Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioarePlantarea bulbilor toamna

Plantarea bulbilor toamna

 04 Octombrie 2020, 12:30  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Este foarte important de stiut ca bulbii trebuie plantati cat mai repede cu putinta dupa ce acestia au fost achizitionati. Exceptie de la aceasta regula fac bulbii de lalele, narcise, zambile si branduse. Aceste patru tipuri de bulbi pot fi pastrati in locuri uscate si racoroase pana la plantare, fara a suferi anumite probleme.

Desi bulbi de lalele, narcise, zambile si branduse nu sunt pretentiosi, totusi acestia trebuie plantati cand sunt tari la atingere si nu prezinta muguri.

Bulbii care contin radacini si nu au tunica de protectie pot fi pastrati in turba umeda o perioada de timp relativ scurta, suficient cat plantarea acestora sa nu fie amanata prea mult.

Plantarea bulbilor toamna

Reguli la plantarea bulbilor

  1. Toate tipurile debulbi au nevoie de sol bine drenat. Este recomandat sapatul solului cu aproximativ o saptamana inainte de plantare. Daca solul este compact este recomandata adaugarea de nisip brut sau pietris cu sort mic cand solul este greu. Drenajul bun este chiar mai important cand se planteaza in vase, trebuie sa ne asiguram ca gaurile din fundul vaselor sunt suficient de mari si nu sunt blocate.
  2. Largimea gropii trebuie sa fie de doua ori diametrul bulbului, iar adancimea este data in functie de varietatea plantei. In general, bulbii de marimi obisnuite (lalea, narciza, zambila) trebuie sa fie acoperiti cu un strat de doua ori cat inaltimea lor. Fundul gropii trebuie sa fie plat, iar marginile gropii sa tinda spre verticala.
  3. Este extrem de important sa nu existe spatiu de aer intre partea inferioara a bulbului (la radacina) si pamant (fundul gropii). Daca solul este greu, se recomanda aplicarea unui strat subtire de pietris sau turba umeda.
  4. Este important ca bulbul sa fie impins ferm catre fundul gropii si sa i se aplice o usoara rasucire, nu inainte d a ne asigura ca este pozitionat cu partea care trebuie in jos (cu radacina in jos).
  5. Dupa ce bulbul a fost pozitionat corect in groapa se pune pamantul peste el si se apasa usor. Pentru astuparea gropii se foloseste pamantul scos la sapare, insa este recomandat amestecul acestuia cu nisip brut, compost sau frunze putrezite, daca solul este greu. Dupa astuparea gropii se grebleaza, daca a fost plantata o suprafata mai mare, si se uda daca solul este uscat.
Alte articole

    Cand se altoiesc pomii?

Cand se altoiesc pomii?

Altoirea pomilor fructiferi poate fi facuta pe toata perioada […]

Mai mult…

    Altoire

De ce se altoiesc pomii fructiferi?

Altoirea este pana la urma o "arta", arta de a uni parti […]

Mai mult…

    Inmultirea prin tulpini subterane

Inmultirea prin tulpini subterane la plante

Toate plantele perene ierboase se inmultesc prin tulpini […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook