Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Regula de trei compusa. Exercitii

Regula de trei compusa. Exercitii

 12 Noiembrie 2023, 16:30  |   Florin Badea  |   Ce mare inginerie!

Vom considera probleme in care intervin mai multe multimi de cate doua numere, intre unele din ele existand o proportionalitate directa, iar intre altele o proportionalitate inversa.

Exercitii cu regula de trei compusa

O echipa de 12 muncitori agricoli, lucrand cate 8 ore pe zi, ara un ogor in 5 zile. In cate zile va ara acelasi ogor o echipa de 15 muncitori agricoli, lucrand cate 4 ore pe zi?

Enuntul problemei il scriem sub forma urmatoarei scheme:

Notand cu y numarul de zile in care echipa de 15 muncitori agricoli ara acelasi ogor lucrand cate 8 ore pe zi, atunci avem urmatoarea schema:

Acum intre multimile {12, 15} si {5, y} exista o proportionalitate inversa, deoarece 12 x 5 si 15 y exprima ogorul arat, daca unitatea de masura este partea de ogor atata de un muncitor agricol intr-o zi. DEci avem o problema care se rezolva prin regula de trei simpla.

Cu metoda proportiei obtinem:

Stiind ca o echipa de 15 muncitori agricoli ara un ogor in 4 zile daca lucreaza cate 8 ore pe zi, putem afla in cate zile aceeasi echipa de muncitori agricoli ara acelasi ogor daca lucreaza cate 4 ore pe zi, facand urmatoarea schema:

Intre multimile {8, 4} si {4, x} exista o proportionalitate inversa, deoarece 8 x 4 si 4x exprima ogorul arat, daca unitatea de masura este partea de ogor arata de intreaga echipa de 15 muncitori agricoli intr-o ora. Deci avem o problema care se rezolva prin regula de trei simpla. Cu metoda proportiei obtinem:

Deoarece rezolvarea problemei de mai inainte s-a facut prin aplicarea de mai multe ori a regulii de trei simpla, se spune ca rezolvarea problemei de mai inainte s-a facut prin aplicarea regulii de trei compusa.

Aceeasi problema se poate rezolva prin metoda reducerii la unitate facand urmatorul rationament: Daca 12 muncitori agricoli, lucrand cate 8 ore pe zi, ara un ogor in 5 zile, atunci 1 muncitor agricol, lucrand cate 8 ore pe zi, ara acelasi ogor in 5 x 12 zile. Rezulta ca 1 muncitor agricol, lucrand cate o ora pe zi, ara acelasi ogor in 5 x 12 x 8 zile. Rezulta, in cintinuare, ca 1 muncitor agricol, lucrand cate 4 ore pe zi, ara acelasi ogor in:

Acest rationament se aseaza sub forma urmatoarei scheme:

Regula de trei compusa

deci:

Deci 15 muncitori agricoli, lucrand cate 4 ore pe zi, ara in 8 zile un ogor pe cae il ara in 5 zile o echipa de 12 muncitori agricoli care lucreaza cate 8 ore pe zi.

Exercitii nerezolvate unde se aplica regula de trei compusa

1)

4 muncitori pot termina o lucrare in 2 zile, lucrand la acea lucrare cate 4 ore pe zi. In cate zile vor termina acea lucrare 2 muncitori care vor lucra 8 ore pe zi?

2)

Pentru a strange 600 l apa, 4 robinete trebuie sa curga 2 ore. Dar pentru a strange 1 200 l apa, 6 robinete cat timp trebuie sa curga? (presupunem ca robinetele au acelasi debit.)

3)

Pentru a ara o suprafata agricola de 400 ha, 2 tractoare lucreaza 10 zile. Dar pentru a ara 800 ha, in 20 zile, cate tractoare sunt necesare?

4)

Din 10 kg bumbac s-a tesut o bucata de panza lunga de 40 m si lata de 1 m. Cati metri de panza se pot tese din 20 kg de bumbac daca panza trebuie sa aiba 0,5 m latime?

5)

Pentru a realiza 240 m panza, 20 tesetoare au lucrat 4 zile. In cate zile 5 tesetoare vor realiza 120 m panza?

6)

Pentru a transporta 4,5 t marfa, pe distanta de 20 km s-au platit 800 lei. Dar pentru a transporta 9 t marfa pe distanta de 40 km cat se va plati?

7)

10 camioane pot transporta o cantitate de 1 500 tone de marfa in 4 zile facand cate 8 transporturi pe zi. In cate zile cele 10 camioane vor transporta 15 000 tone de marfa facand in fiecare zi cate 10 transporturi?

8)

O echipa formata din 10 muncitori poate termina o lucrare in 20 zile. Dupa ce echipa lucreaza 10 zile, 6 muncitori sunt trimisi in alta parte sa lucreze. In cat timp vor termina lucrarea muncitorii care au ramas?

Alte articole

    Regula de trei simpla

Regula de trei simpla

Procentul care se foloseste pentru determinarea numarului necunoscut […]

Mai mult…

    Proportionalitate directa

Proportionalitate directa

Fie urmatorul sir de rapoarte egale 125/50 = 25/10 = 5/2. Rapoartele […]

Mai mult…

    Proportionalitatea inversa

Proportionalitatea inversa

Fie urmatorul sir de produse egale 8 x 25 = 4 x 50 = 2 x 100 […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook