• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Usi si ferestreTamplarie termoizolanta - tipuri si avantaje

Tamplarie termoizolanta - tipuri si avantaje

13 Iulie 2016, 16:44  |  Florin Badea  |  Usi si ferestre

Izolarea termica a unei cladiri este intodeauna extrem de importanta datorita beneficiilor ce se creaza in urma unei astfel de operatiuni. Pentru o izolare termica buna avem nevoie de materiale cu proprietati izolatoare inalte, iar tehnica montajului acestora trebuie facuta adecvat.

Tamplarie termoizolanta

Dar niciodata nu o sa obtinem o izolare termica buna, indiferent de tehnica si materialele folosite, daca ferestrele cladirii nu ajuta prin proprietatile lor termice la izolarea acelei cladiri.

In continuare vom vorbi despre tipurile de tamplarie termoizolanta si avantajele acestora in functie de profilurile ce intra in componenta acestora.

Principalele tipuri de profiluri folosite la genurile de tamplarie termoizolanta sunt obtinute din materiale ca: aluminiu, PVC, lemn, otel si fibra de sticla.

Tamplarie aluminiu

Primul profil ce s-a folosit la tamplaria ce geam termoizolant sau geam termopan cum este cunoscut acesta dupa firma TERMOPAN care la fabricat, a fost profilul de aluminiu. Acesta este unul din cele mai raspandite profiluri ce se folosesc la obtinerea ferestrelor cu tamplarie termoizolanta. Aceasta din urma se datoreaza calitatilor sale termice, fizice si mecanice foarte ridicate.

Tamplarie aluminiu
Tamplarie de aluminiu

Profilul de aluminiu prezinta o durata de viata foarte crescuta, iar ferestrele executate din astfel de profile sunt garantate de producatori pe viata. Aceasta datorita rezistentei sale foarte bune la factorii externi, precum temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, umiditate mare si alti factori de mediu, precum si datorita rezistentei mari la impactul cu diferite corpuri.

In ceea ce priveste izolarea termica si fonica aceasta tamplarie in comparatie cu PVC-ul sau poliamida prezinta calitati superioare.

Datorita usurintei de prelucrare si rezistentei mari de care dispune, se pot realiza structuri foarte mari si de natura complexa.

Profilele de aluminiu se impart in :

  • profile fara bariera termica;
  • profile cu bariera termica.

Aceste profile, conform cerintelor normelor RAL-GZ 716/1, se impart in trei grupe:

  • grupa A - unde profilele prezinta o grosime a peretilor externi de 3 ± 0,2 mm;
  • grupa B - unde profilele prezinta o grosime a peretilor exteriori de 2,7 ± 0,2 mm;
  • grupa C - profilele prezinta o grosime a peretilor exteriori de 2,5 ± 0,2 mm.

Tamplarie PVC

Ca si tamplaria de aluminiu, tamplaria PVC este foarte utilizata. Folosirea la scara larga se datoreaza mai ales pretului foarte mic si calitatilor termice si fonice nemaipomenite. Este mai esnsibila la temperaturi ridicate si alti factori de mediu, de aceea profilele din PVC se stabilizeaza cu elemente epeciale: plumb, bariu/cadmiu, calciu/zinc, plumb/bariu/cadmiu.

Tamplarie PVC
Tamplarie PVC

Pentru ca prezinta o elasticitate crescuta aceste profile sunt armate cu otel sau aluminiu in scopul obtinerii unei stabilitati fizice.

Profilele de PVC sunt clasificate in functie de numarul camerelor in: 2,3,4,5,6 si 7 camere si in functie de cerintele normelor SR EN 12608/2003 avem:

  • clasa A - unde profilele prezinta o grosime a peretilor exteriori mai mare de 2,8 mm;
  • clasa B - profile prezinta o grosime a peretilor exteriori mai mare de 2,5 ± 0,2 mm;
  • clasa C - dimensiunea peretilor eteriori fara impuneri.

Tamplarie din lemn stratificat

O intalnim foarte des la cladirile vechi si se utilizeaza pe scara destul de larga in ciuda preturilor ridicate pentru o asfel de tamplarie.

Tamplarie din lemn stratificat
Tamplarie din lemn stratificat

Componentele din lemn ce intra in structura lemnului stratificat au in componenta trei straturi de lemn ce sunt lipite cu un adeziv pe baza de apa cu o rezistenta crescuta la umiditate. Straturile desfasoara actiuni independente ceea ce face ca tensiunile interne din cadrul elementului lemnos sa fie anulate, ducand la mentinerea geometriei profilului lemnos. Datorita dispunerii fibrelor lemnoase in straturile profilului scade si sensibilitatea la umezeala, insa pentru mentinerea acestei proprietati este necesar o ingrijire mai speciala, astfel ca periodic (la aproximativ un an) profilul lemnos se ceruieste.

Daca pentru etansietate se folosesc garnituri, ferestrele din lemn stratificat prezinta o izolare fonica destul de buna, dar caracteristica cea mai importanta a unei asfel de ferestre este designul natural si placut ce inspira originalitate, pe care nu il poate oferii niciun alt tip de fereastra. Insa pentru aceasta caracteristica ultima pretul creste considerabil in comparatie cu celelalte ferestre (aluminiu, PVC etc.).

Tamplarie din otel

Multumita proprietatilor mecanice ale aliajelor ce intra in compunerea otelului profilelor acestui gen de tamplarie, aceasta prezinta cea mai inalta rezistenta mecanica dintre toate tipurile de tamplarie. Datorita acestei caracteristici, profilele din otel permite executia de structuri mari si complexe, folosindu-se cel mai des in sistemele industriale si mai putin in constructiile civile.

Pe langa duritatea sa mare, acest tip de profil ofera o atenuare fonica si termica buna in cazul atasarii de garnituri. Poate fi vopsit in diferinte culori si prezinta o duritate de viata foarte ridicata.

Tamplaria din fibra de sticla

Fibra de sticla este un material compus din fibre foarte fine de polimeri extraordinar de rezistenti ai sticlei, ceea ce ii ofera o rezistenta mecanica foarte mare. Expresia "fibra de sticla" ne duce cu gandul la sticla, insa acest tip de profil este mai de graba un plastic ranforsat cu calitati mult mai mari decat plasticul obisnuit. Pe langa rezistenta foarte mare acesta, in comparatie cu PVC-ul, pe langa rezistenta mecanica foarte mare este neinflamabil si nu necesita armatura metalica in interiorul structurii profilului, reducand totodata si costurile.

Tipurile de profil din poliester armate cu fibra de sticla ofera cea mai crescuta performanta din punct de vedere termic.

Tamplaria mixta

Aceste tipuri de tamplarie termoizolanta au fost create pentru a imbina avantajele a doua materiale intr-un singur profil de fereastra. Astfel imbinarea dintre aluminiu si lemn ofera ferestrei o rezistenta exterioara mare unde avem aluminiu si un design natural si calduros la interior unde avem lemn. Sau in situatia PVC-ului in combinatie cu aluminiu unde avem la exterior aluminiul si calitatile sale extraordinare impotriva factorilor de mediu si la interior PVC-ul cu performantele sale termice deosebite.

Tamplarie mixta
Tamplarie mixta - aluminiu la exterior si lemn la interior

Astfel in situatia combinarii lemnului cu aluminiu sau PVC, lemnul este montat intodeauna la interior obtinand nenumarate avantaje, printre care amintim lipsa tratarii periodice a lemnului, reducerea crapaturilor sau deformatiilor acestuia in timp si obtinerea diversificata de nuante de lemn natural ce ofera un stil clasic placut.

Alte articole


Ce este geamul Low-E?
(22 Septembrie 2017, 23:34)

Avantajele usilor glisante din sticla
(12 August 2016, 14:37)

Montaj glafuri exterioare
(28 Februarie 2017, 19:01)

Cum se monteaza o fereastra termopan?
(19 Octombrie 2014, 11:22)

Caracteristicile lemnului
(05 Februarie 2016, 19:29)

Categorii


Usi si ferestre

Arhitectura si design interior

Electrice

Lucrari de finisaj

Alte categorii
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate