• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie!Rezistenta la compresiune a materialelor

Rezistenta la compresiune a materialelor

12 Februarie 2016, 17:18  |  Florin Badea  |  Ce mare inginerie!

Rezistenta la compresiune se exprima in kgf/cm2 sau in kgf/mm2. Pentru determinarea rezistentei la compresiune se utilizeaza presele hidraulice.

Materiale
Rezistenta la compresiune (kgf/cm2)
Calcar poros5 - 50
Beton usor15 - 150
Caramida de argila50 - 150
Beton greu obisnuit50 - 600
Calcar50 - 1 500
Caramida silico-calcara75 - 150
Lemn de pin300 - 600
Granit1 200 - 2 500
Otel de constructii obisnuit3 800 - 4 500
Otel de calitate superioara10 000

Presa hidraulica

Schema presei hidraulice
Schema presei hidraulice

Presa hidraulica pentru determinarea rezistentei la compresiune se compune dintr-un cilindru (a) care se misca intr-un corp de pompa (b) cu ajutorul unui lichid sub presiune care circula prin conducta (c). La partea superioara presa este prevazuta cu un cadru metalic (d). Proba de incercat (e) se introduce intre cele doua platouri (f si g). Platoul superior este prevazut cu o articulatie sferica (h). Forta este determinata cu ajutorul manometrului (i).

Caracteristic pentru constructia preselor hidraulice este faptul ca unul din platouri are o articulatie sferica pentru a se putea incerca probe ale caror fete nu sunt plane.

Determinarea rezistentei la compresiune

Determinarea rezistentei la compresiune se face in functie de natura materialului, pe epruvete (monstre din materialul pe care dorim sa-l testam) de diferite forme si dimensiuni. Pentru materialele identice ca si natura, rezistenta la compresiune depinde de factori arbitrari, ca: dimensiunea, forma si starea suprafetelor epruvetelor etc. Din aceasta cauza rezistenta la compresiune este o caracteristica conventionala. Pentru a elimina influenta acestor factori incercarile trebuiesc facute in aceleasi conditii de forma sau dimensiune.

Epruvetele folosite la determinarea compresiunii materialelor pot avea diferite forme, pot fi prisme si le notam Rpri, pot fi cilindri si le notam Rcil sau pot fi cuburi si le notam Rcub. Rezistenta la compresiune depinde, nu doar de structura materialului, ci si de forma si dimensiunea epruvetei.

Cand raportul dintre inaltimea epruvetei (h) si diametrul epruvetei (d), respectiv latura sectiunii transversale (l) este supraunitar (cu valoare mai mare decat unitatea), Rcub > Rcil si Rcub > Rpri, iar cand h/d respectiv h/l este subunitar (are o valoare mai mica decat unitatea), Rcub < Rcil, respectiv Rcub < Rpri.

Influenta formei si dimensiunii asupra Rcub se explica prin luarea in considerare a efectului fortelor de frecare existente intre platourile presei si suprafetele de contact ale epruvetei. Aceste forte se opun dilatari transversale a epruvetei.

In situatia cand frecarea este anulata prin intermediul mijloacelor aderente (ungere cu parafina, interpunerea de foi de plumb etc.) dintre platouri si materialul testat, deformatiile transversale ale epruvetei sunt libere pe toata inaltimea, iar ruperea se produce prin aparitia fisurilor paralele cu diretia fortei de compresiune. In acest caz rezistenta de rupere este mai mica, datorandu-se faptului ca forta care produce ruperea nu trebuie sa se opuna si fortelor de frecare care se opun deformarii.

Luand in considerare ca fortele de frecare sunt proportionale cu suprafata de rupere, iar fortele de rupere actioneaza asupra voluului, rezulta cu cat o roba are raportul intre suprafata de rupere si volum mai mic cu atat si rezistentele la compresiune sunt mai mici.

Alte articole


Alegere polistiren expandat
(02 Decembrie 2016, 19:46)

Lucrabilitatea betonului
(26 Decembrie 2016, 15:03)

Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Caracteristicile lemnului
(05 Februarie 2016, 19:29)

Cimentul Portland
(24 Februarie 2016, 19:24)

Categorii


Inginerie

Materiale de constructii

Lucrari de constructii

Beton

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate