Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Producerea caldurii de catre soba

Producerea caldurii de catre soba

 07 Iulie 2019, 12:52  |   Rombadconstruct  |   Ce mare inginerie!

Soba
Autor imagine: Meg Learner, Pixabay.com: https://bit.ly/2LHwWwA

Corpurile inconjuratoare prezinta diferite stari de incalzire: unele sunt reci (de exemplu, zidul, mobila etc.), Iar altele sunt calde (de exemplu, becul aprins, soba si caloriferele in timpul functionarii etc.).

Starile diferite ale corpurilor sunt cauzate de caldura. Caldura este produsa de diferite surse de caldura; printre acestea se pot enumera: soarele, electricitatea etc.

Caldura necesara pentru incalzirea constructiilor se produce in mod curent prin ardere. In acest scop se ard anumite materiale, ce se numesc combustibili. Arderea are loc in instalatii sau aparate de incalzit, construite special, in vederea producerii de caldura.

Pentru ca arderea sa poata avea loc este necesar sa existe oxigen. Oxigenul se gaseste in aer, in amestec cu alte gaze. Oxigenul este gazul cel mai important care intra in alcatuirea aerului, fiind strict necesar mentinerii vietii.

Arderea combustibilului in scopul producerii caldurii consta in combinarea acestui corp cu oxigenul din aer, in anumite conditii, fenomen numit oxidare. In raport cu cantitatea de oxigen disponibila din aer si cu natura combustibilului utilizat, aceasta ardere poate fi mai slaba sau mai puternica, se poate face cu flacara mai mult sau mai putin vie si are drept rezultat producerea caldurii.

In timpul arderii se produc o serie de gaze numite gaze de ardere, ca urmare a combinatiilor chimice care au loc. Unul dintre aceste gaze, rezultat din combinarea incompleta a carbonului din combustibil cu oxigenul din aer, este oxidul de carbon. Acest gaz este inca avid de oxigen, cu care cauta sa se combine, absorbindu-l fie din aer, fie din sangele omului si din acest motiv oxidul de carbon este foarte toxic.

Prin arderea completa a carbonului din combustibil se produce bioxidul de carbon, un alt gaz de ardere. Acest gaz este mai putin toxic.

Gazele de ardere fiind fierbinti (la temperaturi inalte) produc incalzirea sobei, si dand peretilor acesteia cea mai mare parte din cantitatea lor de caldura. Cand arderea se face complet, existand suficient oxigen si producandu-se astfel bioxid de carbon, se obtine o cantitate mai mare de caldura decat in cazul arderii incomplete, inrobit de degajarea oxidului de carbon. S-au constatat ca prin arderea incompleta a unui kilogram de carbon se obtine oxid de carbon, degajand o cantitate de caldura de 3.275 kcal; prin arderea lui completa insa. Acelasi kilogram de carbon, transformandu-se in bioxid de carbon, degaja 8.140 kcal, adica de 2,5 ori mai mult decat in cazul arderii incomplete.

Tot prin ardere se produce fum, format din particule de carbon nearse, care de obicei este evacuat pe cos. Pe parcursul de evacuare, aceste particule se depun sub forma de funingine pe elementele in contact cu fumul. In cazul sobelor, funinginea se depune la interiorul peretilor sobei, al canalelor de gaze si fum si al cosurilor. Funinginea se poate aprinde provocand uneori si incendii. In plus, funinginea reduce puterea de incalzire a sobei.

In sfarsit, un alt produs al arderii este cenusa, care trebuie de asemenea indepartata, deoarece impiedica arderea, sau este antrenata de gazele de ardere pe parcursul lor, marind cantitatea de depuneri odata cu funinginea.

Pentru ca prin ardere sa se obtina o cantitate mare de caldura, in cazul aparatelor de incalzire (al sobelor), trebuie sa se respecte unele cerinte. Astfel trebuie sa se utilizeze numai materiale combustibile care ard in bune conditii si care sa fie incalzite cel putin pana la temperatura lor de aprindere. Arderea trebuie alimentata permanent cu aer proaspat, care asigura cantitatea de oxigen necesara. De asemenea fumul, funinginea si cenusa trebuie indepartate.

Bibliografie
  1. Meg Learner, "Soba", Pixabay.com, https://bit.ly/2LHwWwA, vizitat: 7 iulie 2019;
  2. Hopu V. si Moian Gh., "Cartea sobarului si cosarului", Editura Tehnica, Bucuresti 1988.
Alte articole

    Ecuatii algebrice

Ecuatii algebrice folosite in constructii

In relatiile algebrice sunt folosite doua tipuri de egalitati: 1) […]

Mai mult…

    Reprezentarea grafica a unei functii

Reprezentarea grafica a unei functii

In tehnica constructiilor legatura dintre doua marimi care […]

Mai mult…

    Formula

Calculul procentelor. Formula matematica

Prin procent se exprima o anumita parte a unei marimi luata […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook