Acasa » Tehnologii » Amenajari exterioareTaierile de primavara la trandafiri

Taierile de primavara la trandafiri

 09 Aprilie 2019, 20:11  |   Florin Badea  |   Amenajari exterioare

Taierea trandafirilor
Taierea trandafirilor

Taierile de primavara la trandafiri sunt lucrari de gradinarit ce se executa imediat dupa trecerea pericolului de inghet. Cel mai bun indicator natural care ne anunta sa incepem taierile de primavara la trandafiri sunt forsitiile. Forsitia este un arbust care infloreste primavara devreme inainte sa ii apara frunzele, cu florile de culoare galben intens.

Taierile de primavara la tufele de trandafiri

Lastarii trandafirilor trebuie taiati pana la un mugure ce este orientat spre exterior. Taietura se executa deasupra mugurului, la o distanta de 0,5-1 cm, cu o foarfeca care taie foarte bine. Tufele de trandafiri cu crestere rapida se taie astfel incat sa li se lase un schelet format din 5-6 lastari de baza. Acesti lastari de baza trebuie sa fie scurtati pana la 5 muguri. Taierile de primavara la speciile care cresc mai lent trebuie lasati cu 3-4 lastari de baza cu cate trei muguri fiecare, astfel se stimuleaza cresterea.

Taierile de primavara la trandafirii cataratori

La trandafirii din aceste specii, lastarii principali lungi se lasa netaiati, scurtandu-se doar lastarii ce pleaca din acestia, pana la 3-5 muguri. Astfel, trandafirii cataratori care infloresc de mai multe ori vor avea in permanenta flori. O alta metoda de stimulare a infloririi acestor soiuri este legarea in pozitie cat mai orizontala sau in forma de bolta a lastarilor principali.

Trandafirii cu crestere rapida din specia rambler infloresc o singura data si pot fi luminati, la nevoie, pe timp de vara, astfel ca taierea sa nu afecteze numarul de flori.

Taierile de primavara la trandafirii ce cresc in tufe inalte

Trandafirii care infloresc de mai multe ori se taie primavara prin scurtarea lastarilor puternici cu o treime, iar cei mai slabi la jumatate.

Lastarii foarte batrani si cei foarte subtiri se elimina prin taiere de la baza.

Speciile de trandafiri care cresc in tufe inalte si infloresc o singura data se taie dupa ofilirea florilor, insa cu mare atentie.

Alte articole

    Trandafir

Plantarea si ingrijirea trandafirilor

Plantarea trandafirilor trebuie facuta in locuri ferite de […]

Mai mult…

    Trandafirii toamna

Intretinerea de toamna a trandafirilor

La fel ca majoritatea plantelor, trandafirii intra in repaus […]

Mai mult…

    Plante care acopera solul

Plante care acopera solul

Plantele care acopera solul sau plante acoperitoare sunt un mijloc de a […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook