Acasa » Tehnologii » Reguli si masuriTipuri de deseuri reciclabile

Tipuri de deseuri reciclabile

 20 Mai 2023, 15:52  |   Rombadconstruct  |   Reguli si masuri

Tipuri de deseuri reciclabile

Reciclarea deseurilor reprezinta recuperearea acestora si reproducerea in produse noi. Exista mai multe tipuri de deseuri reciclabile. Acestea sunt reprezentate de resturi de materiale din fier, aluminiu, materiale plastice, lemn, sticla, harte etc. Aceste tipuri de desuri reciclabile servesc ca inlocuitori pentru materii prime obtinute din resurse naturale din ce in ce mai rare (copaci, carbune, petrol, minereuri etc.)

La acest articol avem urmatorul cuprins:

  1. Deseuri reciclabile din plastic
  2. Deseuri reciclabile din sticla
  3. Deseuri reciclabile din metal
  4. Deseuri reciclabile din hartie si carton
  5. Deseuri reciclabile textile
  6. Deseuri reciclabile din categoria DEEE si baterii
  7. Deseuri reciclabile din lemn
  8. Deseuri reciclabile inerte

Initiativa societatii de a recicla depinde in mare masura de factorii economici. Reciclarea devine atractiva din punct de vedere economic atunci cand costul reprocesarii deseurilor (material reciclat) este mai mic decat costul prelucrarii materiilor prime noi.

Conditiile ridicate de trai si prezenta materiilor prime ieftine, din zilele noastre, incurajeaza tendinta populatiei de a arunca pur si simplu materialele uzate.

Asa cum vom vedea in continuare, exista mai multe tipuri de deseuri reciclabile. Deseurile reciclabile prezentate in continuare sunt principalele produse care contin material reciclabil.

1. Deseuri reciclabile din plastic

Deseuri reciclabile din plastic

Plasticul este un tip de polimer sintetic sau artificial, de obicei de natura organica, asemanator in multe privinte cu rasinile naturale ce se gasesc la copaci si alte plante.

In fiecare an, pe glob, sunt generate 381 de milioane de tone de deseuri din material plastic. Se preconizeaza ca aceasta cantitate uriasa se va dubla pana in anul 2034. Mai mult decat atat, se cunoaste faptul ca plasticul prezinta o durata de descompunere ce depaseste 500 de ani. Avand in vedere cele precizate, reciclarea plasticului este vitala.

Exista un total de circa 50 de grupuri de materiale plastice diferite. La randul lor, fiecare grup cuprinzand cate o serie de sute de sortimente de plastic diferie. Marea majoritate a acestor tipuri de materiale plastice sunt reciclabile. Reciclarea acestora reduce cantitatea de deseuri depozitata si prevenirea ajungerii acestora in oceanele planetei.

2. Deseuri reciclabile din sticla

Deseuri reciclabile din sticla

Datorita proprietatilor sale chimice deosebite, sticla este un material care nu isi pierde niciodata calitatea indiferent de cat este reciclata. Mai mult decat atat, sticla este un material 100% reciclabil. Deci, putem recicla sticla in mod repetat, iar calitatea materialului ramane intotdeauna aceeasi ca atunci cand ar fi obtinuta direct din materia prima.

Daca plasticul are nevoie de 500-600 ani pentru a se descompune, sticla necesita 1 milion de ani pentru o descompunere completa. Acest fap face obiectul unei probleme majore pentru depozitarea deseurilor.

Toate tipurile de recipiente din sticla uzate pot fi refolosite pe termen nelimitat pentru a se obtine produse din sticla noi. De fapt, este mai usor sa se produca recipiente din sticla reciclata decat din materie prima.

3. Deseuri reciclabile din metal

Deseuri reciclabile din metal

Aceste tipuri de deseuri reciclabile, ca si deseurile din sticla, deseurile metalice pot fi reciclate in mod repetat fara sa isi piarda din propietati. Pentru reciclare pot fi utilizate toate tipurile de metale, atat cele feroase cat si cele neferoase.

Pentru obtinerea metalelor este nevoie de o energie foarte mare. Astfel ca, odata cu reciclarea metalelor este economisita o energie considerabila. O doza de bere din aluminiu reciclata economiseste energia necesara alimentarii unui televizor pe o durata de timp de circa trei ore.

Materialele feroase sunt fonta si otelul, iar cele neferoase sunt aluminiu, cupru, alama, bronz etc. Otelul si aluminiul sunt cele mai utilizate dintre acestea. Din otel reciclat se produc masini, conserve, butoaie, structuri de rezistenta in constructii, invelitori pentru acoperisuri etc. Din aluminiu reciclat se obtin dozele pentru bauturi, conserve etc.

4. Deseuri reciclabile din hartie si carton

Deseuri reciclabile din hartie si caron

Reciclarea hartiei si a cartonului este extrem de importanta. Pentru fiecare tona de hartie pentru birou nereciclata se taie aproximativ 24 de copaci. Pentru o tona de hartie de ziar sunt taiati circa 12 arbori. Pentru o tona de hartie inferioara folosita pentru reviste sunt doborati 8 copaci, iar pentru aceeas cantitate de hartie superioara sunt taiati 15 copaci. In medie, este necesar taierea a 17 arbori pentru obtinerea hartiei nereciclate.

Pe langa salvarea a milioane de copaci, reciclarea hartiei produce o economisire a energiei de pana la 40%.

5. Deseuri reciclabile textile

Deseuri reciclabile textile

Lumea modei si industria textila au evoluat extrem de mult in zilele noastre. Aceste doua industrii platesc pretul a aproximativ 10% din emisiile de CO2 din activitatea umana. Imbracamintea noastra este supraaprovizionata, si desi ar puatea fi revanduta sau reciclata, o mare parte din ea ajunge la groapa de gunoi sau incinerata.

Peste 100 de miliarde de articole de imbracaminte sunt produse anual, aceasta aducand industria modei pe locul doi in lista celor mai mari poluatori, dupa industria petrolului.

Prin reciclarea materialelor textile se creaza mai putina poluare, scade spatiul de depozitarea a gunoiului si mai ales se reduce consumul de energie si apa.

6. Deseuri reciclabile din categoria DEEE si baterii

Deseuri reciclabile DEEE

Deseurile din categoria DEEE sunt deseurile electrice, electronice si electrocasnice. Aceste tipuri de deseuri reciclabile reprezinta toate produsele ce sunt alimentate de o baterie sau o priza cum ar fi telefoane, televizoare, calculatoare etc.

Reciclarea DEEE si a bateriilor reprezinta o parte speciala a industriei deseurilor si mai ales a reciclarii, care urmareste sa previna trimiterea articolelor electrice la groapa de gunoi.

Bateriile contin o serie de substante toxice si metale grele in alcatuirea lor, iar aruncarea lor la groapa de gunoi a starnit ingrijorarea cu privire la contaminarea solului si mai ales a apei.

Cea mai mare parte a bateriilor poate fi reciclata. Cu toate acestea, unele baterii sunt reciclate mai usor decat altele, cum ar fi bateriile auto cu plumb si acid care pot fi reciclate in proportie de 90%.

7. Deseuri reciclabile din lemn

Deseuri reciclabile din lemn

Datorita faptului ca lemnul este utilizat in diferite industrii clasifica acesta ca cel mai bun material regenerabil.

Termenul "deseuri de lemn" include tot materialul lemnos si produsele pe baza de lemn care au ajuns la sfarsitul duratei de viata a produsului si, prin urmare, se incadreaza in categoria deseurilor.

Materialul lemnos poate fi refolosit cu usurinta in constructii ca material de constructii, in amenajari exterioare la mulcirea solului, in industria hartiei ca celuloza, in energie ca material combustibil etc. De asemenea, reutilizarea si reciclarea lemnului reduce nevoia de taiere a copacilor.

8. Deseuri reciclabile inerte

Deseuri reciclabile inerte

Deseurile inerte sunt acele deseuri care nu se dizolva, nu ard, nu sunt biodegradabile si nu reactioneaza fizic si chimic. Din aceasta categorie de deseuri fac parte in general deseurile de constructii, cum ar fi: caramizi sparte, pietris, nisip, moloz etc.

Acest tip de deseuri nu prezinta nici un pericol pentru animale, sanatatea umana sau o amenintare pentru mediu si nici nu afecteaza calitatea surselor de apa cu care vin in contact. Principala problema pe care o genereaza deseurile inerte este legata de depozitare deoarece ocupa mult spatiu.

Aceste tipuri de deseuri reciclabile se pot reutiliza in proiecte pentru constructii. Caramizile, boltarii sau alte blocuri de zidarie pot fi curatate si refolosite la zidarii. Alte materiale inerte pot fi utilizate ca material de umplutura in diferite sectoare de constructii.

Alte articole

    Curiozitati despre cutremure

100 de curiozitati despre cutremure

Cutremurele sunt cele mai devastatoare hazarde […]

Mai mult…

    Clase de risc seismic

Clase de risc seismic. Semnificatie

In tara noastra, evaluarea seismica a cladirilor se […]

Mai mult…

    Tabel marimi incaltaminte

Tabel marimi incaltaminte

Marimea bocancilor de lucru, sau a oricarei incaltaminte in general […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook