Plantele care acopera solul sau plante acoperitoare sunt un mijloc de a prevenii aparitia buruienilor, de a umple spatiile goale si de a oferii un aspect verde si colorat anumitor zone din gradina. Tot aceste plante acoperitoare de sol au un rol extrem de important in prevenirea eroziunii solului si al fenomenului de mocirla in urma perioadelor ploioase in zonele cu sol fara vegetatie. Plantele de acest gen au un rol important in prevenirea poluarii mediului si inlocuiesc cu succes gazonul eliminand toate muncile de intretinere ale acestuia.
Plantele care acopera solul se numesc plantele, de obicei pitice, care prin natura lor impanzesc suprafata solului cu vegetatia lor densa si bogata in frunze care acopera solul si ii ofera un aspect natural si placut. Un aspect deosebit este oferit de plantele acoperitoare bogate in inflorescenta.
Plantele acoperitoare de sol sunt specii obisnuite sau cu un grad ridicat de decor, care prin natura lor densa isi intind ramurile pline de frunze pe suprafata solului. Prin aceasta caracteristica inabusa partial sau total eventualele buruieni ce pot aparea in spatiul unde sunt plantate.
In continuare voi prezenta 7 specii de plante acoperitoare de sol ce ofera un randament crescut atunci cand vine vorba de caracteristicile principale ale acestora in gradina.
1. Acaena (Acaena microphylla)
|
Acaena
|
Acaena este o planta perena, de rocarie, cu o talie mica, cuprinsa intre 2,5 si 7,5 cm. Poate fi utilizata pentru a umple spatiile dintre pietrele aleilor sau in alte zone de acest fel, precum si acoperirea pamantului dintre plante sau zone unde nu este plantat nimic.
Acaena face parte din categoria plante care acopera solul si poate fi folosita cu deosebit succes avand o putere de raspandire foarte mare.
Florile acestei plante sunt neinsemnate, iar vara tarziu acestea se transforma in capatani de seminte asemanatoare unor scaieti.
Pentru cultivarea acestei plante este necesar de un sol bine drenat. Planta este iubitoare de lumina si de aceea este bine sa fie cultivata la soare sau umbra slaba.
Inmultirea acaenei se face prin despartirea tufelor toamna sau primavara si mutarea acestora in locuri preferate.
2. Tamaita de camp sau Ajuga (Ajuga reptans „Burgundy Glow”)
|
Tamaita de camp
|
Ajuga este o planta perena de bordura cu o talie mica cuprinsa intre 10-15 cm. Poate fi adaugata cu succes pe lista de plante care acopera solul, oferind un aspect placut atat cu verdeata frunzelor sale dar mai ales cu florile sale albastre (cel mai des intalnita culoare), albe sau roz.
Tamaita de camp iubeste foarte mult locurile insorite sau aflate in penumbra, iar inmultirea se face prin despartirea tufelor si mutarea in locurile dorite. Aceasta operatiune se face toamna sau primavara.
3. Cuisoara sau Alyssum (Alyssum saxatile, Alyssum maritimum „Little Dorrit”, Alyssum montanum)
|
Cuisoare albe
|
Se comercializeaza doua tipuri distincte de plante cu denumirea de cuisoara si anume cuisoare de rasad si cuisoare de rocarie.
Cuisoarele de rasad sunt anuale, cu rezistenta crescuta la mediu, iar culoarea florilor, de obicei, alba, insa gasim si cuisoare cu flori roz, purpurii sau rosii.
Cuisoarele de rocarie sunt perene, iar florile acestora sunt galbene si se planteaza in combinatie cu aubrieta (urmatoarea din articol).
Cuisoarele sunt plante acoperitoare de sol cu statura scunda, variind intre 7,7 si 15 cm. Acestea sunt folosite in jardiniere si la astuparea golurilor dintre pietre sau pentru a acoperii suprafete intinse de pamant.
Acest tip de planta iubeste soarele si solul bine drenat.
Inmultirea cuisoarelor se face prin seminte in luna februarie sub sticla pentru cuisoara de rasad, iar cea de rocarie necesita o plantare prin butasi intr-o rama de sera primavara devreme.
4. Aubrieta (Aubrieta deltoidea „Doctor Mules”)
|
Aubrieta
|
Aubrieta este o alta planta din categoria plante care acopera solul si vestitor al primaverii. Este o planta de rocarie perena cu o talie cuprinsa intre 7,5 si 12,5 cm.
Aubrieta este o planta foarte rezistenta si poate creste prea abundent, iar la inceputul lunii iunie infloreste cu flori in masa de 1,5 cm fiecare.
Aceasta planta se foloseste de multe ori in combinatie cu cuisoare, iubeste solul bine drenat si cu aciditate scazuta, precum si locurile insorite.
Inmultirea acestei plante acoperitoare se face prin despartirea tufelor toamna sau prin butasi colectati vara si crescuti sub sticla.
5. Malaoaie sau Helianthemum „Wislay Pink”
|
Malaoaie
|
Malaoaia este o planta perena de rocarie, cu o capacitate de extindere mare si o abundenta a florilor in lunile de vara de neegalat. Planta infloreste alb, roz, rosu, portocaliu si galben, cu o talie de pana la 20 cm inaltime.
Acest tip de planta iubeste locurile luminoase si solurile bine drenate si usoare.
Inmultirea se face prin plantarea butasilor de malaoaie in rame de sera vara.
6. Busuiocul de camp sau Prunella (Prunella grandiflora)
|
Busuiocul de camp
|
Busuiocul de camp este o planta perena de bordura si rocarie. Cu un aspect mereu verde aceastta imbraca spatii largi in rocarii sau printre tufe. Este un tip de planta acoperitoare cu o eficienta foarte ridicata in combaterea buruienilor avand o inaltime de 22,5 cm.
Busuiocul de camp se prezinta ca o planta cu frunzele de culoare verde-deschis si florile grupate in inflorescenta. Gruparea in forma de spic a florilor de forma tubulara si cu o terminatie sub forma de gluga asigura un colorit special locului unde sunt plantate. Planta prezinta o capacitate de extindere foarte mare, din acest motiv este recomandat ca la 2-3 ani sa se rareasca tufa.
Aceasta planta nu este pretentioasa, iubeste orice sol normal si ii place in umbra slaba. Astfel busuiocul de camp este o planta perfecta cand vorbim de categoria plante care acopera solul.
Inmultirea se face prin despartirea tufei toamna sau primavara.
7. Sapunarita sau Saponaria (Saponaria ocymoides)
|
Sapunarita
|
Este o planta perena de rocarie si bordura care se manifesta ca un covor fiabil printre pietre sau peste solul gol din rocarii.
Sapunarita este planta de rocarie favorita ce ajunge doar la 10 cm inaltime si ofera flori roz de 1 cm in perioada iunie-august.
Acest tip de planta are nevoie de mult soare si iubeste solul bine drenat.
Inmultirea plantei se face prin despartirea tufei in perioada primaverii.
|