• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

BLOG


Bulevardul Unirii din Bucuresti (video)
(21 Octombrie 2017, 13:31)

Turnul Shanghai din China
(26 Iulie 2016, 18:11)

Cortul Khan Shatyr din Astana
(17 Iulie 2016, 13:13)

Podul Basarab din Bucuresti
(04 Februarie 2016, 23:11)

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiProiectare scari interioare

Proiectare scari interioare

21 Iunie 2014, 12:51  |  Florin Badea  |  Lucrari de constructii

Scarile interioare constituie un element deosebit de important in aspectul, functionarea si confortul casei sau oricarei cladiri. Prin urmare acestea trebuie executate corect din punct de vedere al dimensiunilor si design-ului lor.

Scari

In majoritatea cladirilor scarile sunt mijlocul de legatura de baza, sau unicul, intre doua sau mai multe niveluri. O cerinta de baza dupa care se face proiectarea scarilor, si cea mai importanta, este stabilitatea si rezistenta acestora. O scara trebuie sa suporte toate tensiunile de greutate la care poate fi supusa: oameni, materiale, cat si propria greutate. De aceea, pentru proiectarea ei se tine seama de aceste aspecte, cat si de traficul suportat de aceasta. Un alt aspect important tine de confortul parcurgerii diferentei de nivel si senzatia de siguranta pe care scara o ofera utilizatorilor acesteia. Si nu in ultimul rand, decorarea scarii care face parte din confortul vizual pe care aceasta il ofera.

Principalele componente ale unei scari si atentia lor acordata in proiectare

Componente scara
1 - casa scarii; 2 - rampa scarii; 3 - treapta; 4 - contratreapta; 5 - podest; 6 - balustrada;
7 - mana curenta; 8 - ochiul scarii; 9 - muchia treptei (buza); 10 - vang.

1. Casa scarii

Zona interioara a cladirii unde se gaseste scara se numeste casa scarii. Aceasta, pe langa conditia de baza ca trebuie amplasata in apropierea intrarii principale pentru a avea acces imediat la etajul sau etajele superoiare, mai trebuie sa indeplineasca cateva conditii. Casa scarii are forma in functie de scara si/sau importanta acesteia. Ca de exemplu o scara in spirala are casa scarii rotunda, sau scarile drepte si lungi necesita o casa a scarii mai redusa.

2. Rampa scarii

Este elementul inclinat ce face legatura intre elementele orizontale (podeste) ale nivelelor.

Treapta

Pentru a calcula rampa scarii aplicam ecuatia lui Jacques-Francois Blondel:

2h + l = 62 – 64

unde:
h - inaltimea contratreptei;
l - latimea treptei;
62 si 64 - intervalul optim in centimetri unde trebuie sa se incadreze suma operatiei de adunare dintre latimea treptei (l) si inaltimea contratreptei (h).

Exemplu:

Sa zicem ca vrem sa obtinem o latime a treptei l = 30 cm. Inaltimea minima optima a contratreptei o putem calcula astfel:

2h + 30 = 62
2h = 62 - 30 = 32
h = 32 : 2
h = 16

Inaltimea maxima optima a contratreptei o calculam astfel:

2h + 30 = 64
2h = 64 - 30 = 34
h = 34 : 2
h = 17

Deci, in concluzie avem inaltimea ideala a contratreptei, pentru o treapta de 30 cm latime, cuprinsa intre valorile 16 cm si 17 cm.

Scarile obisnuite au o rampa cu inclinatia cuprinsa intre 20° si 45°, insa rampa optima recomandata este cuprinsa intre 30° si 35°. In spatii industriale dar si pentru a face accesul in mansarde si poduri se folosesc scari cu o inclinatie a pantei cuprinsa intre valorile 60° si 65°.

O rampa trebuie sa fie alcatuita din 8 pana la 10 trepte (recomandat), insa poate ajunge pana la maxim 16 trepte.

3. Treapta

Este suprafata orizontala de calcare pe rampa scarii. Mai numim trepta si ansamblul treapta-contratreapta ce il folosim pentru a pasi pentru a urca o scara.

4. Contratreapta

Este componenta verticala a unei trepte, aceasta face legatura intre doua trepte. O inaltime recomandata a contratreptei variaza intre valorile minim 17,3 si maxim 17,5 cm.

5. Podestul

O conditie importanta in proiectarea scarilor o constituie podestul - acesta se amenajeaza in situatia cand numarul de trepte pe o scara este mai mare de 15 si este destinat pentru odihna. Podestul de odihna se amenajeaza la 7-9 trepte. Acesta trebuie proiectat astfel incat sa prezinte o latime cel putin egala cu rampa scarii.

6. Balustrada

Balustrada sau parapetul este un mijloc de protectie pentru utilizatorii scari pentru evitarea caderii prin ochiul scarii. Acesta ofera o stare de incredere mai ales cand scara face accesul la etaje superioare. Dimensiunile cele mai utilizate ale parapetelui variaza intre 80 si 90 cm.

7. Mana curenta

Este o componenta a scarii ce se afla in partea superioara a balustradei si foloseste la sprijinul persoanelor ce utilizeaza scara prin apucarea cu mana de aceasta in timpul deplasarii. In situtia cand una sau ambele parti ale scarii sunt delimitate de perete si lipseste balustrada, mana curenta se fixeaza direct pe zid, iar distanta pana la zid trebuie sa fie intre 2 si 4 cm.

8. Ochiul scarii

Este extremitatea interioara a scarii (exteriorul balustradei). Acest spatiu ce se formeaza trebuie sa permita vizibilitatea si accesu de la parterul cladirii pana la ultimul etaj. Ochiul scarii trebuie sa masoare minim 12 cm pentru a face posibil accesul unui furtun de pompieri la ultimul etaj al cladirii.

9. Muchia treptei

Aceasta se formeaza intre partea superioara a contratreptei si treapta. Poate fi de mai multe feluri: dupa alcatuirea acesteia in functie de contratreapta si avem scara cu contratreapta dreapta (cand intre treapta si contratreapta se formeaza un unghi de 90°), contratreapta oblica (cand contratreapta este inclinata de partea superioara in exterior), cu ciubuc sau nas (cand treapta prezinta o prelungire peste contratreapta cu 2 - 5 cm) si fara contratreapta; iar in functie de forma muchiei avem muchie tesita, profilata sau rotunjita.

10. Vangul

Vangul este grinda pe care se reazma treptele unei rampe. Putem avea scari cu un singur vang, cum este cazul in special scarilor de beton armat, putem avea cu un singur vang central, la scari metalice sau scari cu trepte din lemn si vang metalic, putem avea scari cu doua vanguri laterale sau chiar cu trei.

Iluminarea si ventilatia

Pentru o proiectie perfecta a scarii, ideal ar fi ca lumina sa patrunda natural in casa scarii. Pentru aceasta casa scarii trebuie sa fie prevazuta cu ferestre nu mai mici de 1/14 din suprafata orizontala a casei scarii, pentru fiecare etaj. Iluminarea artificiala fara iluminare naturala nu este recomandata daca pozitia lucrarii permite o iluminare naturala. Ferestrele la casa scarii nu permit doar accesul luminii, ci contribuie si la ventilatia acestei incaperi prin deschiderea acestora. Daca sunt posibile doar ferestre pentru lumina si nu avem posibilitatea deschiderii lor, in casa scarii trebuie amenajat un sistem ve ventilatie.

Alte articole


Cum se executa un acoperis terasa?
(28 Septembrie 2017, 20:27)

Tehnologia de executie a tencuielilor
(01 Decembrie 2014, 07:12)

Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Sarpante din lemn
(29 Iunie 2016, 18:12)

Punerea in opera a betonului
(28 Martie 2016, 14:55)

Categorii


Lucrari de constructii

Lucrari de finisaj

Materiale de constructii

Beton

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate