CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogStari Most

Stari Most

24 Martie 2016, 19:43   |  Florin Badea  |  Comentarii
Poduri si viaducte, Constructii pentru transport, Constructii din lume,
Stari Most
Stari Most (Mostar, Bosnia si Hertegovina)

Stari Most sau Podul Vechi, asa cum este tradus in romana, este un pod din Mostar, un oras din Bosnia si Hertegovina. Acesta traverseaza raul Neretva si dateaza din secolul al XVI-lea, facand legatura intre doua parti ale orasului.

Podul a fost construit in vemea cand Imperiul Otoman se afla in continua expansiune. La ordinul lui Suleiman Magnificul, arhitectul otoman Mimar Hajruddin a inceput lucrarile la pod in anul 1557, lucrari ce au durat o perioada de 9 ani, pana in anul 1566. Dupa finalizarea sa Stari Most a devenit o minune arhitecturala la acea vreme, era cel mai mare pod in arc din lume si facea legatura nu numai intre malurile raului Neretva ci lega doua lumi si anume orientul musulman de occidentul crestin.

Stari Most este un pod construit in totalitate din blocuri de piatra de calcar unite prin scoabe metalice. Atat pe un mal cat si pe celalalt podul prezinta doua turnuri, pe latura de nord-est Turnul Helebija si pe malul de sud-vest Turnul Tara. Ambele turnuri faceau parte din planul de fortificatie al podului si dateaza din secolul al XVII-lea.

Constructia ridicata la 24 de metri deasupra raului, in cel mai inalt punct, masoara 4 metri latime si 30 de metri lungime.

Dupa constructia sa Stari Most a fost martor la nenumarate evenimente ale istoriei stand neclintit o perioada de 427 de ani, pana in anul 1993 cand a devenit una din victimele razboiului din Boznia si Hertegovina. In dimineata zilei de 9 noiembrie 1993, in urma bombardamentelor armatei croate, bijuteria arhitecturii otomane medievale a cedat si s-a prabusit in rau. Distrugerea podului facand parte dintr-o strategie de eliminare a populatiei musulmane din acea zona prin stergerea identitatii culturale a acesteia. Strategie planificata de autoritatile croate si sefii croato-bozniaci. Autorii actului de distrugere a podului au fost judecati de Tribunalul de la Haga si considerati vinovati pentru savarsirea de un act criminal, primind pedepse de pana la 25 de ani de privare de libertate.

Stari Most a fost reconstruit, restaurat si adus la starea sa initiala in anul 2004. La reconstructie s-au folosit atat pietrele recuperate, adunate din rau, cat si pietre din cariera de unde au fost extrase pietrele originale cu este 400 de ani in urma.

Pentru reconstructia podului si centrului istoric al orasului Mostar autoritatile mondiale precum Natiunile Unite, UNESCO, Banca Mondiala, Fondul Monumentelor Mondiale impreuna cu Aga Khan Trust pentru Cultura au creat o coalitie. Firma responsabila de reconstructia podului a fost Er-Bu Construction Corp, o companie turceasca care a folosit tehnici si metode de constructie otomane pentru savarsirea lucrarilor. Lucrarile au inceput in iunie 2001 si au fost sfarsite in iulie 2004, Stari Most fiind inaugurat la data de 23 iulie 2004. Astfel reconstructia sa face posibila reanvierea identitatii culturale a orasului Mostar.

Astazi numerosi turisti viziteaza Mostar si in special podul Stari Most pentru a admira frumusetea si valoarea istorica a monumentului. Un element de atractie important al podului il constituie si obiceiul pe care tinerii il au de a efectua sarituri in rau de la inaltimea podului. Aceste sarituri au o istorie veche, datand de la mijlocul anilor 1600. Astazi organizandu-se adevarate competitii de sarituri in apele raului Neretva, avand ca pista de salt podul Stari Most.

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate