Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioarePlanta banilor (Arborele de jad). Ingrijire si inmultire

Planta banilor (Arborele de jad). Ingrijire si inmultire

 30 Aprilie 2023, 12:55  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare


    Planta banilor
Fig. 1 - Planta banilor (Arborele de jad)

    Arborele de jad
Fig. 2 - Planta banilor (Arborele de jad)

    Floare de planta banilor
Fig. 3 - Floare de planta banilor

Planta banilor sau copacul de jad sunt denumiri populare ale plantei Crassula ovata. O planta originara din Africa de Sud, foarte rezistenta si cu o durata de viata lunga. Totodata, planta banilor nu necesita anumite ingrijiri speciale, totusi, cu cat i se acorda o atentie sporita pentru necesitatile acesteia de baza cu atat planta va creste mai bine si mai sanatos.

Planta banilor (Crassula ovata) se caracterizeaza prin frunze ovale grase (suculente) asezate pe ramuri groase, care cresc sub forma unui copac (vedeti figura 2). Datorita frunzelor sale rotunde si netede face aceasta planta sa fie asociata principiilor Feng Shui cu bunastarea, norocul si banii, de unde si denumirea de planta banilor. Odata ajunsa la varsta maturitatii, planata banilor produce flori mici, albe, grupate in inflorescenta, pozitionate in varful tulpinilor.

Utilizata ca planta de ghiveci pentru infrumusetarea teraselor, balcoanelor si ferestrelor, planta banilor necesita multa lumina solara. Prin urmare, utilizata in interior, aceasta trebuie pozitionata la fereastra. Aceasta fiind cel mai important aspect al ingrijirii sale.

Tip de planta

Planta banilor (Crassula ovata) este o planta de ghiveci utilizata pentru infrumusetarea spatiilor exterioare (balcon, terasa etc.) si interioare.
Specii

Crassula ovata;
Crassula arborescens (planta banilor argintie)
Crassula ovata "Apusul lui Hummel"
Crassula perforata (String of Buttons)
Crassula capitella "Red Pagoda"
Crassula capitella "Campfire"
Perioada de inflorire

Florile albe asemanatoare stelelor apar in ciorchini in interiorul varfurilor frunzisului la sfarsitul toamnei.
Dimensiune planta

Crassula ovata este un arbust suculent ramificat popular, care poate creste pana la 6 metri inaltime.
Inmultire

Avand in vedere ca planta banilor este o planta suculenta, aceasta o face foarte usor de inmultit prin inmultire vegetativa. Prin urmare, inmultirea la arborele de jad se poate face prin butasi (o frunza sau o ramura).

Semanare in sera

-
Semanare in aer liber

-
Plantare

Pentru plantarea plantei banilor sau pentru transplantare se alege un ghiveci larg, cu o adancime moderata, dintr-um material greu, deoarece planta de jad are tendinta de a se rasturna datorita greutatii pe care o are in partea superioara. Un amestec de 2 parti pamant pentru flori si 1 parte perlit. In mod alternativ, utilizati un amestec pentru cactusi. Dupa ce plantati planta banilor, nu o udati imediat. Asteptati cateva zile sau chiar o saptamana pana la udare pentru a permite radacinilor sa se stabileasca si sa se refaca.
Loc

Planta banilor iubeste locurile cu multa lumina solara. Se dezvolata cel mai bine la temperatura camerei (18-24° C), dar prefera temperaturi usor mai racoroase pe perioada noptii si iarna (pana la 13° C). Crassula poate fi cultivata si in aer liber, insa este foarte sensibila la frig, asa ca este recomandat ca ghiveciul sa fie scos pe terasa sau balcon doar in perioadele in care temperatura nu scade sub 10° C.
Sol

Se recomanda un sol usor uscat, deoarece umiditatea excesiva poate provoca boli fungice precum putregaiul radacinilor.
Udare

Crassula ovata se adapteaza bine in conditii de atmosfera calda si uscata a locuintei. Este important sa mentinem planta udata in perioada de crestere (primavara, vara) si mai uscata in sezonul de repaus (toamna, iarna). Cu toate acestea, chiar si in perioada de crestere, solul trebuie lasat sa se usuce complet intre udari, deoarece planta banilor este foarte predispusa la putregai. Aceasta inseamna ca timpul intre doua udari poate varia de la o data pe saptamana pana la o data pe luna - depinde in totalitate de cat de repede se usuca solul (de marimea ghiveciului, respectiv cantitatea de pamant, temperatura camerei etc.). Un aspect important in ceea ce priveste udarea este inlaturarea surplusului de apa scurs in tavita ghiveciului sau, dupa caz, in masca de ghiveci.
Ingrijire speciala

Planta banilor este foarte adaptabila si poate fi taiata pe parcursul intregului an. Insa, perioada optima pentru a fi taiata este primavara si in perioada de inceput ale verii. In aceasta perioada, planta creste, astfel se va putea reface rapid. Chiar daca taiati sever planta si raman doar radacini in sol, arborele de jad se va reface complet.

Cu exceptia cazului in care intentionati sa schimbati forma intregii plante, taiati doar 20-30% din ramurile acesteia. In cazul in care survine o boala sau inghet, planta s-ar putea reface din radacini.

Datorita faptului ca atunci cand este taiata o ramura deasupra unui nod aceasta va creste ramificat de la acea taietura, este indicata taierea atunci cand se doreste o ramificare abundenta.

Frunzele uscate sau ingalbenite trebuie inlaturate, iar ramurile putrede sau aflate in descompunere trebuie taiate deasemenea.

Fertilizare

In peroada de primavara si vara, planta banilor necesita fertilize saptamanala sau la doua saptamani cu un ingrasamant special pentru plante suculente (grase). Iarna, fertilizarea este oprita.

Daunatori

Planta banilor este foarte sensibila la putregai. Boala care apare datorita udatului excesiv.

Tizanurele sunt daunatori comuni ai Crassula ovata si pot provoca deformarea plantei in timpul cresterii. O infestare poate fi eliminata prin uciderea fiecarei insecte cu o bucata de vata sau o perie care a fost inmuiata in alcool. Acest proces se repeta zilnic pana cand toate insectele au fost ucise, precum si noile insecte care mai pot ecloziona dupa ce insectele care traiesc pe planta au fost ucise.

Afidele sunt, de asemenea, daunatori obisnuiti, dar tind sa infesteze tulpinile florilor.

Acarienii de paianjen pot provoca, de asemenea, probleme. Expunerea la seva sau frunze poate provoca dermatita la oameni.

Bibliografie
  1. MissouriBotanicalGarden.org, "Crassula ovata", https://bit.ly/3Viab4c, vizitat la 30 Aprilie 2023;
  2. Gardenia.net, "Crassula ovata (Jade Plant)", https://bit.ly/3Le1vr0, vizitat la 30 Aprilie 2023;
  3. Jenn Slim, SucculentPlantcare.com, "Crassula Ovata 'Crosby's Dwarf' Care and Propagation", https://bit.ly/3Le1vr0, vizitat la 30 Aprilie 2023;
  4. Wikipedia.org, "Crassula ovata", https://bit.ly/3NoceSo, vizitat la 30 Aprilie 2023;
  5. SMGrowers.com, "Crassula ovata 'Crosby's Dwarf' - Red Dwarf Jade Plant", https://bit.ly/3AE9wR1, vizitat la 30 Aprilie 2023;
  6. Flowertime.ro, "Ghid complex de ingijire al plantei Crassula ovata", https://bit.ly/3AKGgrO, vizitat la 30 Aprilie 2023.
Alte articole

    Planta urechelnita

Planta urechelnita. Beneficii si ingrijire

Este o planta ornamentala si medicinala […]

Mai mult…

    Curiozitati despre plante

100 de curiozitati despre plante

Plantele sunt organisme ce se gasesc raspandite […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook