Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Permeabilitatea la vaporii de apa a materialelor

Permeabilitatea la vaporii de apa a materialelor

 19 Noiembrie 2021, 19:09  |   Rombadconstruct  |   Ce mare inginerie!

Permeabilitatea la vaporii de apa este conditionata de sorbtia vaporilor de apa din mediul inconjurator. Pierderea umiditatii de sorbtie prin uscarea materialului se numeste desorbtie.

Permeabilitatea la vaporii de apa
Fig. 1 - Permeabilitatea la vapori

Corelarea dintre umiditatea de sorbtie si umiditatea relativa a mediului exterior pentru o temperatura data se exprima grafic prin izotermele de sorbtie. Izotermele de sorbtie 1 si de sorbtie 2 nu concorda intre ele, decalajul existent se defineste printr-un histerezis de sorbtie (Figura 1).

Permeabilitatea la vaporii de apa este o caracteristica a materialelor poroase care sub efectul fortelor moleculare si al dezechilibrului intre umiditatea exterioara a mediului si umiditatea materialului permite difuzia prin material pana la stabilirea unui echilibru.

Viteza de difuzie prin materialele poroase definesc coeficientul de permeabilitate la vapori. Coeficientul de permeabilitate la vaporii de apa μ reprezinta cantitatea de vapori de apa Q in grame (g) care trece printr-un metru cub de material cu latura de 1 m in timp de o ora la o distanta de presiune a vaporilor de apa pe cele doua fete opuse egala cu 1 mm Hg. Formula de calcul este:

Formula

in care:

  • Pmax si Pmin - reprezinta presiunea maxima si minima ale vaporilor de apa pe cele doua fete opuse, in mm Hg;
  • R0 - rezistenta totala la permeabilitate a vaporilor, in m2 ⋅ h ⋅ mm Hg/kgf.

Permeabilitatea la vaporii de apa este o caracteristica importanta, care trebuie luata in considerare in calcului izolarilor termice ale constructiilor si in exploatarea lor, deoarece produce prin fenomenele de condensare cresterea gradului de umiditate cu dezavantajele cunoscute (inrautatirea izolarii termice, scaderea rezistentelor mecanice, distrugerea tencuielilor, zugravelilor etc.)

Alte articole

    Testul de duritate Janka

Testul de duritate Janka

Duritatea lemnului sau taria lemnului, definita ca rezistenta pe care […]

Mai mult…

    Reactia clorului cu apa

Reactia clorului cu apa

Clorul (Cl) este un halogen cu masa de 35,453 si numarul atomic 17. […]

Mai mult…

    Tabelul periodic

Cate elemente are tabelul periodic?

Odata cu trecerea anilor, in urma aprofundarii cercetarilor […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook