Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Mecanisme simple. Parghia

Mecanisme simple. Parghia

 25 Martie 2024, 18:22  |   Florin Badea  |   Ce mare inginerie!

Mecanisme simple. Parghia
Fig. 1

Inca din epoca preistorica, omul a cautat sa-si usureze munca, folosind diferite unelte, precum cutite din piatra, topoare etc. In decursul timpului s-au inventat si construit mecanisme si masini din ce in ce mai complexe, mai perfectionate, ajungandu-se la marea varietate a masinilor folosite in zilele noastre in productia industriala, in agricultura, in transporturi etc. In componenta oricarei masini, indiferent de complexitatea ei, intra asa-numitele "masini simple". Ele sunt dispozitive care servesc la transmiterea fortelor si a miscarilor de la elementul conductor al masinii la elementul condus. Unele dintre cele mai simple mecanisme sunt parghiile.

Parghia poate fi o ranga cu care un muncitor ridica un corp greu (fig. 1), un cleste de spart nuci, o penseta reprezinta parghii.

Parghia este o bara rigida care se poate roti in jurul unui punct de sprijin si asupra caruia actioneaza doua forte: forta care trebuie invinsa, numita forta rezistenta (R) si forta cu ajutorul careia este invinsa forta rezistenta, numita forta activa (F).

Punctul de sprijin O, in jurul caruia se roteste parghia, poate fi asezat in trei feluri fata de punctele de aplicatie ale celor doua forte, A, al fortei active F si B, al fortei rezistente R (fig. 2).

Pozitia punctului de sprijin
Fig. 2 - Pozitia punctului de sprijin la o parghie:
a) intre punctul de aplicatie al fortei active si cel al fortei rezistente; b) la un capat al parghiei, la celalalt capat fiind punctul de aplicatie al fortei active; c) la un capat al parghiei, la celalalt capat fiind punctul de aplicatie al fortei rezistente.
 • a. Punctul de sprijin se afla intre punctele de aplicatie ale celor doua forte, activa si rezistenta (fig. 2, a). Acest aranjament se intalneste, de exemplu, la o ranga, pe al carei capat se apasa pentru a ridica un corp, asezat la celalalt capat (fig. 1), la o foarfeca obisnuita, la o balanta etc. Se observa ca in acest caz cele doua forte au acelasi sens.
 • b. Punctul de sprijin este situat la unul din capete, iar punctul de aplicatie al fortei active la celalalt capat (fig. 2, b) . Astfel de parghii sunt, de exemplu, roaba (fig. 3), clestele de spart nuci, pedala de frana a unui automobil (in punctul O este fixa, la capatul A se actioneaza, iar in punctul B este articulata cu tija pistonului din cilindrul de frana.
 • Parghia la roaba
  Fig. 3
 • c. Punctul de sprijin se gaseste la unul din capete, iar punctul de aplicatie al fortei rezistente la celalalt capat (fig. 2, c). O astfel de parghie este de exemplu penseta. Forta activa este, in acest caz, de sens opus fortei rezistente.

Pentru orice parghie, distanta de la punctul de sprijin la suportul uneia din forte este numita bratul fortei respective. Astfel, segmentul OA din figura 2 a, b si c reprezinta bratul fortei active, notat bF, iar segmentul OB reprezinta bratul fortei rezistente, notat bR.

Alte articole

  Ce este un fenomen fizic

Ce este un fenomen fizic? Definitie

Pentru a intelege mai bine vom lua ca exemplu un corp precum […]

Mai mult…

  Proprietatile lichidelor

Proprietatile lichidelor: densitatea, vascozitatea etc.

In acest articol vom vorbi despre proprietatile lichidelor cele […]

Mai mult…

  Aflarea unui numar cand se cunoaste p din el

Aflarea unui numar cand se cunoaste p% din el

Aflarea unui numar cand se cunoaste p% din el se rezolva conform […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook