• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » BetonProprietatile betonului proaspat

Proprietatile betonului proaspat

10 Iunie 2018, 12:48  |  Rombadconstruct  |  Beton
Beton proaspat

Prin beton proaspat se intelege starea betonului din momentul amestecarii cimentului cu apa si agregatele pana in momentul punerii in opera.

Proprietatile betonului proaspat se determina prin normativele in vigoare prin efectuarea incercarilor de consistenta, lucrabilitate, compozitie, greutate specifica si volumul de aer oclus.

Pentru a intelege mai bine proprietatile betonului proaspat trebuie sa vorbim mai intai despre compozitia betonului.

Compozitia betonului

Compozitia betonului este factorul cel mai important care determina proprietatile betonului proaspat. Compozitia betonului proaspat se stabileste in functie de destinatia betonului, de marca ceruta si de materialele existente. Materialele principale, indispensabile pentru prepararea unui beton sunt: cimentul, apa si agregatele.

In functie de destinatia betonului se stabileste in general dimensiunea maxima a agregatului, plasticitatea betonului proaspat si eventual tipul de ciment ce urmeaza a fi folosit. In functie de marca ceruta, sortarea necesara a agregatelor (la marci de peste B1000 este obligatorie existenta a cel putin doua sorturi: nisip si pietris), precum si dozajul de ciment ce urmeaza a fi folosit.

Materialele existente hotarasc natura si granulozitatea agregatelor folosite, ceea ce are consecinte diferite, impreuna cu plasticitatea ceruta betonului si dozajului de ciment ales, asupra valorii raportului A/C (apa-ciment), deci a cantitatii de apa. urmatoarele recomandari trebuie avute in vedere la alcatuirea compozitiilor pentru betoane:

  • dimensiunea agregatului trebuie sa se limiteze la:
    • 1/4 din dimensiunea minima a elementului de beton;
    • distanta minima intre barele armaturii;
    • 1/2 din grosimea stratului de acoperire a armaturii.
  • proportia de amestecare a celor doua sorturi (nisip si pietris) se alege astfel incat curba amestecului sa se incadreze in zona buna;
  • cantitatea de ciment care urmeaza a fi folosita la prepararea betonului, presupunand tipul cimentului dat, depinde in mod esential de marca ceruta betonului si este influentata de agregatele utilizate si de lucrabilitatea ceruta amestecului;
  • cantitatea de apa necesara in amestec depinde de dozajul de ciment folosit, de granulozitatea agrgatului si de lucrabilitatea ceruta betonului. Betoane cu lucrabilitati normale se pot obtine plecand de la cantitati de apa la metru cub, date de relatia:
    A = 0,23C + 0,18F + 0.07M + 0,02G,
    in care:
    • A este cantitatea de apa, in l/m3 de beton;
    • C - cantitatea de ciment, in kg/m3 de beton;
    • F - fractiunea 0-1 mm a agregatului, in kg/m3 de beton;
    • M - fractiunea 1-3 mm a agregatului, in kg/m3 de beton;
    • G - restul agregatului (fractiunile 3-30 mm), in kg/m3 de beton.

Relatia de mai sus are un caracter orientativ si in practica pot aparea ca necesare variatii de la valorile rezultate din calcul.

Proprietatile betonului proaspat

Proprietatile betonului proaspat, cele mai importante, sunt: consistenta, lucrabilitatea, greutatea specifica aparenta, compozitia reala, sedimentarea si volumul de aer oclus.

1. Consistenta betonului

Dintre proprietatile betonului proaspat consistenta este proprietatea care arata aptitudinea de curgere a betonului. Aceasta reprezinta locul unde se situeaza betonul proaspat pe scara dintre un lichid perfect si un solid rigid.

Din punct de vedere al consistentei betoanele sunt de natura fluida, plastica (intermediara) si vartoasa. Betonul fluid se poate turna si umple cofrajele fara a necesita un lucru mecanic. Betonul plastic nu curge dar se deformeaza usor, umpland cofrajul dupa o compactare usoara. Betonul vartos are consistenta pamantului umed si nu umple cofrajul decat prin compactare insistenta.

Masurarea consistentei betonului se realizeaza prin diferite metode, doua metode sunt explicate aici: https://www.rombadconstruct.ro/determinarea-consistentei-betonului.html

2. Lucrabilitatea betonului

Lucrabilitatea este proprietatea unui beton, caracterizata prin lucru mecanic minim de punere in opera, coeziune foarte buna intre elementele componente ale betonului (in timpul transportului si turnarii) si o tendinta redusa de segregare.

Lucrabilitatea betonului este data de un complex de proprietati care in ansamblul lor nu pot fi exprimate numeric prin unitati de lungime, masa sau timp. Pentru a putea totusi compara intre ele diferite betoane din punctul de vedere al lucrabilitati, se accepta ca lucrabilitatea sa fie caracterizata prin efectuarea unor determinari conventionale referitoare la consistenta si la tendinta de segregare.

Lucrabilitatea betonului proaspat se apreciaza prin metode speciale cum sunt cele descrise in urmatorul articol: https://www.rombadconstruct.ro/lucrabilitatea-betonului-proaspat-metode-de-apreciere.html.

3. Greutatea specifica aparenta a betonului

Greutatea specifica aparenta este una din proprietatile betonului proaspat ce se noteaza γbp si reprezinta greutatea unui metru cub de beton proaspat in stare indesata dupa unul din procedeele de compactare.

Determinarea greutatii specifice aparente se face pe epruvetele confectionate pentru incercarea la compresiune (cuburi, cilindri) si se calculeaza cu formula:

Formula matematica 1

in care:

  • G1 este greutatea tiparului (cub) umplut cu beton proaspat, in kgf (kilograme forta);
  • G2 - greutatea tiparului gol, in kgf;
  • V - volumul tiparului, in l (litri).

4. Compozitia reala a betonului

Compozitia reala a betonului proaspat se determina prin evaluarea cantitatilor (dozajelor) de materiale, ciment, agregate si apa care intra la 1 m3 de beton compactizat. Dozajele reale sunt determinate de gradul de compactizare si de greutatea specifica aparenta a betonului proaspat. Doua metode de a afla ce compozitie reala are betonul: https://www.rombadconstruct.ro/2-metode-de-a-afla-compozitia-betonului.html

5. Sedimentarea betonului

Sedimentarea betonului proaspat se caracterizeaza prin miscarea volumului ca rezultat al depunerii partilor solide din suspensie. Sedimentarea particulelor este o consecinta a actiunii fortei gravitationale si se produce in perioada de repaus care urmeaza dupa amestecarea betonului.

Sedimentarea este una din proprietatile betonului ce apare mai ales la betoanele proaspete care au fost obtinute folosindu-se o cantitate mare de apa. O parte din apa de amestecare din aceste betoane se separa. Acest fenomen rezulta in urma compactitatii si etanseitatii la suprafata betonului turnat, iar stratul superficial de ciment poate fi spalat.

6. Volumul de aer oclus

Volumul de aer oclus este important pentru betoanele la care s-au folosit aditivi sau antrenori de aer in scopul modificarii anumitor caracteristici cum ar fi rezistenta la schimbarile bruste de temperatura sau permeabilitatea.

Alte articole


Determinarea consistentei betonului
(09 Iunie 2018, 20:50)

2 metode de a afla compozitia betonului
(09 Iunie 2018, 20:16)

Ce este torcretarea?
(28 Mai 2018, 14:34)

Vibropresa pentru beton si procedeul de vibropresare
(03 Iunie 2018, 19:11)

Lucrabilitatea betonului proaspat. Metode de apreciere
(10 Iunie 2018, 11:56)

Categorii


Beton

Lucrari de constructii

Amenajari exterioare

Tipuri de case

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate