Acasa » Tehnologii » Ce mare inginerie! › Rezistenta mecanica a materialelor
Rezistenta mecanica a materialelor
17 Ianuarie 2019, 20:30 | Rombadconstruct | Ce mare inginerie!
Rezistenta materialelor este proprietatea acestora de a suporta eforturile interioare ce apar in structura lor sub actiunea unor sarcini exterioare. Rezistenta materialelor depinde de forta legaturilor dintre particulele din structura, de numarul legaturilor din unitatea de volum si de orientarea lor spatiala in raport cu directia de manifestare a sarcinii, precum si de o serie de defecte, precum: defecte de productie, fisuri, pori etc.
Un indice important de calitate la materiale este rezistenta de rupere sau rezistenta limita, definita prin sarcina maxima la care se produce ruperea.
Pentru o epruveta (corp de proba, material de proba) supusa la actiunea sarcinii de compresiune sau intindere axiala efortul unitar intern ce apare in material este egal ca marime cu forta ce revine la 1 cm2 din sectiunea transversala a materialului. Efortul unitar σ se poate determina, in orice moment prin raportul dintre forta F si suprafata initiala a sectiunii transversale A, cu formula:
Determinarile de rezistenta se fac pe cale experimentala pe probe de material cu dimensiuni standardizate, numite corpuri de proba sau epruvete.
Rezistentele mecanice depind, in afara de natura materialului si de forma, dimensiunea, starea suprafetelor, umiditatea si temperatura epruvetelor, de viteza de crestere a sarcinii, de fortele de frecare cu platanele presei, din aceasta cauza sunt considerate ca si rezistente conventionale.
Din acest motiv pentru a obtine rezultate comparabile, toate determinarile trebuie efectuate in conditii standard.
Incercarile mecanice se fac cu aparate speciale numite masini de incarcat - masini speciale prevazute cu un suport in care se fixeaza epruveta, un dispozitiv de producere a fortei si un aparat de masurat forta.
Dupa modul de aplicare a fortei, solicitarile sunt statice sau dinamice. Solicitarile statice se caracterizeaza prin cresterea lenta si progresiva a fortei pana la ruperea epruvetei, in timp ce la solicitarile dinamice forta se exercita brusc sub forma de socuri. Ca solicitari statice se mentioneaza incercarile la compresiune, intindere axiala (pura), intindere din incovoiere. Ca solicitari dinamice avem incercarea la compresiune prin soc, incercarea la incovoiere prin soc si incercarile la oboseala.
Greutatea corpurilor. Definitie
Greutatea (G) corpurilor reprezinta forta cu care un corp este atras spre pamant datorita acceleratiei […]
Mai mult…Echilibrul sistemelor de corpuri
Pentru legarea invariabila in plan a unui corp, de baza de sprijinire, sunt necesare trei legaturi […]
Mai mult…Legea lui Darcy
Henry Philibert Gaspard Darcy a fost un inginer francez care a adus contributii importante in hidraulica […]
Mai mult…