CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogPalatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru

12 Martie 2016, 21:12   |  Florin Badea  |  Comentarii
Palate, Cladiri, Constructii din Romania,
Palatul Vulturul Negru
Palatul Vulturul Negru din Oradea

Construit intre anii 1907 - 1908, acesta este un simbol important al arhitecturii orasului Oradea. Amplasat in Piata Unirii, acesta domina centrul orasului prin postura sa masiva si stilul arhitectural deosebit. Cladirea construita in stil secessionist, este cea mai mare de acest gen din Transilvania.

Pe locul palatului de astazi se afla Hotelul Vulturul, pe care, in 1903, Primaria Municipiului Oradea s-a hotarat sa-l reconstruiasca. Pentru aceasta, in 1905, este organizat un concurs pentru a desemna un proiect nou al cladirii. Proiectul castigator este al unor arhitecti unguri si anume Jacob Dezso si Komor Marcell. Din pacate, planul celor doi implica costuri mai mari fata de disponibilitatea primariei pentru un astfel de proiect. In urma acestui fapt autoritatile locale renunta la reconstructie si vand, in 1906, Hotelul Vulturul impreuna cu Hanul Arborele Verde unor avocati evrei, pe numele lor Adorjan Emil si Kurlander Ede. Acestia finanteaza proiectul castigator al celor doi arhitecti si in 1906 vechea cladire este demolata, iar inceperea lucrarilor pentru Palatul Vulturul Negru are loc in luna martie a urmatorului an.

Cei doi arhitecti au dat nastere unui complex multifunctional de dimensiuni colosale pentru acele vremuri. La parter functionau o serie de magazine si o cafenea, iar la etajul unu al cladirii isi avea sediul Banca Maghiara infintata in 1906. Etajul al treilea era dedicat apartamentelor hotelului.

Ornamentele interioare ale cladirii erau reprezentari ale stilului baroc cu foarte multe elemente florale. Elementul remarcabil al palatului este pasajul cu tavanul din sticla care leaga trei strazi, pe numele lor de astazi str. Independentei, str. Vasile Alecsandri si str. Unirii.

La vremea constructiei sale, acesta era destinat activitatilor sociale reprezentate de cazinou, hotel, magazine, banca, restaurante. Astazi complexul Palatul Vulturul Negru pastreaza acelasi tip de activitate, adapostind un cinematograf, o banca, un hotel si diverse localuri.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate