Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiRezistenta la intindere a lemnului

Rezistenta la intindere a lemnului

 10 Aprilie 2021, 18:16  |   Florin Badea  |   Materiale de constructii

Rezistenta la intindere a lemnului este o proprietate mecanica a lemnului foarte importanta. Lemnul este un material anizotrop din punt de vedere al proprietatilor mecanice. Acesta variind in functie de unghiul facut de directia de actiune a fortei cu directia fibrelor longitudinale. In ceea ce priveste continutul in umiditate s-a vazut ca apa higroscopica este cea care prin modificari cantitative in masa lemnoasa provoaca modificari importante ale proprietatilor mecanice. In afara de acestea, lemnul fiind alcatuit din substante chimice de natura organica, poate fi usor vatamat de actiunile umiditatii, microorganismelor si a variatiilor mai mari de temperatura, provocandu-i o serie de defecte ce pot inrauri caracteristicile meanice ale sale. Din aceasta cauza epruvetele asupra carora se fac incercarile mecanice se confectioneaza pentru fiecare tip de incercare din lemnul fara defecte si la un continut in umiditate corespunzator aceluia uscat in aer liber (la noi in tara 15 %).

Rezistenta la intindere a lemnului se determina folosind epruvetele confectionate la dimensiunile din figura de mai jos, punctele a si b. Incercarea se face ca si in cazul rezistentei la compresiune a lemnului, in doua situatii:

  • la intindere paralela cu fibrele;
  • la intindere perpendiculara pe fibre.
Rezistenta la intindere a lemnului
Fig. 1

Incercarile efectuate pe aceleasi esente de lemn ca si in cazul rezistentei la compresiune au dat rezultatele afisate in tabelul 1.

Tabelul 1 - Rezistenta la intindere a lemnului pe specii

Provenienta lemnului
Rezistenta la intindere (kgf/cm2)
Paralel cu fibra Perpendicular pe fibre
Brad
840
20
Molid
900
27
Pin
1045
30
Stejar
900
40
Fag
1350
70
Frasin
1040
73
Tei
850
125

Cercetand aceste rezultate, rezulta ca rezistenta la intindere a lemnului perpendicular pe fibre reprezinta doar 1/15-1/35 din rezistenta la intindere paralel cu fibrele. De asemenea, se poate observa ca rezistenta la intindere paralel cu fibrele este aproximativ de doua ori mai mare decat rezistenta la compresiune paralel cu fibrele. Diferenta mare de rezistenta se explica astfel: la solicitarea la compresiune sectiunea epruvetei se mareste, fibrele deslipindu-se, pe cand la solicitarea la intindere fibrele se alungesc apropiindu-se una de alta, marind in acest fel rezistenta. Deformatiile sub sarcina ale lemnului supus la intindere sunt mai mici decat cele ale lemnului supus la compresiune (figura 1, c).

Reprezentand grafic curbele caracteristice ale aceleiasi esente de lemn supusa la intindere (c, 1) si la compresiune (c, 2), se observa ca pentru a produce o deformatie egala, este necsara o forta de doua ori mai mare in cazul intinderii, decat in cazul compresiunii.

In calcul, datorita posibilitatii existentei unor defecte, rezistentele admisibile se iau cu mult mai mici:

  • la lemnul de rasinoase se ia de 90 kgf/cm2;
  • la lemnul de foioase se ia de 105 kgf/cm2.

Intinderea, compresiunea si incovoierea statica sunt principalele solicitari la care piesele de lemn sunt supuse in constructii. Intre rezistentele la aceste solicitari exista anumite relatii ce se datoreaza structurii fibroase a materialului lemnos, si anume:

  • Rt ∥ = 2 Rc ∥ atat pentru rasinoase cat si pentru foioase.
  • Ri ⊥ = 1,5 Rc ∥ pentru rasinoase si Ri ⊥ = 2 Rc ∥ pentru foioase.

Relatiile sunt valabile numai in cazul lemnului fara defecte si cu umiditate standard de 15%.

Alte articole

    Noduri

Nodurile lemnului si clasificarea lor

Nodurile lemnului nu sunt altceva decat […]

Mai mult…

    Fabricarea sticlei

Fabricarea sticlei

Procesul tehnologic in fabricarea sticlei cuprinde urmatoarele faze […]

Mai mult…

    Defecte de culoare ale lemnului

Defecte de culoare ale lemnului

Defectele de culoare ale lemnului se datoreaza […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook