Pentru ca prezinta o elasticitate crescuta aceste profile sunt armate cu otel sau aluminiu in scopul obtinerii unei stabilitati fizice.
Profilele de PVC sunt clasificate in functie de numarul camerelor in: 2,3,4,5,6 si 7 camere si in functie de cerintele normelor SR EN 12608/2003 avem: - clasa A - unde profilele prezinta o grosime a peretilor exteriori mai mare de 2,8 mm;
- clasa B - profile prezinta o grosime a peretilor exteriori mai mare de 2,5 ± 0,2 mm;
- clasa C - dimensiunea peretilor eteriori fara impuneri.
Tamplarie din lemn stratificat
O intalnim foarte des la cladirile vechi si se utilizeaza pe scara destul de larga in ciuda preturilor ridicate pentru o asfel de tamplarie.
|
Tamplarie din lemn stratificat
|
Componentele din lemn ce intra in structura lemnului stratificat au in componenta trei straturi de lemn ce sunt lipite cu un adeziv pe baza de apa cu o rezistenta crescuta la umiditate. Straturile desfasoara actiuni independente ceea ce face ca tensiunile interne din cadrul elementului lemnos sa fie anulate, ducand la mentinerea geometriei profilului lemnos. Datorita dispunerii fibrelor lemnoase in straturile profilului scade si sensibilitatea la umezeala, insa pentru mentinerea acestei proprietati este necesar o ingrijire mai speciala, astfel ca periodic (la aproximativ un an) profilul lemnos se ceruieste.
Daca pentru etansietate se folosesc garnituri, ferestrele din lemn stratificat prezinta o izolare fonica destul de buna, dar caracteristica cea mai importanta a unei asfel de ferestre este designul natural si placut ce inspira originalitate, pe care nu il poate oferii niciun alt tip de fereastra. Insa pentru aceasta caracteristica ultima pretul creste considerabil in comparatie cu celelalte ferestre (aluminiu, PVC etc.).
Tamplarie din otel
Multumita proprietatilor mecanice ale aliajelor ce intra in compunerea otelului profilelor acestui gen de tamplarie, aceasta prezinta cea mai inalta rezistenta mecanica dintre toate tipurile de tamplarie. Datorita acestei caracteristici, profilele din otel permite executia de structuri mari si complexe, folosindu-se cel mai des in sistemele industriale si mai putin in constructiile civile.
Pe langa duritatea sa mare, acest tip de profil ofera o atenuare fonica si termica buna in cazul atasarii de garnituri. Poate fi vopsit in diferinte culori si prezinta o duritate de viata foarte ridicata.
Tamplaria din fibra de sticla
Fibra de sticla este un material compus din fibre foarte fine de polimeri extraordinar de rezistenti ai sticlei, ceea ce ii ofera o rezistenta mecanica foarte mare. Expresia "fibra de sticla" ne duce cu gandul la sticla, insa acest tip de profil este mai de graba un plastic ranforsat cu calitati mult mai mari decat plasticul obisnuit. Pe langa rezistenta foarte mare acesta, in comparatie cu PVC-ul, pe langa rezistenta mecanica foarte mare este neinflamabil si nu necesita armatura metalica in interiorul structurii profilului, reducand totodata si costurile.
Tipurile de profil din poliester armate cu fibra de sticla ofera cea mai crescuta performanta din punct de vedere termic.
Tamplaria mixta
Aceste tipuri de tamplarie termoizolanta au fost create pentru a imbina avantajele a doua materiale intr-un singur profil de fereastra. Astfel imbinarea dintre aluminiu si lemn ofera ferestrei o rezistenta exterioara mare unde avem aluminiu si un design natural si calduros la interior unde avem lemn. Sau in situatia PVC-ului in combinatie cu aluminiu unde avem la exterior aluminiul si calitatile sale extraordinare impotriva factorilor de mediu si la interior PVC-ul cu performantele sale termice deosebite.
|
Tamplarie mixta - aluminiu la exterior si lemn la interior
|
Astfel in situatia combinarii lemnului cu aluminiu sau PVC, lemnul este montat intodeauna la interior obtinand nenumarate avantaje, printre care amintim lipsa tratarii periodice a lemnului, reducerea crapaturilor sau deformatiilor acestuia in timp si obtinerea diversificata de nuante de lemn natural ce ofera un stil clasic placut.
|