Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie! › Proportionalitatea inversa
Proportionalitatea inversa
12 Noiembrie 2023, 09:51 | Florin Badea | Ce mare inginerie!

Fie urmatorul sir de produse egale 8 x 25 = 4 x 50 = 2 x 100. Produsele din acest sir de produse egale au o valoare comuna, pe care o putem exprima prin 200. Spunem ca s-a stabilit o proportionalitate inversa intre multimile {2, 4, 8} si {25, 50, 100} prin scrierea sirului de produse egale de mai sus.
In general, intre doua multimi finite de numere se stabileste o proportionalitate inversa, daca se poate forma un sir de produse egale, diferite de zero, astfel incat multimea primilor factori ai produselor sa fie cealalta multime.
Notand cu r valoarea comuna a produselor dintr-un sir de produse egale, diferite de zero, si cu ab oricare din produsele din acest sir de produse egale, obtinem ab = r sau a = r/b, deoarece b ≠ 0. DEci>
Prin impartirea unui numar dat, diferit de zero, cu elementele unei multimi finite de numere, diferite de zero, se obtine o multime astfel incat intre cele doua multimi sa existe o proportionalitate inversa.
Exemplu>
Fie multimea {10, 14, 20} in care fiecare numar exprima latimea in metri a unui dreptunghi a carui arie este de 2 800 m2. Atunci in multimea {280, 200, 140} fiecare numar exprima lungimea in metri a dreptunghiului considerat. Intre cele doua multimi exista o proportionalitate inversa, deoarece
este un sir de produse egale, valoarea comuna a acestor produse fiind 2 800, ceea ce in m2 expima aria unui dreptunghi.

Determinarea planului. Axiome
Avand la baza axiomele (propozitiile) mentionate in […]
Mai mult…
Puncte, drepte si plane
Punctul, atat in geometria in spatiu cat si in geometria […]
Mai mult…
Transformari unitati de masura. Tabel
Inca din cele mai vechi timpuri, metode […]
Mai mult…