Acasa » Tehnologii » BetonPreparare beton la mana

Preparare beton la mana

 09 Mai 2020, 17:13  |   Florin Badea  |   Beton

Preparare beton la mana

Prepararea betonului la mana, fara a folosi betoniera, este o operatiune destul de grea din punct de vedere fizic si necesita o durata de timp pe masura. Avantajul betonului astfel obtinut este acela ca nu ai nevoie de betoniera, personal sau alte mijloace in plus decat o lopata, o sapa si o galeata, iar daca ar trebui sa le reducem si pe acestea, o lopata si o galeata sunt suficiente. In continuare voi descrie etapele ce trebuie parcurse pentru a obtine beton la mana.

Prepararea betonului la mana trebuie sa respecte retetele de beton cunoscute in functie de tipurile de beton si de necesitatea utilizari materialului obtinut. Daca avem nevoie de beton cu o rezistenta mai mare, pe care sa-l utilizam la elemnente portante (stalpi, grinzi etc.), sau daca avem nevoie de beton cu rezistente mai mici necesar pentru sape, fundatii sau alte elemente de acest tip, preparam betonul in functie de aceste necesitati. Pentru mai multe retete de beton consultati articolul: Reteta beton. Prin urmare, cantitatile de ciment, agregate si apa sunt stabilite de fiecare reteta in parte.

Preparare beton la mana cu un sac de ciment pentru obtinerea unui beton clasa C12/15 (B200)

Ingrediente:

  • 1 sac de ciment (40 kg);
  • 17 galeti* de agregate;
  • 2 galeti* de apa.

*Nota: 1 galeata = 10 litri

Pasul nr. 1 - Se aseaza agregatele (nisip, pietris, in functie de reteta) intr-un loc plat prin cararea acestora cu o galeata de 10 litri sau o lopata (In articolul Reteta beton veti gasi retetele cu unitati de masura precum lopeti si galeti). O sursa foarte buna de retete pentru beton este sacul de ciment, unii producatori afiseaza retete de beton ce se pot executa la un sac de ciment, uitati aici una: captura img-20200509-175841. Pentru reteta beton clasa C12/15 s-a adaugat 17 galeti de agregate.

Preparare beton la mana

Pasul nr. 2 - Se intind agregatele pe sol astfel incat sa se obtina un strat de 20-25 cm.

Intinderea agregatelor

Pasul nr. 3 - Se adauga cimentul. In situatia redata in imagini s-a adaugat un sac de ciment (40 kg ciment).

Adaugarea cimentului

Pasul nr. 4 - Se intinde cimentul peste toata suprafata agregatelor.

Intinderea cimentului

Pasul nr. 5 - Se amesteca cimentul cu agregatele, cu ajutorul unei lopeti, pana se obtine o omogenizare cat mai buna. Operatiunea se executa prin rasturnarea materialului cu lopata intr-o gramada.

Amestecarea cimentului cu agregate

Pasul nr. 6 - In gramada obtinuta se face o albie centrala cu ajutorul unei sape. Aceasta albie este destinata pentru adaugarea apei de amestec.

Executare albie cu sapa

Pasul nr. 7 - Se adauga apa de amestec in functie de reteta betonului si se asteapa cca. 15 minute pentru ca aceasta sa se infiltreze printre granulele agregatelor. In situatia data s-au adaugat 3 galeti de apa (30 litri).

Adaugarea apei pentru beton

Pasul nr. 8 - Se amesteca continutul cu ajutorul unei sape sau cu lopata. Produsul rezultat este gata pentru pus in opera.

Amestecare beton
Alte articole

    Prepararea betonului

Sfaturi pentru prepararea betonului la betoniera

Betonul este un material de constructie […]

Mai mult…

    Decofrare beton

Decofrare beton. La cat timp se poate decofra?

Decofrarea betonului se face dupa o durata […]

Mai mult…

    Turnare beton pe timp friguros

Turnare beton pe timp friguros

Betonul obisnuit se pune in opera (se toarna) la […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook