Prin beton proaspat se intelege starea betonului din momentul amestecarii cimentului cu apa si agregatele pana in momentul punerii in opera.
Proprietatile betonului proaspat se determina prin normativele in vigoare prin efectuarea incercarilor de consistenta, lucrabilitate, compozitie, greutate specifica si volumul de aer oclus.
Pentru a intelege mai bine proprietatile betonului proaspat trebuie sa vorbim mai intai despre compozitia betonului.
Compozitia betonului
Compozitia betonului este factorul cel mai important care determina proprietatile betonului proaspat. Compozitia betonului proaspat se stabileste in functie de destinatia betonului, de marca ceruta si de materialele existente. Materialele principale, indispensabile pentru prepararea unui beton sunt: cimentul, apa si agregatele.
In functie de destinatia betonului se stabileste in general dimensiunea maxima a agregatului, plasticitatea betonului proaspat si eventual tipul de ciment ce urmeaza a fi folosit. In functie de marca ceruta, sortarea necesara a agregatelor (la marci de peste B1000 este obligatorie existenta a cel putin doua sorturi: nisip si pietris), precum si dozajul de ciment ce urmeaza a fi folosit.
Materialele existente hotarasc natura si granulozitatea agregatelor folosite, ceea ce are consecinte diferite, impreuna cu plasticitatea ceruta betonului si dozajului de ciment ales, asupra valorii raportului A/C (apa-ciment), deci a cantitatii de apa. urmatoarele recomandari trebuie avute in vedere la alcatuirea compozitiilor pentru betoane:
- dimensiunea agregatului trebuie sa se limiteze la:
- 1/4 din dimensiunea minima a elementului de beton;
- distanta minima intre barele armaturii;
- 1/2 din grosimea stratului de acoperire a armaturii.
- proportia de amestecare a celor doua sorturi (nisip si pietris) se alege astfel incat curba amestecului sa se incadreze in zona buna;
- cantitatea de ciment care urmeaza a fi folosita la prepararea betonului, presupunand tipul cimentului dat, depinde in mod esential de marca ceruta betonului si este influentata de agregatele utilizate si de lucrabilitatea ceruta amestecului;
- cantitatea de apa necesara in amestec depinde de dozajul de ciment folosit, de granulozitatea agrgatului si de lucrabilitatea ceruta betonului. Betoane cu lucrabilitati normale se pot obtine plecand de la cantitati de apa la metru cub, date de relatia: A = 0,23C + 0,18F + 0.07M + 0,02G, in care:
- A este cantitatea de apa, in l/m3 de beton;
- C - cantitatea de ciment, in kg/m3 de beton;
- F - fractiunea 0-1 mm a agregatului, in kg/m3 de beton;
- M - fractiunea 1-3 mm a agregatului, in kg/m3 de beton;
- G - restul agregatului (fractiunile 3-30 mm), in kg/m3 de beton.
Relatia de mai sus are un caracter orientativ si in practica pot aparea ca necesare variatii de la valorile rezultate din calcul.
Proprietatile betonului proaspat
Proprietatile betonului proaspat, cele mai importante, sunt: consistenta, lucrabilitatea, greutatea specifica aparenta, compozitia reala, sedimentarea si volumul de aer oclus.
1. Consistenta betonului
Dintre proprietatile betonului proaspat consistenta este proprietatea care arata aptitudinea de curgere a betonului. Aceasta reprezinta locul unde se situeaza betonul proaspat pe scara dintre un lichid perfect si un solid rigid.
Din punct de vedere al consistentei betoanele sunt de natura fluida, plastica (intermediara) si vartoasa. Betonul fluid se poate turna si umple cofrajele fara a necesita un lucru mecanic. Betonul plastic nu curge dar se deformeaza usor, umpland cofrajul dupa o compactare usoara. Betonul vartos are consistenta pamantului umed si nu umple cofrajul decat prin compactare insistenta.
Masurarea consistentei betonului se realizeaza prin diferite metode, doua metode sunt explicate aici: https://www.rombadconstruct.ro/determinarea-consistentei-betonului.html
2. Lucrabilitatea betonului
Lucrabilitatea este proprietatea unui beton, caracterizata prin lucru mecanic minim de punere in opera, coeziune foarte buna intre elementele componente ale betonului (in timpul transportului si turnarii) si o tendinta redusa de segregare.
Lucrabilitatea betonului este data de un complex de proprietati care in ansamblul lor nu pot fi exprimate numeric prin unitati de lungime, masa sau timp. Pentru a putea totusi compara intre ele diferite betoane din punctul de vedere al lucrabilitati, se accepta ca lucrabilitatea sa fie caracterizata prin efectuarea unor determinari conventionale referitoare la consistenta si la tendinta de segregare.
Lucrabilitatea betonului proaspat se apreciaza prin metode speciale cum sunt cele descrise in urmatorul articol: https://www.rombadconstruct.ro/lucrabilitatea-betonului-proaspat-metode-de-apreciere.html.
3. Greutatea specifica aparenta a betonului
Greutatea specifica aparenta este una din proprietatile betonului proaspat ce se noteaza γbp si reprezinta greutatea unui metru cub de beton proaspat in stare indesata dupa unul din procedeele de compactare.
Determinarea greutatii specifice aparente se face pe epruvetele confectionate pentru incercarea la compresiune (cuburi, cilindri) si se calculeaza cu formula:
|