Acasa » Tehnologii » ElectriceSurse de energie. Situatie mondiala

Surse de energie. Situatie mondiala

 03 Octombrie 2021, 20:47  |   Florin Badea  |   Electrice

Surse de energie

Prin sursa de energie se intelege un corp sau un sistem care detine un potential energetic valorificabil in anumite conditii tehnice si economice date. Prin urmare, resursa energetica constituie suportul material al unei surse de energie. Putem lua ca si exemplu apele raurilor sau ale lacurilor de acumulare. Acestea reprezinta resurse hidroenergetice. Carbunii, petrolul si gazele naturale sunt resurse termoenergetice. Uraniul, thoriul si plutoniul sunt resurse nuclearo-energetice, si asa mai departe.

Conform legii conservarii si transformarii energiei, atat in natura, cat si in universul tehnologic creat de om, energia nu se poate produce si nici distruge in mod absolut. Ea se transforma perpetuu dintr-o forma intr-o alta, oferindu-ne imaginea unor procese energetice inlantuite, fara de inceput si fara de sfarsit.

Sursa de energie este orice combustibil clasic (fosil) sau nuclear, orice agent termic fluid al unui proces tehnologic, orice corp cu o temperatura mai ridicata decat cea a mediului ambiant etc. Termenul de sursa de energie devine in acest caz aproape sinonim cu cel de resursa de energie, fapt ce a condus si la folosirea lor incorecta. Ca urmare, conceptul de sursa de energie se refera la un potential energetic in curs de actualizare, de valorificare a lui si nu la suportul material care inmagazineaza acest potential si care este apanajul conceptului de resursa de energie.

Pentru a analiza stadiul si evolutia resurselor de energie primara vom prezenta in tabelul alaturat cele 12 tipuri de resurse clasificate dupa provenienta lor (in conformitate cu standardele internationale), si anume materiale nucleare, Soare, plasma si masele terestre.

Tabel - Cele 12 surse de energie primara

Surse de energie primara

De la prima revolutie industriala din secolele XVIII-XIX si pana in prezent, cresterea economica a devenit tot mai mult tributara energiei. Dezvoltarea industriei, a transporturilor, sporirea numarului bunurilor de folosinta indelungata, generatoare de confort, au fost insotite de o puternica crestere a consumului de energie. Alura exponentiala a acestei cresteri este ilustrata de urmatoarele evaluari:

 • din intreaga cantitate de energie primara consumata vreodata de omenire, doua treimi (adica de doua ori mai mult decat in toata perioada premergatoare) s-au consumat numai in etapa 1900-1975;
 • consumul de energie din toti acesti 75 de ani s-a realizat in proportie de o treime in primii 50 de ani (1900-1950) si de doua treimi in urmatorii 25 de ani;
 • perioada medie de dublare a consumului de energie in lumea contemporana este de cca 10 ani.

Dar dublarea din 10 in 10 ani a consumului de energie conduce la necesitatea producerii unor cantitati enorme de energie intr-un secol. Daca in primii 10 ani ai secolului cantitatea de energie consumata este 1, la finele sau, in ultimii 10 ani, ea devine 312.

Crestere cerere energie
Fig. 1 - Cresterea cererii de energie la nivel mondial intre anii 1980-2030
Sursa: OECD/IEA (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica/Agentia Internationala pentru Energie
Organisation for Economic Co-operation and Development/International Energy Agency)

Analiza datelor statistice pe o perioada lunga de timp permite sa se constate cresterea insemnata a consumului de energie (Figura 1), si totodata, o diferentiere in ritmurile de crestere ale acestuia. Totodata se observa si schimbarea pozitiei ocupate de unele tari, din zone geografice diferite, in balanta totala mondiala. Asa cum se cunoaste, exista o stransa corelatie intre nivelul de dezvoltare economica al tarilor si consumul de energie, In general, cu cat nivelul de dezvoltare economica este mai inalt, cu atat consumul energetic este mai mare.

Caracteristic pentru evolutia consumului energetic este faptul ca aceasta crestere s-a realizat, pana in prezent, indiferent daca tarile respective dispuneau sau nu de resurse energetice proprii. Consumul nu se coreleaza nici astazi cu resursele disponibile ale tarilor, existand chiar discrepante majore din acest punct de vedere intre diversele tari analizate. De exemplu, tarile din Uniunea Europeana, cu o pondere de numai 0,39% in rezervele mondiale de petrol, au un consum de 15.000.000 bbl (barili) de petrol/zi, in timp ce tarile din zona Orientului Mijlociu, care au ponderea cea mai mare in rezervele de petrol ale lumii, au un consum redus de energie.

Sub influenta progresului tehnic au loc modificari importante si in structura consumului mondial de resurse energetice primare. Examinarea schimbarilor in structura consumului pe termen lung ilustreaza inlocuirea aproape totala a lemnului (folosit in trecut si drept combustibil energetic) cu carbunele, care, la randul sau, inca din primele decenii ale secolului XX, a inceput sa-si reduca ponderea in balanta totala in favoarea combustibililor lichizi, a gazelor naturale si a energiei hidraulice.

In toate tehnologiile de utilizare a energiei primare, indiferent de domeniu sau situatie, actioneaza hotarator eficienta utilizarii finale (prin transformarile succesive) a energiei. Se cunoaste faptul ca randamentul mediu de utilizare a energiei nu depaseste nivelul de 40%, ceea ce inseamna ca mai mult de jumatate din energia produsa in prezent este, practic, risipita datorita randamentelor tehnologice scazute. Din acest motiv, in ultimul timp, in randul specialistilor din domeniu se apreciaza ca omenirea trece mai degraba printr-o criza de tehnologie decat printr-una de energie. Oricum, cele doua aspecte ale problemei vor trebui luate in considerare in viitor, deoarece ele se conditioneaza reciproc.

Datorita unei cresteri economice rapide, resursele energetice au devenit una din problemele vitale ale economiei mondiale si, in acelasi timp, ale fiecarei tari in parte, datorita cresterii rolului acestora in dezvoltarea economica si caracterului tot mai limitat al unor forme clasice de energie, pe baza carora s-a cladit intregul sistem tehnologic.

Alaturi de dezvoltarea mult accentuata a consumului de energie, in cursul ultimelor decenii se desfasoara si un fenomen distinctiv de mare amploare pentru care se poate spune ca nu s-au gasit inca solutii eficiente in vederea opririi catastrofalelor sale efecte asupra vietii. Este vorba de poluarea mediului in care traim. De aceea se considera ca dezvoltarea economica si progresul tehnologic care se inregistreaza in prezent in societate, gratie extinderii rapide a electrificarii, se cer indispensabil asociate cu solutii de combatere a efectelor negative asupra mediului.

Iata numai cateva exemple referitoare la actiunea nociva a unor factori componenti ai energeticii actuale. Prin arderea carbunelui se elibereaza in atmosfera un amestec de diferite gaze si o importanta cantitate de cenusa. Principalul gaz este dioxidul de carbon, eliminat intr-un ritm si in cantitati ce genereaza intrebari cu privire la posibilitatea schimbarii climatului terestru intr-un viitor nu prea indepartat. NOAA (Agentia Americana de Observari Oceanice si Atmosferice/National Oceanic and Atmospheric Administration) a publicat niste date ingrijoratoare cu privire la concentratia de CO2 din atmosfera. NOAA anunta ca dioxidul de carbon (CO2) atmosferic a depasit in luna martie a anului 2015 pentru prima data in era post industriala valoarea de 400 ppm (parti per milion). Pana in perioada industriala cantitatea de dioxid de carbon atmosferic nu a depasit 300 ppm intr-o perioada a timpului de cca. 800 mii ani.

Cresterea temperaturii medii anuale
Fig. 2 - Cresterea temperaturii medii anuale in comparatie cu cresterea temperaturii medii din perioada cuprinsa intre anii 1951-1980
Sursa: GHCN (Reteaua pentru Urmarirea Climatului Global)

Desi in ultimii ani au fost luate masuri tot mai serioase cu privire la reducerea cantitatii de CO2, problema este peparte de a fi rezolvata. Restrictiile pentru termocentrale nu satisfac oprirea substantelor cu efect nociv asupra omului. Din totalul particulelor emise sunt retinute doar cele mai mari, cele mici - acelea care pot patrunde cu usurinta in plamani raman nefiltrate. Dintre sutele de compusi organici ce rezulta prin arderea carbunelui, foarte multi sunt cancerigeni. In afara de compusii gazosi, se produc anual milioane de tone de zgura si cenusa, materiale nepericuloase in sine, dar care creeaza mari probleme datorita necesitatii depozitarii lor.

Deseurile unei centrale nucleare sunt deosebit de periculoase pentru om si mediu, datorita radiotoxicitatii lor, dar in acelasi timp ele sunt produse intr-o proportie de milioane de ori mai mica decat cantitatea de cenusa rezultata dintr-o termocentrala de aceeasi putere, de asemenea, volumul lor de milioane de ori mai mic.

In concluzie, putem afirma ca chiar daca cererea totala de energie va creste intr-un ritm mai scazut decat cel prognozat, ea va atinge, in viitor, asemenea proportii incat nu se va mai putea face fata necesitatilor, mai ales daca se are in vedere posibilitatea cresterii rapide a consumului energetic in tarile in curs de dezvoltare.

Bibliografie
 1. Cyril Crausaz, Pixabay.com, "Turbina Eoliana", https://bit.ly/3ioQqG3, vizitat la 03 octombrie 2021;
 2. Europarl.europa.eu, "Concentratia de CO2 din atmosfera terestra", https://bit.ly/3a2YyY4, vizitat la 03 octombrie 2021;
 3. Legislatie.just.ro, "STRATEGIA ENERGETICA A ROMANIEI din 5 septembrie 2007", https://bit.ly/2YgHICg, vizitat la 03 octombrie 2021;
 4. Ionescu T., "Energia, incotro?", pag. 17, Revista Stiinta si Tehnica 1, Bucuresti 1990;
 5. Wikipedia.org, "Incalzirea globala", https://bit.ly/3D5ttzy, vizitat la 03 octombrie 2021;
 6. Wikipedia.org, "List of countries by oil consumption", https://bit.ly/3DcBz9J, vizitat la 03 octombrie 2021;
 7. Wikipedia.org, "Lista tarilor dupa productia de carbune", https://bit.ly/2YkPnQA, vizitat la 03 octombrie 2021;
 8. Wikipedia.org, "Lista de tari dupa rezervele de petrol", https://bit.ly/3B2vY50, vizitat la 03 octombrie 2021.
Alte articole

  Curentul alternativ

Curentul alternativ si curentul continuu

Se numesc circuite de curent alternativ circuitele […]

Mai mult…

  Simboluri electrice

Semne conventionale electrice (simboluri electrice)

Semnele conventionale electrice sau […]

Mai mult…

  Curatare masina de spalat rufe

Intretinere si curatare masina de spalat rufe

Majoritatea dintre noi suntem foarte dependenti de […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook