Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioarePlanta care alunga cartita - Euphorbia lathyris

Planta care alunga cartita - Euphorbia lathyris

 04 Iulie 2021, 19:44  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare


  Planta care alunga cartita
Planta care alunga cartita - Euphorbia lathyris

Se vorbeste tot mai des despre o planta, adusa in Romania din partea de sud a Europei, care alunga cartitele prin calitatile ei naturale oferite de niste substante chimice naturale toxice. Planta aceasta se numeste Euphorbia lathyris si este inrudita, si foarte asemanatoare, cu o planta ce creste pe meleagurile noastre, noi o numim popular laptele cainelui (denumire stiintifica: Euphorbia cyparissias, vedeti imaginea urmatoare).


  Laptele cainelui
Laptele cainelui (Euphorbia cyparissias)

Euphorbia lathyris este o planta din familia Euphorbiaceae, creste in jurul Mediteranei (sudul Europei si nord-vestul Africii) si in sud-vestul Asiei pana in China. Frunzele plantei incep de la radacina, de o parte si de alta a tulpinei, cu o forma alungita si se continua catre partea superioara, insa forma alungita se pierde cate putin, astfel catre varful tulpinelor frunzele devin aproape ovale. Toata planta, de la radacina pana la capsulele semintelor, detine o seva albastruie care este toxica pentru animale si oameni.


  Euphorbia lathyris
Euphorbia lathyris

Se crede ca aceasta planta detine anumite substante toxice care alunga cartitele. Radacinile plantei Euphorbia lathyris emana substante in sol care tin cartitele departe de culturile gradinilor. Aceast mit popular in anumite tari de origine a plantei a ajuns si in Romania.


  Euphorbia lathyris
Euphorbia lathyris: Planta care alunga cartita

Planta care alunga cartitele a fost utilizata inca din perioada antichitatii ca planta medicinala, aceasta era folosita ca purgativ. Caracterul purgativ (favorizeaza eliminarea materialelor fecale) este dat de substanta toxica ce o detine seva acestei plante, dar ulterior s-a observat ca acolo unde era cultivata nu existau musuroaie de cartita, astfel s-a crezut ca de vina pentru lipsa activitatii cartitelor este aceasta planta - Euphorbia lathyris

Planta creste foarte bine in solurile nisipoase, aceste soluri sunt foarte sarace in insecte si larvele lor. Aceasta poate explica si lipsa cartitelor din aceste locuri, deoarece micile mamifere nocturne iubesc solurile bogate in insecte si viermi. Se poate ca acest lucru sa explice lipsa cartitelor din preajma Euphorbia lathyris, insa nu este demonstrat.

Multi oameni cultiva aceasta planta in speranta ca vor scapa de cartite, dar imi este teama ca acest lucru ramane un mit.


  Floare de Euphorbia lathyris
Floare de Euphorbia lathyris
Alte articole

  Macleaya cordata

Macleaya cordata sau bocconia

Macleaya este o planta perena, erbacee, din familia […]

Mai mult…

  Lamium sau urzica moarta

Lamium (urzica moarta) ca planta ornamentala

Urzica moarta (Lamium) este o planta erbacee, perena ce creste […]

Mai mult…

  Kalanchoe

Kalanchoe ingrijire ca planta de interior

Este o planta cultivata, in general, ca planta de interior si este extrem […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook