Aspectul interior al casei este cel mai important detaliu de care trebuie sa se tina seama atunci cand dorim un camin placut, frumos si confortabil. Acest aspect este dat in special de culorile interioare, iar un rol deosebit il au culorile peretilor. Peretii pot fi vopsiti, pictati sau tapetati.
Ce este tapetul?
Tapetul este un material decorativ, folosit in amenajarile interioare, care inlocuieste cu deosebit succes zugravelile. Acesta este alcatuit, in general, din doua straturi: stratul de baza sau suport si stratul de fata sau superior (care asigura modelul si culoarea tapetului)
Din punct de vedere al stratului de fata, tapetele sunt: tapet de hartie, tapet din fibre textile, tapet vinilic si tapet care se poate vopsi.
Din punct de vedere al stratului suport avem doua tipuri de tapet: tapet pe suport de hartie si tapet din fibre netesute (un tip de tapet mai nou).
Montare tapet
Acum ca stim cateva lucruri despre tapet haideti sa vedem cum se monteaza acest tip de decoratiune interioara. In acest articol va voi prezenta principalii pasi ce trebuie urmati pentru a monta, in cele mai bune conditii ale calitatii, un perete cu tapet.
Sfaturi pentru aplicarea tapetului
1. Pregatirea peretelui pentru tapet
Inainte de a incepe aplicarea tapetului este necesar demontarea prizelor, intrerupatoarelor si plintei de perete a parchetului, daca acestea exista. Acestea fiind remontate la finalul lucrarii.
Peretele trebuie pregatit, astfel incat sa nu prezinte crapaturi, denivelari, gauri sau alte imperfectiuni ale planeitatii acestuia. Toate aceste anomali ale peretelui trebuie remediate prin reparatii cu chit. Dupa uscarea chitului, suprafetele se slefuiesc cu smirghel (hartie abraziva) pana se obtine o suprafata perfect plana.
Dupa pregatirea planeitatii suprafetei se sterge bine de praf si se amorseaza.
2. Asigurarea montarii verticale a fasiei de tapet
Pentru ca fasiile de tapet sa fie perfect vericale si modelul tapetului sa iasa bine, se masoara de la un capat al peretelui latimea tapetului si se traseaza o linie verticala cu bolobocul (nivela cu bula de aer). Aceasta linie reprezinta linia de ghidaj pentru prima fasie de tapet ce urmeaza montata. Urmatoarele fasii fiind montate in baza verticalitatii primei fasii.
|