CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Blog » Stiati ca…?Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro are capul sculptat de un roman

Stiati ca… Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro are capul sculptat de un roman?

08 Noiembrie 2017, 20:17   |  Florin Badea  |  Comentarii
Statui si monumente, Constructii din lume,
Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro
Statuia lui Iisus (Rio de Janeiro, Brazilia)

Statuia Mantuitorului Iisus Hristos din Rio de Janeiro este cel mai emblematic monument din orasul brazilian dar si din tara. Edificiul reprezinta pentru Brazilia un simbol national extrem de cunoscut la nivel mondial, devenind o emblema a statului sud-american. Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este pentru Brazilia ceea ce este Turnul Eiffel pentru Franta, Statuia Libertatii pentru S.U.A. (Statele Unite ale Americii), Marile Piramide pentru Egipt sau Opera din Sydney pentru Australia. Dar, foarte putina lume stie ca aceasta statuie este invelita in spirit romanesc, datorita talentului sculptorului roman Gheorghe Leonida care a realizat capul acestui edificiu.

Capul lui Iisus din Rio
Capul statuii lui Iisus din Rio de Janeiro

Dimitrie Leonida este un roman ce provine dintr-o familie numeroasa, familie ce a dat societatii romanesti oameni de seama. Unul dintre aceste personaje este Dimitrie Leonida, unul dintre cei mai renumiti ingineri romani. Elisa Leonida Zamfirescu a fost prima femeie inginer din lume si ea membra a acestei familii. Aceste doua personaje, frati cu Gheorghe Leonida, au participat impreuna cu acesta la promovarea renumelui societatii romanesti in lume.

Gheorghe Leonida
Gheorghe Leonida (reproducere foto)

Gheorghe Leonida, nascut in Galati in anul 1893, intr-o familie cu zece frati, a urmat liceul la Bucuresti, iar dupa absolvire si-a continuat studiile la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti. Dupa ce studiaza sculptura in cadrul acestei scoli, Leonida devine cunoscut ca un foarte bun sculptor castigand numeroase premii in acest domeniu artistic. Printre premiile castigate cu lucrarile sale se numara si premii internationale la Roma si Paris.

Gheorghe Leonida devine preferatul Curtii Regale fiind foarte apreciat de Regina Maria [ 1 ]. Acesta a executat o serie de sculpturi pentru Casa Regala, unele sunt expuse in Muzeul National de Arta al Romaniei (fostul Palat Regal). In curtea muzeului putem admira una din operele sculptorului intitulata „Eva”.

Eva
„Eva” (Curtea Palatului Regal din Bucuresti)

In anul 1925, Gheorghe Leonida se muta la Paris. In capitala Frantei acesta il cunoaste pe Paul Landowski, un sculptor francez renumit care avea de executat statuia „Cristos Mantuitorul” (Cristo Redentor) in orasul brazilian Rio de Janeiro. Sculptorul roman este angajat de Landowski pentru a-si duce proiectul la bun sfarsit. In cadrul lucrarilor, Gheorghe Leonida primeste sarcina de a executa capul statuii. Lucrarile la statuie au durat 5 ani si s-au desfasurat intre anii 1926 si 1931. La executia statuii a participat si inginerul local Heitor da Silva Costa care a proiectat si a participat la constructia statuii.

Statuia „Cristos Mantuitorul” este alcatuita din doua parti structurale: statuia propriu zisa ce masoara o inaltime de 30 m si soclul pe care este pozitionata aceasta cu 8 metri inaltime. Pentru ca edificiul este construit pe muntele Corcovado, Iisus Mantuitorul vegheaza orasul Rio de Janeiro de la o altitudine de 700 de metri.

Note

  1. [] Zorzor C., "Chipul românesc al lui Iisus din Rio de Janeio", Adevarul.ro, https://goo.gl/23siL1, (20 iunie, 2014).

Bibliografie

  1. (foto 1) a) imagine mare - Chulhwan Yoon, Pixabay.org, "Brazil, Rio de Janeiro", https://goo.gl/1scw5c, (4 octombrie, 2017), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public; b) imagine mica - Daniele Da Luz, Pixabay.org, "Christ the Redeemer", https://goo.gl/UZd498, (17 septembrie, 2015), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
  2. (foto 2) Pixabay.org, user:ASSY, "Rio de Janeiro", https://goo.gl/yTtV7i, (1 august, 2014), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
  3. Clubul Presei Transatlantice, "Capul statuii Iisus din Rio de Janeiro este realizat de sculptorul galatean Gheorghe Leonida", https://goo.gl/m92D3z, (9 martie, 2014);
  4. Români de Top, "Gheorghe Leonida", https://goo.gl/ntgS92, (Vizitat: 09 noiembrie, 2017);
  5. Wikipedia.org, "Paul Landowski", https://goo.gl/TQvQou, (Vizitat: 09 noiembrie, 2017).

Alte articole


Top 10… Statuia lui Iisus in lume
(06 Ianuarie 2016, 21:42)

Statui celebre, monumente
(2014)

Turnul Eiffel
(09 Martie 2016, 22:25)

Arcul de Triumf din Bucuresti
(31 Martie 2016, 20:14)

Monumentul Infanteriei din 1936 - Bucuresti
(06 Iunie 2016, 17:31)

Categorii


Statui si monumente

Constructii antice

Cladiri turn

Constructii din lume

Alte categorii

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate