Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Proprietatile lichidelor: densitatea, vascozitatea etc

Proprietatile lichidelor: densitatea, vascozitatea etc

 25 Noiembrie 2023, 19:05  |   Florin Badea  |   Ce mare inginerie!

Proprietatile lichidelor

In acest articol vom vorbi despre proprietatile lichidelor cele mai semnificative, si anume: densitatea lichidelor, tensiunea superficiala, tensiunea interfaciala, vascozitate, vascozitate cinematica, presiunea de vapori a lichidelor, caldura de vaporizare.

Densitatea lichidelor

Densitatea lichidelor este de ordinul 103 kg/m3 si, in general, scade odata cu cresterea temperaturii dupa relatia:

ρt = ρ0(1 - kt)

in care:

  • k - modulul de dilatare termica al lichidului;
  • ρt - densitatea la t°C;
  • ρ0 - densitatea lichidului la 0°C.

Pentru lichidele asociate, ρ nu variaza intotdeauna normal cu temperatura (de exemplu apa are ρmax la 4°C).

Vascozitatea lichidelor

Vascozitatea lichidelor este una dintre proprietatile lichidelor care reprezinta rezistenta opusa de lichid deplasarii unuia din straturile lui, in raport cu altul, in procesul de curgere. Ea caracterizeaza frecarea interna ce apare in timpul miscarii relative a straturilor de lichid.

Daca un strat de lichid B se deplasaza cu viteza dv in raport cu un alt strat de lichid A (situat la distanta dx) considerat in repaos, apare o forta de frecare internaproportionala cu suprafata de contact S dintre cele doua straturi si cu gradientul de viteza dv/dx.

Coeficientul de proportionalitate η se numeste coeficient de vascozitate dinamica sau absoluta.

Unitatea de masura a vascozitatii dinamice in SI este N · s/m2 sau kg/m · s:

Vascozitatea cinematica

Vascozitatea cinematica este definita la o temperatura data, ca raportul dintre vascozitatea dinamica si densitatea lichidului:

Unitatea de masura pentru vascozitate cinematica in sistemul CGS este stockes-ul (St); 1 St = 1 cm2/s. In SI unitatea de masura este m2/s; 1m2/s = 104 St = 106 cSt.

In tehnica, se utilizeaza, ca unitate de masura conventionala a vascozitatii, gradul Engler. Vascozitatea Engler (E) a unui lichid este raportul dintre timpul de scurgere t1 (in secunde) a 200 ml lichid printr-un orificiu standard la o anumita temperatura si timpul de scurgere t0 a 200 ml apa la 20°C.

Caldura de vaporizare

Caldura de vaporizare reprezinta cantitatea de caldura absorbita in timpul vaporizarii izoterme a unui lichid in echilibru cu vaporii sai. Se poate raporta la 1 g de lichid (caldura specifica de vaporizare) sau la 1 mol (caldura molara de vaporizare).

Caldura consumata la vaporizarea lichidelor este necesara, atat pentru invingerea fortelor de atractie dintre molecule, cat si pentru marirea energiei cinetice a moleculelor lichidului.

Caldura molara de vaporizare la punctul de fierbere al lichidelor, la presiunea atmosferica este direct proportionala cu temperatura de fierbere (regula lui Trouton).

Tensiunea superficiala

Este una din proprietatile lichidelor ce reprezinta fenomenul determinat de comportarea diferita a particolelor din stratul superficial fata de cele din interiorul lichidelor. Tensiunea superficiala este rezultatul campului de forte neechilibrate de la suprafata lichidelor.

Particule de lichid
Fig. 1

In figura 1 se observa ca particulele care alcatuiesc lichidul se atrag reciproc prin forte de coeziune echilibrate in toate directiile. Moleculele din interiorul lichidului suporta din partea moleculelor inconjuratoare atractii de marime egala si dirijate simetric, rezultanta lor fiind nula.

Presiunea de vapori a lichidelor

Presiunea de vapori a lichidelor este una din proprietatile lichidelor care caracterizeaza capacitatea de vaporizare a acestora si reprezinta presiunea exercitata de vaporii care se gasesc deasupra lichidului in echilibru cu acesta la o temperatura data. Vaporii care se gasesc in echilibru cu lichidul se numesc vapori saturati.

Temperatura la care presiunea de vapori a lichidului devine egala cu presiunea externa reprezinta punctul de fierbere al lichidului. Punctul de fierbere creste proportional cu presiunea exterioara. Prin micsorarea presiunii, scade si temperatura de fierbere a lichidelor, proprietate utilizata in operatiile de distilare in vid.

Alte articole

    Aflarea unui numar cand se cunoaste p din el

Aflarea unui numar cand se cunoaste p% din el

Aflarea unui numar cand se cunoaste p% din el se rezolva conform […]

Mai mult…

    Starea gazoasa

Starea gazoasa si ecuatia de stare

Starea gazoasa este una din cele patru stari de agregare […]

Mai mult…

    Aflarea raportului procentual

Aflarea raportului procentual

Pentru a intelege mai bine aflarea raportului procentual […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook