Arhitectura Templului de Aur prezinta atat influente hinduse cat si otomane, aceste stiluri artistice imbinandu-se intr-un singur stil prezentand o coevolutie unica a celor doua.
In timpul domniei Maharajahului Ranjit Singh intre anii 1780 - 1839, templul a fost bogat ornamentat cu marmura si cantitati foarte mari de aur si pietre pretioase. In cadrul sanctuarului se gaseste Guru Granth Sahib - scriptura sacra a religiei sikh. Aceasta este o scriere ce cuprinde o colectie de poeme, rugaciuni si imnuri compuse de zece guru sikh si diversi sfinti musulmani si hindusi. Aceste imnuri sunt cantate de dimineata devreme pana seara la apusul soarelui in acompaniament de flaute, tobe si instrumente cu coarde. Muzica creaza un ecou peste lacul senin ce induce o stare de calm, in timp ce perelinii se plimba pe marginea lacului placata cu placi de marmura.
Lacul ce inconjoara Templul de Aur este numit Amrit Sarovar ce se traduce Lacul de Nectar. Acesta este alimentat de un izvor. Perelinii se scufunda in apa acestuia pentru o purificare simbolica a sufletului. Pe langa complexul templului se gasesc camine pentru perelini cu sali de mese mari unde toti vizitatorii, indiferent de sex, rasa sau religie sunt hraniti si cazati gratuit.
In Templul de Aur din Amritsar vin sa se roage milioane de oameni in fiecare an. Dupa rugaciune, la sfarsitul zilei, podelele templului sunt sterse cu o perie confectionata din pene de paun, dupa ce au fost spalate cu lapte.
|