Acasa » Tehnologii » BetonRezistenta betonului in timp

Rezistenta betonului in timp

 29 Octombrie 2020, 19:03  |   Florin Badea  |   Beton

Rezistenta betonului in timp creste (rezistenta la compreziune), la inceput cu o viteza mai mare si apoi cu o viteza din ce in ce mai mica. Aceasta descrestere a rezistentei betonului tinde catre o valoare asimptotica limita, atunci cand viteza de crestere devine zero.

Viteza de crestere a rezistentei betonului in timp depinde de viteza de intarire a pietrei de ciment si prin aceasta de natura mineralogica a cimentului, de conditiile de pastrare si de compozitia amestecului.

In conditii naturale de temperatura si umiditate, viteza de crestere a rezistentei depinde de natura cimentului si de compozitia sa mineralogica. Cimenturile de o calitate superioara, care au o viteza de hidratare mai mare, asigura o crestere pronuntata a rezistenteilor betonului in primele zile dupa turnare. Cimenturile cu intarire lenta dau betoane cu cresteri ale rezistentei pe o perioada mai indelungata.

Cresterea in timp a rezistentei betonului precum si valoarea ei finala, sunt influentate de modul de pastrare. In conditii normale de temperatura si conditii egale prin natura mineralogica a cimentului, la betoanele pastrate in aer liber rezistentele cresc mult in primul an, iar cresterea incepe sa scada in urmatorii 2-3 ani. Valorile finale ale rezistentei betonului sunt tot mai mici decat ale betoanelor pastrate in mediul umed. In schimb, la betoanele pastrate in mediul umed, intarirea este mai lenta la inceput, dar rezistentele cresc o perioada mai indelungata, inregistrandu-se valori finale mai mari decat la betoanele pastrate in mediu uscat. Acest lucru este datorat faptului ca in mediul umed hidratarea continua timp indelungat, iar contractia este redusa. Au fost inregistrate cresteri de rezistenta a betonului pana la 30 de ani.

In tabelul ce urmeaza se pot compara rezistentele obtinute la betoane pastrate in mediu umed fata de cele pastrate in mediul uscat.

Rezistenta betonului in timp
Cresterea rezistentei betonului in timp in functie de mediul de pastrare
( + mareste imaginea )

Pentru a apercia rezistenta betonului la timp t, fata de clasa prescrisa (rezistenta la 28 zile), trebuie sa se cunoasca legea de variatie a rezistentei betonului in timp. Cunoasterea acestei legi este necesara atat pentru anteevaluarea clasei sale pe baza incercarilor efectuate inainte de varsta. Pentru aceasta variatie au fost propuse legi logaritmice si exponentiale.

Pentru betoane cu ciment portland si metalurgic la care raportul apa/ciment este mai mare de 0,5 exista relatia:

Rbt = 0,69 R28 log t,

unde t este timpul in zile.

Utilizand scara longaritmica in abcisa, relatia de mai inainte este o linie dreapta prezentata in figura urmatoare.

Rezistenta betonului
Rezistenta betonului in funtie de timp
Alte articole

    Sac de ciment

Cat beton se obtine dintr-un sac de ciment?

Una dintre cele mai comune intrebari atunci cand […]

Mai mult…

    Curgerea plastica a betonului

Curgerea plastica a betonului

Primele lucrari privitoare la deformatiile de curgere […]

Mai mult…

    Preparare beton la mana

Preparare beton la mana

Prepararea petonului la mana, fara a folosi betoniera, este o operatiune […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook