Acasa » Tehnologii » ElectriceSchema electrica cap-scara

Schema electrica cap-scara

 01 Decembrie 2021, 12:45  |   Florin Badea  |   Electrice

Schema cap scara
Fig. 1 - Schema electrica cap-scara cu 2 intrerupatoare (comutatoare)

Schema cap scara este o schema electrica care se aplica unui ansamblu de aparate electrice pentru a functiona la nivelul unei scari interioare sau exterioare, hol lung etc., in vederea controlului luminii (vedeti Figura 1). Aparatura minima necesara cuprinde o doza de legatura, o lampa, conductori electrici si cele mai importante elemente, doua comutatoare tip cap-scara.

Comutatoarele tip cap-scara, cunoscute cu denumirea gresita de intrerupatoare cap-scara, sunt construite in asa fel incat sa asigure comutarea curentului electric de la un conductor la altul. Aceste comutatoare permit controlul luminii pe o scara fiind actionate alternativ. Astfel, daca apasam butonul comutatorului la baza scarii se aprinde lumina, iar cand ajungem la partea superioara a scarii actionam cel de-al doilea comutator din aceasta zona si lumina se stinge.

O schema cap scara simpla (cu un bec) este redata in imaginea ce urmeaza (Figura 2).

Schema electrica cap scara
Fig. 2 - Schema electrica cap-scara cu un bec

Luand in considerare schema din Figura 2, observam ca circuitul nu este finalizat iar curentul electric nu ajunge la bec, iar in acest moment becul este oprit. Sa consideram ca vrem sa pornim becul, pentru aceasta putem apasa oricare dintre comutatoare. In acel moment vom avea becul pornit. Pentru a opri din nou becul trebuie sa repetam miscarea. Dupa cum putem observa, pozitia comutatoarelor nu trebuie sa fie aceeasi pentru a porni becul. Cand pozitia comutatoarelor difera becul este aprins, dupa cum se observa in tabelul urmator.

Tabelul 1 - Pozitia becului (Pornit/Oprit) in functie de pozitia comutatoarelor cap scara

Pozitia comutatorului 1 Pozitia comutatorului 2 Pozitia becului (lampii)
Oprit
Oprit
Oprit
Bec oprit
Pornit
Pornit
Oprit
Bec oprit
Oprit
Pornit
Pornit
Bec pornit
Pornit
Oprit
Pornit
Bec pornit

Dupa cum se observa, legaturile la comutatoare se fac ca de obicei pe faza. Pentru o intelegere mai clara este destul de utila cablarea cu conductori de culori diferite intre comutatoare. Pe langa utilizarea culorilor regulamentare pentru cablurile electrice de faza, nul si impamantare, putem utiliza alte doua culori pentru conexiunile specifice, conform cu schema cap scara.

Legaturile la comutator/intrerupator se fac foarte simplu, deoarece fiecare intrerupator cap-scara are o schema pe spate. Urmarind cu atentie schema de pe spatele intrerupatorului cap-scara, nu vom grsi. Tot ce trebuie sa facem este sa legam conductorii electrici conform cu punctele marcate 2, 3, 6, ca in Figura 3.

Schema intrerupator cap scara
Fig. 3 - Schema comutator/intrerupator cap-scara

Pentru legarea a doua corpuri de iluminat putem aplica urmatoarea schema cap-scara din Figura 4. Pentru aceasta este necesar legarea a doua becuri in paralel care vor fi actionate simultan pe baza aceluiasi circuit electric cap-scara.

Schema cap scara dublu
Fig. 4 - Schema cap-scara cu doua becuri
Alte articole

    Culori cabluri electrice

Culori cabluri electrice. Codul culorilor

Culorile cablurilor electrice nu sunt alese aleatoriu […]

Mai mult…

    Simbol intrerupator electric

Simbol intrerupator electric

Simbolul intrerupatorului electric este diferit in functie de caracteristicile […]

Mai mult…

    Simbol priza electrica

Simbol priza electrica

Simbolul prizelor electrice sunt stabilite prin standardul SR EN 60617-2:1999 […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook