Prepararea manuala a mortarului de var se executa astfel: se introduce pasta de var intr-un vas (lada de scanduri, lada metalica, lada din PVC etc.) si se dilueaza cu apa pana se obtine laptele de var, apoi se introduce treptat cantitatea de nisip necesara; se amesteca in permanenta cu o sapa sau grebla; dupa introducerea cantitatii de nisip necesara pierderii fluiditatii materialului (pana ce capata o stare plastica), amestecarea se continua pana se obtine o culoare uniforma.
Prepararea manuala a mortarului de ciment se executa astfel: se amesteca cimentul si nisipul prin lopatare pe o suprafata plana (suprafata betonata sau din scanduri) pana la omogenizare, omogenizarea este data de uniformitatea culorii amestecului; dupa aceea se introduce treptat cantitatea de apa necesara amestecului, continuandu-se neintrerupt lopatarea; dupa introducerea intregii cantitati de apa (pana se obtine un mortar plastic) se continua amestecarea pana cand in amestecul proaspat nu mai exista portiuni uscate de ciment si nisip.
Tipuri de mortare pentru zidarie
Cele mai utilizate mortare pentru zidarie sunt mortarele pe baza de var gras si mortarele pe baza de lianti hidraulici (ciment).
Mortarele de var se folosesc din ce in ce mai putin. La confectionarea mortarului pe baza de var se foloseste varul gras stins sub forma de pasta sau varul gras stins fin macinat, nisip (granulatie 0-7 mm) si apa.
Moratrele pe baza de var sunt foarte plastice, cu lucrabilitate buna si o aderenta crescuta pe caramida. In urma intaririi acestora nu dau fisuri, dar au o uscare mult mai lenta fata de mortarele de ciment.
Un dezavantaj important, pentru care utilizarea lor este in scadere dramatica, este faptul ca nu pot fi folosite in combinatie cu armaturi de otel, varul afectand structurile de otel.
Mortarele cu lianti hidraulici sunt cele mai utilizate tipuri de mortare si se produc cu ciment Portlend, ciment metalurgic, ciment de furnal, ciment de cenusa, ciment cu tras si var hidraulic.
In mortarele de ciment Portland, care sunt si cele mai raspandite, se introduc adaosuri plastifiante, de obicei var pasta sau argila macinata, in scopul imbunatatirii lucrabilitatii si macinarii compactitatii.
|