Acasa » Tehnologii » Amenajari interioareTiraj soba de teracota si executie cos de fum

Tiraj soba de teracota si executie cos de fum

 29 Martie 2020, 21:55  |   Rombadconstruct  |   Amenajari interioare

Acest articol face parte din Cartea cosarului si sobarului.

O conditie importanta pentru functionarea corespunzatoare a sobelor este asigurarea tirajului acestora. Prin tiraj se intelege circulatia aerului in soba, de la usite spre cos, datorita aerului cald mai usor, care se ridica in sus, si aerului rece, mai greu, care ii ia locul.

Tirajul sobei actioneaza asupra functionarii sobelor in mai multe feluri. Astfel, odata cu aerul care circula datorita tirajului, patrunde in focarul sobei oxigenul din el, care asigura arderea completa a combustibilului. Printr-o ardere completa combustibilul produce intreaga cantitate de caldura, corespunzatoare puterii lui calorifice. Din practica s-a constatat ca, in cazul cind cantitatea de bioxid de carbon din gazele de ardere este de numai 2%, restul fiind oxid de carbon, ca urmare a arderii incomplete, se pierde 90% din puterea calorifica a combustibilului. Cresterea procentului de bioxid de carbon la 15%, printr-o ardere buna, reduce pierderea puterii calorifice a combustibilului numai la 12%.

Tiraj soba de teracota
Fig. 1 - Formarea tirajului sobei si al cosului

Pe de alta parte, tirajul actioneaza asupra circulatiei gazelor fierbinti in interiorul sobei. Aceasta circulatie este deosebit de importanta, deoarece ea asigura contactul elementelor sobei cu gazele fierbinti ale arderii, permitand astfel efectuarea transferului de caldura de la gaze la soba.

Este bine ca usitele de la focar si de la cenusar sa fie amplasate catre usa de intrare in incapere. Aceasta masura contribuie la activarea tirajului, datorita curentului direct de aer care se poate forma in acest caz de la usa incaperii catre soba. Acest curent activeaza totodata si convectia care se produce in incapere, prin functionarea sobei, conducind in cele din urma la incalzirea mai buna a incaperii.

Evacuarea in atmosfera a gazelor rezultate din ardere si a fumului se face prin intermediul cosului. In acelasi timp cosul are un rol important in realizarea tirajului sobei, deoarece, prin evacuarea gazelor este antrenata si circulatia aerului proaspat in soba. Datorita faptului ca gratarul focarului si stratul de combustibil opun o rezistenta mare la trecerea aerului, este necesar ca si cosul sa aiba un tiraj suficient de puternic, ceea ce se obtine printr-o justa dimensionare a cosului.

In general, tirajul cosului fiind determinat de diferenta de greutate a aerului rece exterior si a gazelor fierbinti care urmeaza a fi evacuate in atmosfera, acesta va fi cu atit mai mare cu cat cosul va fi mai inalt.

In fig. 1 se arata schema de circulatie a aerului si gazelor arderii, sub actiunea tirajului sobei si al cosului.

In afara de inaltimea cosului, la realizarea tirajului necesar trebuie sa se tina seama de asemenea de sectiunea cosului. Dimensiunile sectiunii transversale a cosului, determinate in raport cu suprafata de incalzire a sobei, sunt urmatoarele:

Suprafata de incalzire a sobei (in m2) Sectiunea minima a cosului (in cm)
sub 4
13x13
4 - 5,5
13x19
5,5 - 7,5
19x19
peste 7,5
19x26

Inaltimea activa a cosului, considerata de la suprafata gratarului pana la partea lui superioara, trebuie sa fie de cel putin 5,00 m, pentru asigurarea unui tiraj satisfacator. Se admit inaltimi mai mici, dar numai pentru ultimul etaj al incaperilor: In raport cu lungimea canalelor de gaze din interiorul sobei, inaltimea activa a cosului trebuie sa fie de cel putin 1,5 ori mai mare.

Inaltimea inactiva a cosului (prelungirea in jos a cosului de la racordul sobei pana la usita de curatire), adica inaltimea de colectare de la baza orificiului de curatire pana la baza gurii canalului de fum, trebuie sa fie egala cu 1/10 din inaltimea activa a cosului. In cazul cand acest lucru nu este posibil, pe aceasta portiune se va mari sectiunea cosului, pentru a se asigura un volum egal cu acela rezultat pentru inaltimea inactiva.

Orificiul de curatire se asaza de obicei la inaltimea de 0,80 m deasupra pardoselii. In practica, tirajul cosului se verifica de sobar sau cosar fie prin introducerea mainii in orificiul de curatire a cosului, fie prin asezarea unei luminari aprinse in acest loc. In ambele moduri se poate controla intensitatea tirajului.

Bibliografie
  1. Hopu V. si Moian Gh., "Cartea sobarului si cosarului", Pag. 21 - 23, Editura Tehnica, Bucuresti 1988;
Alte articole

    Incalzirea locala cu sobe

Incalzirea locala cu sobe

In cazul incalzirii locale, producerea si distributia caldurii se […]

Mai mult…

    Dimensionare soba teracota

Dimensionare soba teracota

In scopul asigurarii incalzirii rationale a unor incaperi este […]

Mai mult…

    Incalzirea cu sobe

Incalzirea cu sobe si principiul de functionare al acestora

In general, materialele cu conductie mare […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook