Scarile obisnuite au o rampa cu inclinatia cuprinsa intre 20° si 45°, insa rampa optima recomandata este cuprinsa intre 30° si 35°. In spatii industriale dar si pentru a face accesul in mansarde si poduri se folosesc scari cu o inclinatie a pantei cuprinsa intre valorile 60° si 65°.
O rampa trebuie sa fie alcatuita din 8 pana la 10 trepte (recomandat), insa poate ajunge pana la maxim 16 trepte.
3. Treapta
Este suprafata orizontala de calcare pe rampa scarii. Mai numim trepta si ansamblul treapta-contratreapta ce il folosim pentru a pasi pentru a urca o scara.
4. Contratreapta
Este componenta verticala a unei trepte, aceasta face legatura intre doua trepte. O inaltime recomandata a contratreptei variaza intre valorile minim 17,3 si maxim 17,5 cm.
5. Podestul
O conditie importanta in proiectarea scarilor o constituie podestul - acesta se amenajeaza in situatia cand numarul de trepte pe o scara este mai mare de 15 si este destinat pentru odihna. Podestul de odihna se amenajeaza la 7-9 trepte. Acesta trebuie proiectat astfel incat sa prezinte o latime cel putin egala cu rampa scarii.
6. Balustrada
Balustrada sau parapetul este un mijloc de protectie pentru utilizatorii scari pentru evitarea caderii prin ochiul scarii. Acesta ofera o stare de incredere mai ales cand scara face accesul la etaje superioare. Dimensiunile cele mai utilizate ale parapetelui variaza intre 80 si 90 cm.
7. Mana curenta
Este o componenta a scarii ce se afla in partea superioara a balustradei si foloseste la sprijinul persoanelor ce utilizeaza scara prin apucarea cu mana de aceasta in timpul deplasarii. In situtia cand una sau ambele parti ale scarii sunt delimitate de perete si lipseste balustrada, mana curenta se fixeaza direct pe zid, iar distanta pana la zid trebuie sa fie intre 2 si 4 cm.
8. Ochiul scarii
Este extremitatea interioara a scarii (exteriorul balustradei). Acest spatiu ce se formeaza trebuie sa permita vizibilitatea si accesu de la parterul cladirii pana la ultimul etaj. Ochiul scarii trebuie sa masoare minim 12 cm pentru a face posibil accesul unui furtun de pompieri la ultimul etaj al cladirii.
9. Muchia treptei
Aceasta se formeaza intre partea superioara a contratreptei si treapta. Poate fi de mai multe feluri: dupa alcatuirea acesteia in functie de contratreapta si avem scara cu contratreapta dreapta (cand intre treapta si contratreapta se formeaza un unghi de 90°), contratreapta oblica (cand contratreapta este inclinata de partea superioara in exterior), cu ciubuc sau nas (cand treapta prezinta o prelungire peste contratreapta cu 2 - 5 cm) si fara contratreapta; iar in functie de forma muchiei avem muchie tesita, profilata sau rotunjita.
10. Vangul
Vangul este grinda pe care se reazma treptele unei rampe. Putem avea scari cu un singur vang, cum este cazul in special scarilor de beton armat, putem avea cu un singur vang central, la scari metalice sau scari cu trepte din lemn si vang metalic, putem avea scari cu doua vanguri laterale sau chiar cu trei.
Iluminarea si ventilatia
Pentru o proiectie perfecta a scarii, ideal ar fi ca lumina sa patrunda natural in casa scarii. Pentru aceasta casa scarii trebuie sa fie prevazuta cu ferestre nu mai mici de 1/14 din suprafata orizontala a casei scarii, pentru fiecare etaj. Iluminarea artificiala fara iluminare naturala nu este recomandata daca pozitia lucrarii permite o iluminare naturala. Ferestrele la casa scarii nu permit doar accesul luminii, ci contribuie si la ventilatia acestei incaperi prin deschiderea acestora. Daca sunt posibile doar ferestre pentru lumina si nu avem posibilitatea deschiderii lor, in casa scarii trebuie amenajat un sistem ve ventilatie.
|