• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » BetonTurnare beton pe timp friguros

Turnare beton pe timp friguros

03 Decembrie 2018, 17:20  |  Florin Badea  |  Beton
Turnare beton pe timp friguros

Betonul obisnuit se pune in opera (se toarna) la temperaturi cuprinse intre +5℃ - +35℃. Elementul de beton turnat trebuie mentinut la o temperatura cuprinsa intre +5-+7℃ pana ce acesta ajunge la intarirea maxima (28 zile).

Prin urmare, daca temperaturile scad sub +5℃ regulile de baza aplicate pentru turnarea betonului nu mai pot fi puse in practica. In aceasta situatie sunt necesare anumite masuri de aplicare pentru turnare beton pe timp friguros. Exista trei astfel de metode care ne permit turnarea betonului in conditii care sa nu agraveze priprietatile betonului intarit.

Prima metoda

Consta in asigurarea unei instalatii de incalzire a suprafetelor turnate sau folosirea de cofraje speciale incalzite pe baza de abur, ulei etc.

A doua metoda

Consta in incalzirea componentilor betonului (apa, agregate, ciment) sau numai a unuia dintre acestia. Nivelul temperaturii pentru fiecare component:

  • ciment = 50℃;
  • agregate = 65-70℃;
  • apa = 100℃.

A treia metoda

Aceste doua metode, specificate mai sus, sunt foarte complexe si sunt utilizate pe santiere mari si in situatii speciale. Pentru lucrari obisnuite, simple, dar si complexe, exista metoda folosirii de aditivi antiinghet.

Aceasta metoda este foarte simpla si la indemana tuturor. Aditivii antiinghet sunt disponibili la orice depozit de materiale de constructii.

Aditivi antiinghet pentru beton:

  • Mapefast CF/L - este un aditiv antiinghet de la MAPEI sub forma de lichid care contine acceleratori de intarire si este foarte eficient pentru prepararea betoanelor pe timp friguros. Acest aditiv se foloseste in amestec cu componentele betonului (ciment, agregate, apa).
  • Sika FS 1 - Un aditiv antiinghet de la Sika, folosit pentru prepararea betonului pe timp friguros. Este un aditiv sub forma lichida ce se foloseste in amestec 0,2-2% din masa cimentului.
  • Aditiv antiinghet FS 10 - Un aditiv ntiinghet de la Murexin ce poate fi utilizat pentru betoane armate si precomprimate. Se utilizeaza pana la -10℃ in cantitate de 1% din cantitatea de ciment utilizata (3-4 kg aditiv la 1 m3 de beton).
  • Angelo Eco - Aditiv antiinghet ecologic de la Kerakoll, util pentru prepararea si turnarea betonului pe timp friguros. Se utilizeaza 1-2 kg aditiv la 100 kg de ciment.

Aceasta serie de aditivi sunt doar cateva exemple, exista o gama mult mai variata de la diferiti producatori. Odata achizitionati, fiti foarte atenti la folosirea acestora si cititi foarte bine istructiunile de folosire specificate de producator.

Pentru o imbunatatire a lucrabilitatii betonului si asigurarea calitatii acesteia in prepararea si turnarea pe timp friguros se mai pot folosi plastifianti speciali cu rol de a reduce cantitatea de apa de amestec specifica retetei betonului. Folosind acesti plastifianti se micsoreaza riscul inghetului betonului.

Turnarea betonului pe timp friguros necesita o atentie deosebita. Conditiile de preparare si turnare a betonului trebuie respectate in tocmai, iar pe timp friguros, folosirea de aditivi antiinghet este strict obligatorie pentru a se obtine un beton de calitate cu rezistentele dorite.

Alte articole


Cimentul Portland
(24 Februarie 2016, 19:24)

Clasificarea liantilor minerali
(18 Iulie 2018, 20:20)

Armarea grinzilor
(04 Iulie 2016, 16:15)

Proiectare scari interioare
(21 Iunie 2014, 12:51)

Tehnologia de executie a tencuielilor
(01 Decembrie 2014, 07:12)

Categorii


Beton

Materiale de constructii

Lucrari de constructii

Lucrari de finisaj

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate