Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiPolimeri utilizati in constructii

Polimeri utilizati in constructii

 31 Ianuarie 2019, 22:12  |   Rombadconstruct  |   Materiale de constructii

Polimeri utilizati in constructii

Polimerii sunt substante chimice alcatuite dintr-un numar foarte mare de molecule identice ce poarta numele de monomeri. Cel mai cunoscut tip de polimer este plasticul. Polimerii utilizati in constructii impun o tratare sistematica si succesiva a acestora in functie de domeniul unde acestia sunt folositi. Polimerii utilizati in constructii se impart intr-o varietate de materiale utilizate in executarea diferitelor lucrari de constructii si segmente de constructii, precum: pereti interiori si exteriori, executarea acoperisurilor, fundatiilor, pereti luminosi, scari, pardoseli, instalatii sanitare, instalatii electrice etc.

Polimeri utilizati in constructia peretilor exteriori

Nu demult s-au folosit stratificatoare de polimeri fenolici cu hartie. Inca se mai folosesc polimeri armati cu tesaturi de sticla, in structura sandwich. Aceasta structura este alcatuita din doua straturi de rezistenta la exterior (poliester armat, PVC etc.) si un miez termoizolator.

Pentru executarea peretilor portanti se folosesc prefabricate din blocuri de spuma de polistiren prevazute cu goluri cilindrice verticale ce urmeaza a fi umplute cu beton. In acest fel se pot realiza case cu costuri cu pana la 30% mai ieftine. Se mai pot executa elemente pentru pereti exteriori care sunt prevazuti cu imbracamintea exterioara din tabla de otel sau duraluminiu si umpluta cu materiale termoizolante din polimeri.

Polimeri utilizati in constructia peretilor interiori

Cu toate incercarile privind utilizarea polimerilor la realizarea de structuri prefabricate pentru pereti usor despartitori, exemplele practice sunt relativ putine intrucat exista solutiile clasice cu o deosebita rentabilitate (betoane usoare, gips carton etc.).

Solutia de a se realiza pereti despartitori din doua straturi de PFL melaminat cu un strat intermediar de stiropor sau ampora nu au dat rezultate din punct de vedere al izolarii fonice.

La unele constructii, in functie de destinatie, s-au mai utilizat si placi din poliesteri armati cu fibre de sticla.

Pereti luminosi se executa din panouri de poliesteri armati cu fibre de sticla pe o structura autoportanta din aluminiu.

Polimeri utilizati in executarea acoperisurilor

Invelitori

Acesti polimeri sunt realizati sub forma de placi, foi si pelicule pentru acoperisuri in panta, respectiv orizontale. Placile sunt executate din polimeri de metil si poliesteri armati cu fibre de sticla. Acestea se folosesc ca si placile ondulate metalice. Se produc si placi din poliester sau PVC armate cu fibre de sticla sau fibre poliamidice care datorita rezistentei lor mecanice remarcabile permit realizarea de invelitori cu deschideri mari in special pentru constructiile usoare (hale, hangare etc.)

Poliesterii armati cu fibre de sticla si polimetacrilatul de metil sunt folositi pentru executarea de luminatoare sub forma de cupole care asigura iluminarea incaperilor prin plafon. Tendinta actuala de utilizare a invelitoarelor din polimeri se concretizeaza in elemente mari autoportante care au dublu rol, atat de invelitoare cat si de structura.

Polietilena, neoprenul, izobutilena etc. se utilizeaza la hidroizolarea teraselor in locul materialelor traditionale din grupa cartoanelor si membranelor bituminoase.

Pentru invelitorile provizorii, foile din polietilena constituie o solutie inegalabila in raport cu celelalte materiale.

Jghiaburi si burlane

Aceste accesorii ale acoperisului sunt executate din polimeri precum PVC-ul rigid. Deoarece au rezistenta la coroziune mai buna decat cele din tabla zincata sunt indicate pentru jghiaburile si burlanele din industria chimica.

Polimeri utilizati in executarea fundatiilor

Se folosesc la consolidarea terenurilor de fundatii. Pentru aceasta se utilizeaza solutii apoase de acid poliacrilic, de copolimeri ai acidului poliacrilic cu esteri sau copolimeri de anhidrida maleica cu acetat de polivinil etc. Aceste substante formeaza cu ionul Ca+2 din terenul argilos compusi stabili si rigizi, care determina consolidarea solului.

Emulsiile din poliacetat de vinil se folosesc pentru amorsarea suprafetelor pentru a mari adeziunea intre doua straturi de beton ce se toarna la intervale mari.

Polimeri utilizati in executarea pardoselilor

Polimerii sunt utilizati in executia pardoselilor sub forma de linoleum, covoare de cauciuc (dale de cauciuc), dale de asfalt, pardoseli din PVC.

Linoleum este obtinut dintr-un suport de panza speciala pe care se aplica prin calandrare un amestec compus din ulei de in oxidat, rasini, umplutura vegetala si pigmenti. Linoleumul se foloseste la pardoseli sub forma de covoare sau dale in camere de locuit, incaperi administrative, spitale, cladiri publice, scoli etc.

Covoarele de cauciuc se prind de suport cu solutii de cauciuc intr-un solvent volatil.

Pardoselile din PVC sunt executate sub forma de covoare cu sau fara suport sau sub forma de dale, fara suport. Covoare din PVC se produc in doua calitati: covoare omogene si covoare multistrat. Din polimeri vinilici se realizeaza si dale semiflexibile si flexibile. Dalele semifexibile se obtin prin malaxarea si condensarea PVC-ului cu adaos de plastifiant si pigmenti. Dalele flexibile au o structura si o compozitie identica cu a covoarelor din PVC fara suport, fiind executate dintr-unul sau mai multe straturi.

Polimeri utilizati in instalatii

Polimerii sunt utilizati in obtinerea de materiale pentru instalatiile de incalzire centrala la ciculatia fluidelor cu o temperatura in rur de 100℃ (polietilena de mare densitate, polipropilena etc.). Mai se folosesc in instalatii de ventilatie precum PVC-ul dur, rasini poliesterice cu fibre de stcla, polistiren, pentru confectionarea tuburilor si canalelor de ventilatie.

La instalatiile electrice se intrebuinteaza tuburi din PVC dur pentru protejarea conductorilor electrici si PVC plastifiat pentru izolarea conductorilor electrici. De asemenea, din polistiren, bachelita, aminoplaste se executa intrerupatoare, prize si alte accesorii necesare echiparii aparatelor electrice.

La instalatiile sanitare polimerii se utilizeaza datorita rezistentelor lor la coroziune, a impermeabilitatii la apa etc. Astfel tevile din PVC, polietilena , aliaje de stiren s-au impus pentru instalatiile uzuale de alimentare cu apa si canalizare.

Alte articole

    Otel beton

Greutate specifica otel beton in funtie de diametru

Greutatea specifica a otelului beton […]

Mai mult…

    Otelul beton BST

Otelul beton BST

Otelul beton BST este o marca de otel beton relativ noua in tara noastra […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook