Banca Comerciala Romana) ( + mareste imaginea )

Pentru ca aceasta minunata opera de arta arhitecturala a stilului eclectic sa ia nastere a trebuit sa fie proiectata de un bun arhitect, acesta se numea Oscar Maugsch.

Oscar Maugsch este un arhitect de origine germana care s-a nascut in Iasi in data de 13 decembrie 1857 si a obtinut cetatenia romana in anul 1894, cetatenie ce i-a fost acordata de Carol I.

Oscar Maugsch si-a pus amprenta pe arhitectura Bucurestiului prin constructiile publice executate in maniera stilului sau. Acesta a executat cladiri precum Banca de Scont, situata la intersectia str. Lipscani cu str. Eugen Caranda, Banca de Credit Roman de pe str. Stavropoleos, Palatul Societatii de Asigurari "Generala" despre care vorbim in acest articol, precum si numeroase cladiri civile, din care amintim: Casa Elena Cantacuzino, Casa Olanescu, Casa Sabba Stefanescu etc.

Piata I. C. Bratianu
Piata I. C. Bratianu (astazi Piata Universitatii) la inceputul secolului al XX-lea.
Avem in imagine, de la stanga la dreapta, Palatul Societatii de Asigurari "Generala" (astazi sediul
central BCR), Monumentul I. C. Bratianu (astazi inexistent, acesta fiind demolat de regimul
comunist in vara anului 1948) si Cladirea Universitatii Bucuresti.

Constructia cladirii palatului Societatii de Asigurari "Generala" s-a executat in curtea Palatului Sutu, palat care astazi adaposteste Muzeul Municipiului Bucuresti. In aceasta zona, unde astazi se gaseste sediul central al BCR (Banca Comerciala Romana) se afla gradina palatului.

Impreuna cu Palatul sediului Departamentului pentru Lupta Antifrauda, care este construit in "oglinda" dar cu o arhitectura diferita, palatul sediului central BCR marcheaza intrarea in Centrul Vechi al capitalei prin partea de nord. Cele doua cladiri flancand simetric intrarea spre strada Toma Caragiu oferind un platou larg pavat. Pe platoul dintre cele doua palate se gaseste statuia lui Mihai Viteazul calare si alte trei statui ce ii reprezinta pe Ion Heliade Radulescu, Gheorghe Lazar si Spiru Haret.

In anul 1944, bombardamentele celui de-Al II-lea Razboi Mondial au facut pagube in randul a numeroase cladiri ale Bucurestiului, printre acestea se numara si Palatul sediului BCR de astazi. Acesta a fost grav avariat avand segmentul corpului cupolei din dreapta distrus in intregimea fatadei acestuia, cupola ramanand intreaga.

Bibliografie:
  1. Arhiva de arhitectura, "Oscar Maugsch", https://goo.gl/ggnC2f, (Accesat 4 noiembrie, 2016);
  2. Diaconu, Gelu, "1944, an negru in istoria Bucurestilor", Centrul Vechi, https://goo.gl/zHD53G, (31 august, 2012).
  3. Vasile, Lucian, "Bucuresti - Palatul Societatii de Asigurari "Generala"", Atunci si acum blog, https://goo.gl/frX5Fz, (8 martie, 2009);

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate