Acasa » Tehnologii » ElectricePriza remorca 7 pini. Schema

Priza remorca 7 pini. Schema

 26 Aprilie 2023, 21:24  |   Florin Badea  |   Electrice

Schema priza remorca 7 pini

In UE (Uniunea Europeana), pentru conectarea electrica a remorcii unui autovehicul se utilizeaza, cel mai des, priza de remorca cu 7 pini si cu priza de remorca cu 13 pini (versiune mai noua care cuprinde si lumina marsarier). Aceste tipuri de prize sunt reglementate prin ISO (Standarde internationale). ISO 4141-3:2019 este un standard international care reglementeaza constructia, dimensiunile dar si marcarea cablurilor multifilare de joasa tensiune invelite pentru conectarea vehiculelor tractate si remorcate. In acest articol vom vorbi despre priza de remorca cu 7 pini si schema acesteia (figura 1).

Schema tabloului electric trifazat din imaginea de mai sus cuprinde urmatoarele componente:

  1. Utilizarea prizei de remorcare cu 7 pini
  2. Schema priza remorca 7 pini
  3. Conectarea unei prize cu 7 pini

Utilizarea prizei de remorcare cu 7 pini

Priza remorca 7 pini

Priza de remorca cu 7 pini este produsa conform standardului ISO 1724. Acest mijloc de conectare a unei remorci de autovehicul este conceput pentru a servi la functionarea minim regulamentara a lampilor din spate. Acesta priza de remorca cu 7 pini asigura functionarea in conditii normale a lampilor de pozitie spate (58 L, 58 R), lampilor de semnalizare stanga (L) dreapta (R), lampilor de stop (54), lampa de ceata (54 G), precum si legarea la masa (31).

Schema priza remorca 7 pini

In schema ce urmeaza este reprezentata cablarea standard in Romania a unei prize de remorcare auto, dar si a stecherului, cunoscute sub denumirea de priza remorca 7 pini.

Priza remorca 7 pini

Schema prizei de remorcare cu 7 pini din imaginea de mai sus cuprinde urmatoarele componente:

Nr. pin Detalii
Semnal stanga Semnificatie: lampa pentru semnalizare stanga;
Culoare: galben;
Cod: L.
Lampa ceata Semnificatie: lampa pentru ceata;
Culoare: albastru;
Cod: 54G.
Masa Semnificatie: masa;
Culoare: alb;
Cod: 31.
Semnal dreapta Semnificatie: lampa pentru semnalizare dreapta;
Culoare: verde;
Cod: R.
Pozitie dreapta Semnificatie: Lampa pentru pozitie de pe partea dreapta;
Culoare: maro;
Cod: 58R.
Stop Semnificatie: Lampa/ lampile de stop pe frana;
Culoare: rosu;
Cod: 54.
Pozitie stanga Semnificatie: Lampa pentru pozitie de pe partea stanga;
Culoare: negru;
Cod: 58L.

Conform DIN 72552 (Standard pentru etichetarea bornelor electrice din cablajul auto), pinul 2 (54 G) a fost proiectat initial controlului electric al franelor pe remorca. Ulterior, acest pin 2 a fost utilizat pentru o varietate de functii diferite de intentia initiala. Ca exemlu, avem: +12V permanent, +12V prin blocarea contactului, faruri de ceata pentru spate sau lumini de marsarier.

Deoarece o priza cu 7 pini nu detine in schema sa de functionare luminile de marsarier, acestea pot fi asigurate prin utilizarea unei mufe cu 13 pini.

Conectarea unei prize cu 7 pini

Utilizand schema din imaginea si tabelul de mai sus, se poate face conectarea unui astfel de dispozitiv. Pe partea din spate a pinurilor, numerele sunt marcate in spatele fiecaruia. Acestea sunt prevazute cu un surub pentru a fixa cablul corespunzator acestuuia.

Utilizand informatiile din schema prizei de remorca cu 7 pini, firul de culoare care ar trebui sa se conecteze la pin trebuie sa corespunda cu elementul luminos pe care trebuie sa-l aprinda.

Daca stecherul de conectare la priza este deteriorat si trebuie inlocuit, acesta poate fi taiat, iar firele se pot monta in corpul unuia nou de tip demontabil. Cand ansamblati un stecher, amintiti-va intotdeauna sa glisati orice maner si capace in jos pe cabluri inainte de a incepe sa atasati cablurile.

Alte articole

    Ce este un disjunctor

Ce este un disjunctor electric?

Ce inseamna disjunctor sau ce este un disjunctor […]

Mai mult…

    Ce curent avem la priza

Ce curent avem la priza din casa?

Cunostintele despre curentul electric sunt […]

Mai mult…

    Curentul rezidual

Ce este curentul rezidual?

Auzim foarte des de termenul "curent rezidual", mai ales […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook