Acasa » Tehnologii » Lucrari de constructiiTrasarea unui unghi drept

Trasarea unui unghi drept

 12 Iulie 2019, 23:30  |   Rombadconstruct  |   Lucrari de constructii

Intotdeauna pe santier este nevoie de trasarea unui unghi drept. O astfel de operatiune este foarte simpla atunci cand avem la indemana un vinclu (unealta pentru trasarea unui unghi drept), insa cum ne descurcam cand nu avem un astfel de obiect, sau unghiul drept trebuie trasat la dimensiuni mari si un vinclu mic nu este eficient. Mai departe vom vedea cum se foloseste vinclul pentru trasarea unghiurilor drepte, dar si cum trasam un unghi drept fara a folosi vinclul.

Trasarea unui unghi drept cand folosim vinclul

Pentru trasarea unui unghi drept se pot intalni doua situatii:

  • ridicarea perpendicularei in punct al aliniamentului;
  • coborarea perpendicularei pe aliniamentul dintr-un punct exterior.

Pentru trasare avem nevoie de un vinclu, dreptar si sfoara.

Pentru ridicarea perpendicularei dintr-un punct P al aliniamentului (fig. 1, a), se aseaza dreptarul pe aliniamentul dat. Se lipeste vinclul cu latura mica pe dreptar, avand varful unghiului drept in punctul P. Se intinde apoi sfoara in lungul laturii mari a vinclului. Directia sforii ne da perpendiculara cautata.

Trasarea unui unghi drept
Fig. 1 - Trasarea unui unghi drept folosind vinclul

Pentru coborarea perpendicularei pe aliniamentul dintr-un punct exterior M (fig. 1, b) se tine sfoara cu un capat in punctul dat, iar vinclul este deplasat cu o latura pe dreptar, pana cand sfoara se aseaza in lungul celeilalte laturi.

Metode pentru trasarea unui unghi drept cand nu avem vinclu

In cazul in care nu avem vinclu, dar exista dreptar si sfoara, pentru trasarea perpendicularelor se procedeaza astfel:

Solutia 1

Pentru a ridica o perpendiculara intr-un punct al unui element (fig. 2), se traseaza cu sfoara fixata in P punctele A si B, asezate pe aliniamentul aceeasi departare de punctul P. Cu sfoara avand lungimea mai mare decat AP (sau BP) si fixata in A se traseaza un arc de cerc deasupra sau dedesubtul aliniamentului. Cu sfoara de aceeasi lungime, fixata in B, se traseaza apoi alt arc de cerc. Cele doua arce se intretaie in punctul C. Acesta, unit cu P da perpendiculara PC pe aliniament, in punctul P.

Trasarea perpendicularei cu sfoara
Fig. 2

Solutia 2

Tot pentru a ridica o perpendiculara in punctul P al unui aliniament (fig. 3), se determina cu sfoara punctele A si B la distante egale de P. Se face un nod pe sfoara, care se aseaza in punctul P, sfoara lasandu-se mai lunga dincolo de punctele A si B cu cate 2 - 3 m. Se fac apoi noduri pe sfoara la 2 sau 3 m dincolo de punctele A si B, luandu-se aceeasi distanta la ambele capete. Se aseaza sfoara cu aceste noduri in punctele A si B. Se apuca sfoara de punctul din mijloc si se intinde egal de ambele parti. Dreapta PC sa fie cat mai lunga.

Trasarea perpendicularei
Fig. 3

Solutia 3

Pentru a cobora o perpendiculara pe un aliniament din punctul M exterior (fig. 4), cu centrul in M se traseaza cu sfoara un arc de cerc, care taie aliniamentul in punctele A si B. Se gaseste mijlocul C al segmentului AB, care se uneste cu M. Dreapta MC este perpendiculara cautata.

Trasarea perpendicularei dintr-un punct
Fig. 4

Solutia 4

In lipsa vinclului si in cazul trasarilor provizorii, trasarea unui unghi drept se poare realiza, de asemenea, folosind triunghiul dreptunghic alcatuit din sfoara. Pe sfoara se masoara succesiv 3, 4 si 5 m (sau 1,50; 2,00 si 2,50 m), facandu-se cate un nod la fiecare din aceste distante. Se leaga capetele sforii si se intind nodurile din mijloc. Laturile triunghiului de sfoara formeaza un unghi drept al carui varf este in nodul 2 (fig. 5).

Trasarea unui unghi drept
Fig. 5

Verificarea vinclului

Inainte de a se folosi vinclul, trebuie sa se verifice exactitatea unghiului drept al acestuia. In acest scop, se aseaza vinclul pe dreptar, apoi se rastoarna mentinand varful unghiului drept exact in acelasi punct. Daca liniile trase in ambele pozitii in lungul laturii nelipite de dreptar nu coincid, unghiul drept nu este exact.

Bibliografie
  1. Epure C., Hopu V. si Stoica M., "Cartea Zidarului", Editia a V-a, Editura Tehnica, Bucuresti.
Alte articole

    Trasarea nivelului cu furtunul

Trasarea nivelului cu furtunul de nivel

Furtunul de nivel este alcatuit dintr-un furtun de cauciuc […]

Mai mult…

    Distanta intre caramizi

Distanta intre caramizi - dimensiuni si tipuri de rosturi

Distanta intre caramizi la zidaria din […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook