Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioarePlantarea si ingrijirea trandafirilor

Plantarea si ingrijirea trandafirilor

 29 Martie 2019, 19:00  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Plantarea si ingrijirea trandafirilor
Plantarea si ingrijirea trandafirilor

Daca exista o floare care trebuie sa simbolizeze gradina, aceea este trandafirul. Nu exista o alta planta cu un caracter mai profund simbolic precum aceasta. In general toti trandafirii sunt iubitori de lumina, acestia dezvoltandu-se foarte bine in locurile insorite, insa nu trebuie sa stea pe toata perioada zilei la soare. Foare multe specii de trandafiri cresc foarte bine si in penumbra, fiind multumiti cu numai 3-5 ore de soare zilnic.

Plantarea trandafirilor

Plantarea trandafirilor trebuie facuta in locuri ferite de vant dar suficient de ventilate. Faptul acesta face ca umezeala excesiva sa fie inlaturata, prin urmare reducandu-se riscul de aparitie a bolilor.

Solul necesar pentru plantarea trandafirilor trebuie sa fie bogat in nutrienti si potrivit de greu. Este daunator un sol foarte acid sau alcalin.

Trandafirii de ghiveci nu necesita o atentie deosebita, acestia pot fi plantati foarte simplu prin plantare directa in pamant afanat. Trandafirii cu radacini dezgolite necesita o inmuiere in apa timp de cateva ore. Trebuie urmarit ca punctul de altoire sa se gaseasca la cca. 5 cm sub nivelul solului.

Plantarea trandafirilor se face tinand cont de cresterea trandafirului in functie de specia din care face parte. Prin urmare, trandafirul care creste sub forma de tufa are nevoie de un spatiu putin mai mare. Astfel, este necesar sa fie lasat un spatiu mai mare intre trandafir si plantele din apropiate.

Ingrijirea trandafirilor

Ingrijirea de baza a trandafirilor

Trandafiorii sunt plante care detin radacini pivotante ce ajung la adancimi considerabile. Din acest motiv udarea trandafirilor nu trebuie facuta des precum alte plante din gradina. Desi nepretentiosi la udare, totusi necesita o fertilizare regulata, daca este posibil cu un fertilizator special pentru astfel de plante. Este recomandata fertilizarea solului la trandafiri nu doar primavara, ci si toamna.

In ceea ce priveste ingrijirea ramurilor, mai ales in perioadele calde ale anului, ramurile ofilite trebuie indepartate prin taiere. Aceeasi operatiune este necesara si in cazul florilor trecute, pentru a se asigura un aspect placut si ingrijit. Taierea florilor tracute trebuie facuta sub floare la cca. 10 cm pentru a se indeparta si cateva frunze.

Taierea trandafirilor

In afara de taierea trandafirilor pentru ingrijirea din timpul verii, cum am mentionat mai inainte, se executa si taierea o data pe an pentru dezvoltarea optima a plantei cat mai mult timp cu putinta. Trandafirii tufa nu necesita o taiere anuala, acestia trebuie taiati la 4-5 ani.

Taierea trandafirilor

Taierea trandafirilor primavara este perioada cea mai buna pentru aceasta operatiune. Executarea taierii tulpinilor de trandafiri trebuie facuta cu foarfeci speciale bine ascutite. Taierea ramurei se face in diagonala, de sus in jos, deasupra unui mugure care urmeaza sa creasca catre exteriorul tufei.Trandafirii floribunda trebuie taiati pe lastarul principal. Acest lastar nu trebuie sa depaseasca lungimea de 30-40 cm.

Trandafirii cataratori se taie lastarii slabi si se dirijeaza cei laterali pentru a limita extinderea.

Trandafirii pentru acoperirea pamntului nu se taie, insa o taiere la cativa ani poate fi bine venita.

Pregatirea pentru iarna a trandafirilor

In zonele cu ierni foarte reci, precum si in locurile unde trandafirii nu sunt protejati, trebuie luate masuri de protectie impotriva factorilor climatici aspri din timpul anotimpului rece pentu a proteja trandafirii. Pentru aceasta, un strat gros din coji de copac aplicat pe suprafata solului, de jur-imprejurul plantei, asigura o protectie sporita in timpul iernii, mai ales pentru zona punctului de altoire care este foarte sensibila.

Alte articole

    Montaj sindrila bituminoasa

Cultivarea murului

Murul este o planta arbust, perena, cunoscuta si cu denumirea de […]

Mai mult…

    Trandafirii toamna

Intretinerea de toamna a trandafirilor

La fel ca majoritatea plantelor, trandafirii intra in repaus […]

Mai mult…

    Plante care acopera solul

Plante care acopera solul

Plantele care acopera solul sau plante acoperitoare sunt un mijloc de a […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook