• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiPrepararea mortarului pentru zidarie

Prepararea mortarului pentru zidarie

09 Iulie 2018, 20:54  |  Florin Badea  |  Lucrari de constructii
Prepararea mortarului pentru zidarie

Prepararea mortarului pentru zidarie se face pe cale mecanizata, dar poate fi facuta si manual.

Prepararea mortarului pentru zidarie pe cale macanizata

Prepararea mortarului pentru zidarie pe cale macanizata se face cu ajutorul malaxorului (betonierei) sau in centrale de mortare dotate cu malaxoare de mare capacitate.

Malaxor
Malaxor pentru mortar si beton

Amestecarea mortarului in malaxor se face intr-un interval de timp cuprins intre 1,5 si 2,5 minute. Pentru mortarele ale caror agregate prezinta granule cu suprafata rugoasa (aspra), amestecarea in malaxor se face intr-un interval de timp cuprins intre 2,5 si 3,5 minute. Aceasta din urma fiind necesara pentru pentru a se realiza o omogenizare mai buna a componentelor mortarului. In situatia cand in mortar sunt adaugate adaosuri hidraulice sau de alta natura, durata de amestecare se prelungeste pana la 5 minute.

Prepararea mortarului pentru zidarie pe cale mecanizata asigura:

  • obtinerea unor amestecuri bine omogenizate;
  • scurtarea considerabila a duratei de amestecare;
  • eliberarea unei cantitati considerabile de forta de munca;
  • desfasurarea continua a procesului de lucru in constructii.

Prepararea mortarului pentru zidarie pe cale manuala

Prepararea mortarului pe cale manuala se practica foarte rar si numai in cazul lucrarilor ce necesita un consum redus de material. Asemenea practica este utilizata in cazul reparatiilor si a remedierilor cu volum mic. Modul de preparare manuala a mortarului este in functie de liantul intrebuintat (var sau ciment).

Lada
Lada pentru prepararea manuala a mortarului

Prepararea manuala a mortarului de var se executa astfel: se introduce pasta de var intr-un vas (lada de scanduri, lada metalica, lada din PVC etc.) si se dilueaza cu apa pana se obtine laptele de var, apoi se introduce treptat cantitatea de nisip necesara; se amesteca in permanenta cu o sapa sau grebla; dupa introducerea cantitatii de nisip necesara pierderii fluiditatii materialului (pana ce capata o stare plastica), amestecarea se continua pana se obtine o culoare uniforma.

Prepararea manuala a mortarului de ciment se executa astfel: se amesteca cimentul si nisipul prin lopatare pe o suprafata plana (suprafata betonata sau din scanduri) pana la omogenizare, omogenizarea este data de uniformitatea culorii amestecului; dupa aceea se introduce treptat cantitatea de apa necesara amestecului, continuandu-se neintrerupt lopatarea; dupa introducerea intregii cantitati de apa (pana se obtine un mortar plastic) se continua amestecarea pana cand in amestecul proaspat nu mai exista portiuni uscate de ciment si nisip.

Tipuri de mortare pentru zidarie

Cele mai utilizate mortare pentru zidarie sunt mortarele pe baza de var gras si mortarele pe baza de lianti hidraulici (ciment).

Mortarele de var se folosesc din ce in ce mai putin. La confectionarea mortarului pe baza de var se foloseste varul gras stins sub forma de pasta sau varul gras stins fin macinat, nisip (granulatie 0-7 mm) si apa.

Moratrele pe baza de var sunt foarte plastice, cu lucrabilitate buna si o aderenta crescuta pe caramida. In urma intaririi acestora nu dau fisuri, dar au o uscare mult mai lenta fata de mortarele de ciment.

Un dezavantaj important, pentru care utilizarea lor este in scadere dramatica, este faptul ca nu pot fi folosite in combinatie cu armaturi de otel, varul afectand structurile de otel.

Mortarele cu lianti hidraulici sunt cele mai utilizate tipuri de mortare si se produc cu ciment Portlend, ciment metalurgic, ciment de furnal, ciment de cenusa, ciment cu tras si var hidraulic.

In mortarele de ciment Portland, care sunt si cele mai raspandite, se introduc adaosuri plastifiante, de obicei var pasta sau argila macinata, in scopul imbunatatirii lucrabilitatii si macinarii compactitatii.

Alte articole


Acoperis din stuf
(17 Septembrie 2017, 22:30)

Sarpante din lemn
(29 Iunie 2016, 18:12)

Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Proiectare scari interioare
(21 Iunie 2014, 12:51)

Tehnologia de executie a tencuielilor
(01 Decembrie 2014, 07:12)

Categorii


Lucrari de constructii

Lucrari de finisaj

Materiale de constructii

Beton

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate