CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Blog » PersonalitatiSedefkar Mehmed Agha

Sedefkar Mehmed Agha

27 Octombrie 2017, 10:44   |  Florin Badea  |  Comentarii
Personalitati,
Moscheea Albastra din Istambul
Sedefkar Mehmed Agha si opera sa, Moscheea Albastra din Istambul sau Moscheea Sultanului Ahmed, cea mai mare moschee din Istambul, Turcia (portret Sedefkar Mehmed Agha: sultanahmet.gen.tr, https://goo.gl/mj1jRy)

Sedefkar Mehmet Aga (n. in jurul anului 1540 - d. 1617) a fost un arhitect otoman, iar conform scrierilor lui Evliya Çelebi, acesta era de origine albaneza. Sedefkar Mehmet a plecat in Istambul in jurul anului 1563, devenind mai tarziu elev al celui mai mare arhitect otoman, Mimar Sinan. Prima sa lucrare importanta a fost finalizarea moscheei Muradiye din Manisa in anul 1586, inceputa de maestrul sau Mimar Sinan. Mai tarziu acesta a indeplinit roluri importante in cadrul Imperiului Otoman pe linia lui profesionala.

Lucrarea care l-a consacrat este Moscheea Albastra din Istambul, denumita si Moscheea Sultanului Ahmed, construita intre anii 1609-1616. Moscheea Albastra este, in momentul actual, cea mai mare moschee din Istambul.

Istoria vorbeste foarte putin despre arhitectul Sedefkar Mehmed Agha, mai ales despre viata timpurie a acestuia. Cele mai importante scrieri sunt in renumita carte Cartea Calatoriilor (Seyahatname) a istoricului si scriitorului otoman Evliya Çelebi (1611-1682). In aceasta carte, Evliya Çelebi noteaza ca Mehmed Agha crede ca s-ar fi nascut in jurul anului 1540, in Elbasan, un oras din Albania, aceasta datorita constructiilor de fantani pe care arhitectul le-a construit aici.

In cartea sa „Risale-i Mimariye” (Tratat de Arhitectura), Mehmet Aga nota ca a plecat in Istambul in anul 1563 pentru a se inrola in trupele de ieniceri otomane, trupe de infanterie de elita considerate prima armata stabila moderna din Europa. Dupa cativa ani de armata, Sedefkar Mehmet incepe sa studieze muzica la „Enderun-i Hümayun Mektebi” (Scoala de Palat).

Scoala de Palat educa copiii familiei imparatului, precum si tineri cu potential ridicat care mai tarziu urmau sa profeseze in administratia imperiala [ 1 ].

Tot in aceasta perioada, Sedefkar Mehmet a luat parte la diferite cursuri, insa cursul de lucrator in sidef l-a pasionat cel mai mult, practicand aceasta meserie o foarte lunga perioada de timp. Cu meseria de lucrator in sidef devine foarte cunoscut, astfel isi ia numele de familie, „Sedefkar” insemnand in traducere „lucrator in sidef”. O alta pasiune a acestuia era geomeria, astfel a fost propus pentru a studia arhitectura.

Studiaza arhitectura cu cei mai renumiti arhitecti otomani ai vremii, precum: Mimar Sinan (Sinan Arhitectul), Davut Aga si Dalgiç Ahmet Agha. Dintre acesti arhitecti cel mai apropiat de elevul Sedefkar Mehmet a fost Mimar Sinan, cel mai renumit arhitect otoman al tuturor timpulilor.

Dupa terminarea cursurilor de arhitectura din Istambul, Sedefkar Mehmet, a fost repartizat in Manisa, un oras in provincia Anatolia. Aici era numit arhitect sef la lucrarile Moscheei Muradiye, lucrari ce fusesera incepute de maestrul sau Mimar Sinan. Lucrarile la aceasta moschee fiind terminate cu un deosebit succes.

In tot acest timp arhitectul curtii imperiale era Mimar Sinan, iar dupa moartea acestuia in 1588, a urmat Davut Aga, maestrul cailor navigabile.

In anul 1597, Sedefkar Mehmet Aga este numit maestrul cailor navigabile de catre sultanul Mehmed al III-lea.

In anul 1599, Davut Aga, arhitectul imperial a fost executat, iar in locul acestuia vine Dalgic Ahmet Agha.

In anul 1606, in urma mortii lui Dalgic Ahmet Agha, sultanul Ahmed I il numeste pe Sedefkar Mehmet in functia de arhitect imperial sef. Odata ajuns in aceasta functie de mult dorita, arhitectul Sedefkar Mehmet Aga este insarcinat cu proiectul care il va face renumit peste secole, si anume constructia unei moschei cum nu mai fusese pana atunci. Era vorba despre Moscheea Albastra din Istambul sau Moscheea Sultanului Ahmed, asa cum mai este aceasta cunoscuta.

Lucrarile la Moscheea Albastra au durat intre anii 1609-1616, fiind terminata cu succes in ciuda problemelor economice din acea perioada prin care trecea Imperiul Otoman.

La putin timp dupa terminarea Moscheei Albastre, in anul 1617, Sedefkar Mehmet Aga decedeaza. In urma acestuia ramanand o serie de opere arhitecturale, precum moschei, morminte, cai navigabile, dar si o importanta opera literara, si anume cartea autobiografica „Risale-i Mimariye” (Tratat de Arhitectura). Cartea este un element extrem de important al istoriei arhitecturii otomane.

Note

  1. [] Stan A. B., "Cum arata Imperiul Otoman in vremurile de glorie?…", Historia.ro, https://goo.gl/Z9Vjs8, (Vizitat: 27 octombrie, 2017).

Bibliografie

  1. Özeren M. M., "A great architect under Sinan's shadow: Sedefkar Mehmet Agha", DailySabah.com, https://goo.gl/pG6CrU, (Publicat: 30 decembrie, 2016);
  2. Wikipedia, "Sedefkar Mehmed Agha", https://goo.gl/B3ZMW8, (Vizitat: 27 octombrie, 2017).

Categorii


Personalitati

Moschei

Catedrale, biserici si manastiri

Constructii din lume

Alte categorii

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate