CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogTemplul de Aur din Amritsar

Templul de Aur din Amritsar

18 Iulie 2016, 17:22   |  Florin Badea  |  Comentarii
Temple, Cladiri, Constructii din lume,
Templul de Aur din Amritsar
Templul de Aur (Amritsar, India)

Amritsar este unul dintre cele mai vechi orase ale Indiei cu o cultura si istorie foarte bogate. Acest oras reprezinta poarta de acces a Indiei pe ruta terestra din Asia Centrala devenind in timp centrul diferitelor activitati comerciale din aceasta zona. Aici se gasesc importante situri istorice si religioase ale culturii Indiei, dar cel mai important dintre toate, fiind si cel mai important simbol al orasului Amritsar, este Templul de Aur fondat de al patrulea guru al culturii sikh - Guru Ramdas si dezvoltat de succesorul sau Guru Arjan Dev. Templul de Aur fiind un edificiu religios al religiei sikh.

Templul de Aur
Vedere frontala a templului

Sikhismul este o religie monoteista foarte tanara, aparuta in secolul al XV-lea, ce detine aproximativ 20 de milioane de adepti. Reprezentantii acestei religii poarta un turban numit dastar, parul lung si barba la fel de lunga si ingrijita.

Templul de Aur este situat intr-o zona a orasului foarte linistita si de o frumusete deosebita. Asezarea templului este in mijlocul unui lac de forma patrata fiind un loc inca din antichitate unde inteleptii locului se adunau pentru meditatie. Chiar si Buddha a petrecut un timp in acest loc meditand. Dupa Buddha un alt mare filozof a venit sa traiasca si sa mediteze langa acest lac linistit. Acesta a fost Guru Nanak, intre anii 1469 si 1539 - cel ce a fondat religia sikh.

Dupa trecerea timpului discipolii lui Guru Nanak au continuat sa frecventeze acest loc. De-a lungul secolelor devenind sanctuarul sacru principal al religiei sikh. Lacul a fost marit in timpul conducerii celui de-al cincilea guru Hari Mandir si a fost construit Templul lui Dumnezeu (Templul de Aur de astazi). De la inceputul anilor 1600 pana la mijlocul anilor 1700 al saselea guru pana la al zecelea guru s-au implicat in mod constant in apararea atat a religiei lor cat si a templului impotriva invadatorilor musulmani.

In numeroase situatii templul a fost distrus de musulmani, iar de ficare data acesta era reconstruit mai frumos si mai maret de adeptii religiei sikh.

De la 1767 incolo, sikh a devenit o religie suficient de puternica astfel incat sa poata respinge atacurile dusmane.

Culoar spre Templul de Aur
Pentru ca Templul de Aur este situat in mijlocul lacului accesul vizitatorilor la templu se face prin intermediul unui culoar de acces.

Arhitectura Templului de Aur prezinta atat influente hinduse cat si otomane, aceste stiluri artistice imbinandu-se intr-un singur stil prezentand o coevolutie unica a celor doua.

In timpul domniei Maharajahului Ranjit Singh intre anii 1780 - 1839, templul a fost bogat ornamentat cu marmura si cantitati foarte mari de aur si pietre pretioase. In cadrul sanctuarului se gaseste Guru Granth Sahib - scriptura sacra a religiei sikh. Aceasta este o scriere ce cuprinde o colectie de poeme, rugaciuni si imnuri compuse de zece guru sikh si diversi sfinti musulmani si hindusi. Aceste imnuri sunt cantate de dimineata devreme pana seara la apusul soarelui in acompaniament de flaute, tobe si instrumente cu coarde. Muzica creaza un ecou peste lacul senin ce induce o stare de calm, in timp ce perelinii se plimba pe marginea lacului placata cu placi de marmura.

Lacul ce inconjoara Templul de Aur este numit Amrit Sarovar ce se traduce Lacul de Nectar. Acesta este alimentat de un izvor. Perelinii se scufunda in apa acestuia pentru o purificare simbolica a sufletului. Pe langa complexul templului se gasesc camine pentru perelini cu sali de mese mari unde toti vizitatorii, indiferent de sex, rasa sau religie sunt hraniti si cazati gratuit.

In Templul de Aur din Amritsar vin sa se roage milioane de oameni in fiecare an. Dupa rugaciune, la sfarsitul zilei, podelele templului sunt sterse cu o perie confectionata din pene de paun, dupa ce au fost spalate cu lapte.

Templu noaptea
Templul noaptea
Bibliografie:* www.amritsar.com/
* religiilelumii.weebly.com/sikhismul.html
* sacredsites.com/asia/india/golden_temple_amritsar.html
* pixabay.com/ro/photos/

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate