Parcul Cismigiu sau Gradina Cismigiu cum mai este cunoscut acesta este un parc din capitala ce masoara o suprafata de 14 hectare. Amplasamentul parcului este intre bv. Regina Elisabeta, bv. Schita Magureanu, str. Stirbei Voda, Piata Valter Maracineanu, intrarea Ion Brozoianu, str. dr. Marcovici si str. Ion Zalomit.
Numele de "Cismigiu" provine de la cel ce se ocupa cu cismelele orasului. Povestea incepe in 1779 cand, la ordinul domnitorului Alexandru Ispilati, in Bucuresti au fost construite doua cismele. Una dintre acestea era amplasata in Parcul Cismigiu, iar pentru intretinerea lor a fost numit Dumitru Suiulgi-basa sau "Marele Cismigiu", de unde si denumirea locului de Cismigiu.
In afara de cismeaua ce fusese construita aici nimic nu era atragator in acest loc pentru locuitorii orasului. Zona era vazuta ca un loc salbatic, cu o baltoaca nemarginita ce prezenta o vegetatie de plante acvatice ce ofereau un mediu propice pentru milioane de broaste, reptile si insecte. Tot aici, printre treistie, papura si salcii plangatoare, se gasea in acea perioada o cafenea unde se adunau mahalagii, pungasii, impatimiti ai jocurilor de noroc si talharii.
In 1830, generalul Pavel Dimitrievici Kiseleff, cere inginerului Rudolf Arthur Borroczyn sa asaneze balta si sa amenajeze o gradina publica.
In timpul domniei lui Ghiorghe Bibescu, intr anii 1842 - 1848, planul de a amenaja un parc public incepe sa prinda contur. Astfel terenul a fost cumparat de Primaria Capitalei in 1845. Inginerul Borroczyn nereusind sa termine sarcina primita, Gheorghe Bibescu apeleaza la un tanar arhitect peisagist din Viena, pe numele sau Karl Friedrich Wilhelm Meyer, recomandat domnitorului roman de baronul Hegal - directorul gradinilor imperiale vieneze.
Arhitectul vienez soseste in Romania, impreuna cu ajutorul sau Franz Harer, in 1843 pentru a amenaja parcul "Kiseleff", ca un omagiu adus generalului Kiseleff.
Lucrarile pentru amenajarea parcului Cismigiu incepusera inca din anul 1844, iar la 16 iulie 1845 domnitorul porunceste autoritatilor locale sa ia in stapanire tot locul ales pentru executarea gradinii publice. Doi ani mai tarziu, in 1847, un decret al domnitorului anunta urmatoarele: "oricine se va dovedi, pe viitor, impotriva urmator si pricinuitor de cea mai mica smintire sau stricaciune va cadea in strasnica invinovatire si osanda potrivita cu fapta ce va savarsi".
|