Acasa » Tehnologii » ElectriceTransportul energiei electrice in Romania

Transportul energiei electrice in Romania

 09 Aprilie 2020, 21:07  |   Rombadconstruct  |   Electrice

Distriutia energiei electrice

Transportul energiei electrice in Romania este o latura a sistemului energetic foarte importanta. Sistemul energetic reprezinta totalitatea instalatiilor de producere a energiei electrice din Romania, precum si transmiterea si distribuirea acesteia catre consumatori.

Productia de energie electrica se realizeaza cu ajutorul centralelor electrice. Centralele electrice pot fi de mai multe feluri: centrale eoliene - care transforma energia curentilor de aer in energie electrica; centrale nucleare - care produce energie electrica prin intermediul reactiilor nucleare controlate; hidrocentrale - care transforma forta creata de presiunea apei in energie electrica; termocentrale - care transforma energia termica in curent electric.

Transportul si distributia energiei electrice

Transportul energiei electrice se desfasoara prin intermediul retelelor electrice ale Romaniei. Retelele electrice sunt alcatuite, in principal, din transformatoare de curent electric si linii electrice.

Mai jos este redata o figura (Fig. 1) ce descrie drumul energiei electrice de la centrala electrica unde este produsa si pana la consumatori.

Transportul energiei electrice
Fig. 1 - Schema cu transportul energiei electrice de la producere pana la consumatori

Dupa cum observam in imagine, in centrala electrica (1) (in cazul nostru, o hidrocentrala) este produsa energia electrica cu o tensiune ce poate avea valori cuprinse intre 6-25 kv. De la centrala electrica, transportul energiei electrice se face pe linii electrice pana la statiile de transformare (2), acestea avand rolul de a creste foarte mult tensiunea electrica (110-400 kv). Din aceste statii de ridicare a tensiunii drumul energiei electrice este continuat pe linia (3) si parcurge distante foarte lungi pana ce ajung la statia de transformare (4) numita si statia coboratoare. La aceasta statie de coborare a tensiunii valoarea tensiunii electrice scade la 6-20 kv si pleaca pe linii electrice numite fideri. Fiderii pot transporta energia electrica la posturile de transport mare (6) - niste statii de tensiune joasa care detin in secundar 380 V. De la aceste statii de joasa tensiune curentul electric pleaca catre abonati (9)(10) unde drumul energiei electrice este incheiat. Insa, tot de la statiile coboratoare, energia electrica mai poate pleca prin linii (7) de la bornele (8) bare distributoare.

Transportul energiei electrice este facut in mare siguranta. Ca masura principala de siguranta, distributia energiei electrice es face prin intermediul retelelor duble. Prin urmare, daca pica un generator electric, consumatorii raman alimentati datorita retelei duble. Energia electrica este generata prin intermediul unui generator sincron.

Sa nu existe pierderi mari de energie electrica si acestea sa fie reduse la minim, pe reteaua de transport se ridica tensiunea la 400 kv cu cu ajutorul transformatoarelor in interiorul statiei de transformare nr. 2.

Drumul energiei electrice este parcurs prin intermediul liniilor electrice aeriene (3). Cand ajunge la abonati tensiunea energiei electrice este scazuta cu ajutorul transformatoarelor laboratoare (4). Prin intermediul liniilor electrice subterane (7) sunt alimentati consumatorii de tensiune medie (10) dar si posturile de transformare (6). Posturile de transformare aduc tensiunea la un nivel scazut, ajungand la 0,4 kw (380V) si asigura alimentarea abonatilor de joasa tensiune (9)

Retelele electrice in Romania sunt de patru feluri in functie de tensiunea acestora:

  • retele de joasa tensiune (cu tensiune mai mica 1kv);
  • de medie tensiune (6-35 kv);
  • de inalta tensiune (60-220 kv);
  • de foarte inalta tensiune (cu tensiune de peste 220 kv).

© Florin Badea. Toate drepturile rezervate.
Acest articol: https://www.rombadconstruct.ro/transportul-energiei-electrice-in-romania.html, este protejat de drepturi de autor. Preluarea acestui text poate fi facuta doar in conditiile mentionate pe pagina Termeni si conditii.

Alte articole

    Iluminarea casei in interior

7 sfaturi pentru iluminarea casei in interior

In continuare vom prezenta 7 dintre cele mai […]

Mai mult…

    Neoane

Functionare neon. Schema lampa fluorescenta

Neonul sau lampa fluorescenta este […]

Mai mult…

    Tipuri de becuri

Cate tipuri de becuri exista?

In zilele noastre tehnologia becurilor a evoluat […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook