CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogPoarta Indiei din Mumbai

Poarta Indiei din Mumbai

21 Iulie 2016, 19:55   |  Florin Badea  |  Comentarii
Statui si monumente, Constructii din lume,
Poarta Indiei din Mumbai
Poarta Indiei (Mumbai, India)

Orasul Mumbai, cunoscut in trecut sub numele de Bombay, este capitala statului indian Mahara Shatra si cel mai mare oras al Indiei. Este incontestabil capitala lumii afacerilor din India si unul dintre cele mai importante orase portuare din aceasta tara. Orasul are o cultura diversificata, iar stilul de viata al locuitorilor sai multicultural. Pe de o parte acesta este orasul Bollywoodului si pe cealalta parte are cea mai mare populatie de mahala din intreg statul.

Datorita diferitelor culturi ce si-au pus amprenta de-a lungul timpului pe imaginea acestui oras, astazi exista numeroase edificii culturale foarte importante cum ar fi: Gara Chhatrapati Shivaji, Moscheea Haji Ali, Podul Badra, Templul Shree Siddhivinaya, Sinagoga Keneseth Eliyahoo, Catedrala Sfantul Toma, Universitatea din Mumbai, Muzeul Wals, Templul Mahalakshmi, Biserica Afanta Maria. Acestea sunt o parte din amprentele culturale ce definesc acest oras. Insa cea mai originala constructie din cel mai mare oras indian este Poarta Indiei.

Poarta Indiei din Mumbai se ridica impunatoare pe tarmul Marii Arabiei si este cel mai important obiectiv turistic. A fost construita in 1924, in scopul de a comemora vizita regelui George al V-lea si al reginei Maria a Marii Britanii la Bombay (astazi Mumbai) in 1911.

Pozitionata pe faleza Apollo Bunder, in zona de sud a orasului, Poartei Indiei i s-a stabilit fundatia pentru prima data in martie 1911, de catre Sir George Sydenham Clarke. Acest plan fiind aprobat abia in 1914. Designul arhitectural al Portii Indiei a fost executat dupa planurile arhitectului George Wittet.

Poarta Indiei
Vedere dinspre Marea Arabiei

George Wittet a studiat arhitectura in Scotia si a venit in India in 1904 devenind asistentul arhitectului John Begg si apoi arhitect consultant in Bombay (astazi Mumbai), iar impreuna cu John Begg devenind responsabili pentru evolutia si popularitatea stilului arhitectural indo-saracenic. La 12 mai 1917, Wittet a fost ales in unamitate ca primul presedinte al Institutului Indian al Arhitectilor. Acesta proiectand cele mai cunoscute constructii din Bombay.

Poarta Indiei a fost finalizata in anul 1924. Structura acesteia find reprezentata de un arc mare, cu o inaltime de 26 m. Monumentul este construit din beton armat placat cu bazalt galben la exterior. Stilul arhitectural abordat de arhitect este stilul pe care l-a promovat, indio-saracenic, oferindu-i puternice note din stilurile arhitecturale musulmane.

Cupola centrala a edificiului grandios masoara aproximativ 14 m in diametru si o inaltime de 25 m. Pozitionate la colturile corpului central, in partea superioara a acestuia, cele patru turnulete sunt caracteristicile proeminente ale intregii structuri. Monumentul este pozitionat in asa fel incat privit de pe mare sa dea impresia unei porti uriase de intrare intr-un taram nou. Astfel Poarta Indiei din Mumbai era folosita ca punctul de sosire pentru vizitatorii din vest.

Construita in timpul dominatiei engleze in India, poarta a reprezentat un simbol al puterii coloniale engleze asupra acestei tari. Dar in 1947, cand englezii au parasit India si s-a proclamat independenta acestui stat, ultima nava britanica a parasit tarmul chiar la Poarta Indiei din Mumbai, astfel ca acum monumentul reprezinta simbolul independentei Indiei.

Pe latura dinspre mare monumentul prezinta o scara larga ce face accesul catre apa unde candva ancorau vasele. Astazi de aici se poate lua un feribot pentru o plimbare catre insula Elephanta sau, tot de aici, se poate lua un iaht pentru o plimbare in jurul portului.

Din 2012 Poarta Indiei gazduieste Festivalul Elephanta de muzica si dans. Monumentul impreuna cu hotelul Taj Mahal Palace, a fost martor la trei atacuri teroriste ce au lovit Mumbaiul, doua dintre ele au avut loc in 2003 si cel de al treilea in 2008, astfel din 2008 zona este restrictionata in ceea ce priveste circulatia publica.

Bibliografie:* www.mumbai.org.uk/
* www.mumbai.org.uk/gate-way-of-india.html
* pixabay.com/en/users/PDPics-44804/
* pixabay.com/en/users/sarangib-37542/

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate