• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Lucrari de finisajSistem nivelare gresie si faianta

Sistem nivelare gresie si faianta

10 Iulie 2016, 19:38  |  Florin Badea  |  Lucrari de finisaj
Sistem nivelare gresie

Obtinerea unei planeitati perfecte asupra podelei placate cu gresie sau asupra peretilor placati cu faianta este intodeauna extrem de dificil, indiferent de marimea si grosimea placilor, de suprafata placata cu acestea, sau de straduinta oferita in acest scop. Nivelarea gresiei sau faiantei se obtine greu datorita imperfectiunilor peretilor sau podelei, calitatea slaba a materialului folosit pentru lipire sau prepararea inadecvata a acestuia, insa de cele mai multe ori imperfectiunea planeitatii este datorata actiunii de montaj oferita de meserias. O montare perfecta necesita timp enorm si rabdare de fier, chiar si inarmat cu acestea nici cel mai mare meserias nu obtine o placare absolut perfecta ajutat de distantierii clasici.

Pentru o executie perfecta din punct de vedere a netezirii suprafetelor placate a fost inventat un sistem de nivelare gresie si faianta ce consta in doua piese ce tin loc de distantieri, cu ajutorul carora placite sunt prinse la muchii si stranse astfel incat acestea ajung cu fetele pe aceeasi linie de planeitate.

Elementul de baza al acestor distantieri de nivelare gresiea sau faianta il reprezinta un corp de plastic ce se monteaza intre placile ceramice. Aceste corpuri pot avea diferite dimensiuni, in functie de rostul dintre placi pe care ni-l dorim, de la 1 la 5 mm. Partea inferioara a acestor elemente este prevazuta cu o talpa care intra sub placile de gresie sau faianta, talpa prin intermediul careia placile sunt aduse la acelasi nivel de planeitate in urma tragerii acesteia cu ajutorul unei pene (in cele mai multe cazuri) sau a altui dispozitiv.

Dupa montarea placilor si intarirea adezivului, ansamblul sistemului este lovit cu ciocanul de cauciuc sau chiar cu piciorul (la gresie). In urma lovirii corpul dintre placi se rupe ramanand doar talpa sub placi si o aliniere absolut perfecta a placilor. Corpul de baza dintre placi fiind irecuperabil datorita ruperii acestuia, insa elementul exterior (pana) poate fi utilizat la un alt montaj.

Lovirea penei cu piciorul
Lovirea penei cu piciorul

Atat montarea cat si eliminarea sistemului de nivelare grasie si faianta sunt foarte simplu de realizat, scutind timp, munca, bataie de cap si obtinand netezirea perfecta.

Desi la baza principiul este acelasi, exista mai multe tipuri de sisteme de acest gen in functie de diferitii producatori. Am ales pentru prezentare trei cele mai cunoscute si utilizate dintre acestea si anume: sistemul cu clips si pana, sistemul cu clema-suport si pana si sistemul cu tija si piulita.

Sistemul cu clips si pana

Acesta este alcatuit dintr-un clips lat si cu grosimi diferite, de la 1 la 5 mm, poate fi montat intre placi cu grosimi cuprinse intre 3 si 12 mm. Montarea clipsurilor se executa pe toate cele patru laturi ale unei placi, minim una pe fiecare latura si maxim 2, daca placile au dimensiuni mari se pot monta si cate trei pe latura. Dar se pot monta si la colturi, astfel folosindu-se mai putine clipsuri, mai ales daca placile sunt de dimensiuni mai mici (30x30, 40x40).

Clips si pana
Pana si clips

Clipsul este strans cu ajutorul unei pene ce se introduce cu partea ascutita intr-un orificiu al clipsului in partea superioara, pe fata placilor montate. Partea superioara a penei este tesita si prevazuta cu rizuri, iar partea inferioara este lisa pentru a aluneca pe suprafata placilor in timpul actiunii de strangere. Introducerea penei in orificiul clipsului se mace manual cat permite, iar fortarea acesteia se face cu ajutorul unui cleste special.

Introducerea penei cu mana
Introducerea penei cu mana
Strangerea penei cu clestele
Strangerea penei cu clestele

Dupa intarirea adezivului partea superioara a sistemului este rupta cu ajutorul unui ciocan de cauciuc sau cu piciorul.

Sistemul cu clema si pana

In comparatie cu sistemul precedent acesta are avantajul ca se poate folosi la placi cu o grosime mai mare, ajungand pana la 70 mm.

Pana si clema
Pana si clema

Clema este montata cu talpa sub placa dupa ce placa a fost pusa pe adeziv. Se monteaza cleme pe toate laturile, se recomanda cate doua cleme pe latura dar se pot monta de la una la maxim trei, in functie de dimensiunile placilor. Se pot monta si la colturi, insa acest tip de pana acopera o suprafata mica din placa, iar in timpul strangerii, daca placa este subtire, exista riscul de spargere a coltului.

Sistem nivelare montat
Sistemul nivelare cu clema si pana montat
Strangerea penelor
Strangerea penelor cu clestele

Pentru a strange pana este necesar, ca si la primul sistem, un cleste special. Eliminarea partii superioare a sistemului dupa uscarea adezivului se poate face fie cu clestele prin strangerea penei pana la ruperea clemei, fie cu ciocanul de cauciuc sau cu piciorul.

Sistemul cu tija si piulita

Piulita si tije
Piulita si tije

In comparatie cu sistemele cu pana, acesta foloseste o piulita ce se strange pe suportul de baza sub forma de tija filetata. Strangerea este facuta manual, nefiind necesar un cleste sau alt dispozitiv de strangere.

Sistem nivelare gresie faianta
Sistem nivelare gresie si faianta

In afara de lipsa clestelui pentru strangere, principiile de aducere la acelasi nivel a placilor unde se foloseste acest sistem sunt aceleasi. Eliminarea partilor exterioare dupa intarirea adezivului se obtine prin lovirea cu ciocanul de cauciuc sau piciorul.

Tabelul 1 - Recomandarea consumului de piese folosite pe m2 in functie de forma placilor

Placi patrate
Placi dreptunghiulare
Dimensiuni placa Piese/m2 Dimensiuni placa Piese/m2
10x10 44 10x20 50
20x20 44 10x30 50
30x30 44 20x30 50
40x40 25 30x40…60 22
50x50 11 40x70…90 9
60x60 11 50x70…90 9
70x70 7 60x70…90 9
80x80 7 70x100…120 6
90x90 7 80x100…120 6
100x100 6 90x100…120 6
110x110 6
120x120 6

Alte articole


De ce sa construim case din BCA? Avantajele BCA-ului
(23 August 2016, 15:23)

Cimentul Portland
(24 Februarie 2016, 19:24)

Materiale de constructii din lemn
(11 Februarie 2016, 22:02)

Roci folosite in constructii
(11 Iunie 2014, 13:51)

Lacuri si vopsele
(09 Mai 2014, 15:10)

Categorii


Materiale de constructii

Lucrari de constructii

Amenajari exterioare

Amenajari interioare

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate