CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » BlogTurnul Shanghai din China

Turnul Shanghai din China

26 Iulie 2016, 18:11   |  Florin Badea  |  Comentarii
Cladiri turn, Cladiri, Constructii din lume,
Turnul Shanghai
Turnul Shanghai (Shanghai, China)

Shanghai este cel mai mare oras din China si printre cele mai populate ale lumii, ajungand la peste 24 de milioane de locuitori. Acest oras reprezinta centrul comercial al chinei si unul dintre cele trei centre industriale ale acestei tari. In jurul anului 1930, Shanghai era cel mai prosper oras din Orientul Indepartat, iar acest titlu i-a revenit datorita dezvoltarii foarte rapide din ultimii 20 de ani. Imensul oras devenind o destinatie turistica renumita datorita obiectivelor sale turistice precum Bund, Yu Garden, Templul Orasul lui Dumnezeu, Muzeul de Arta al Chinei, Muzeul Shanghai, precum si foarte multi zgarie nori imensi.

Dintre zgarie nori, cel mai inalt este Turnul Shanghai, acesta este cea mai inalta cladire din China cu o inaltime de 632 m, fiind a treia constructie ca inaltime din lume. Turnul Shanghai este depasit in momentul de fata de Turnul Tokyo Skytree din Tokyo cu inaltimea de 634 m si Burj Khalifa din Dubai cu o inaltimea impresionanta de 828 m.

Turnul Shanghai ocupa o suprafata de 433.954 m2 si 118 etaje, o inaltime structurala de 580 m si o inaltime totala de 632 m. Lucrarile de constructie au inceput la data de 29 noiembrie 2008 si au fost terminate la data de 12 martie 2016.

Pentru constructia uriasului turn s-a organizat o licitatie la care au participat companii precum SOM Arhitects - o companie de arhitectura de top din S.U.A., KPF Arhitects, Shanghai Group Projection si Gensler din S.U.A. Dintre acestea Gensler, o companie de arhitectura din San Francisco, lider in Statele Unite in incasari in acest domeniu, a castigat licitatia pentru proiectarea Turnului Shanghai.

Datorita instabilitatii solului fundatia cladirii se bazeaza pe stalpi de beton turnati la 84 m adancime, turnandu-se aproximativ 60.881 m3 beton. Primele doua macarale au fost instalate in luna aprilie 2010, iar in luna ianuarie 2011 constructia la Turnul Shanghai a ajuns la nivelul solului fiind instalate alte doua macarale. In anul 2012 cladirea prezenta deja 80 de etaje construite si in luna octombrie a acestui an a inceput, de la partea inferioara a constructiei, montarea fatadei din sticla. In luna august 2013 constructia ajunge la inaltimea sa finala.

Turnul prezinta o fatada ce cuprinde un sistem nou, nemaiintalnit la astfel de cladiri, bazat pe doua straturi de sticla ce ofera un design unic. Cladirile cu fatade din sticla prezinta un singur strat de sticla reflectorizanta pentru a reduce efectul de sera, insa Turnul Shanghai prezinta ambele straturi ale fatadei din sticla private de orice grad de opacitate, permitand o iluminare naturala de cea mai buna calitate, iar spatiul dintre cele doua straturi de sticla se comporta ca un izolator termic. Stratul exterior al fatadei se rasuceste pe masura ce se inalta, oferind un design original si modern.

Turnul Shanghai din China
Vedere din apropiere a turnului

Intre etajele 84 si 110 ale cladirii se gaseste Shanghai Tawer J-Hotel - un hotel de 258 de camere operat de Jin Jiang International Hotels, acesta fiind cel de-al doilea hotel din lume, in acest moment, aflat la o asemenea inaltime dupa hotelul Ritz-Carlton din Hong Kong.

Pentru ca o asemenea cladire turn, de asemenea dimensiuni, are nevoie de un sistem de transport vertical destul de performant pentru a asigura accesul cat mai simplu si rapid la toate nivelele sale, aceasta dispune de un sistem de transport vertical de ultima generatie, executat de compania Edgett Williams Consulting Group. Acest sistem se bazeaza pe o serie de ascensoare ce asigura deplasarea in functie de zonele turnului. Etajele de birouri sunt deservite prin patru lobby-uri, fiecare lobby detine cate un lift cu punte dubla. Accesul la hotel se face cu ajutorul a 5 lifturi pana la etajele 101, 102, doua dintre acestea servesc pentru alimentarea hotelului cu produse alimentare, bautura, materiale si alte necesitati administrative. Zonele locale sunt deservite de lifturi cu o singura punte de-a lungul turnului. Puntea de observatie din partea superioara a Turnului Shanghai este deservita de 3 lifturi de viteza, ce sunt completate cu alte 3 lifturi de urgenta.

Lifturile turnului au fost asigurate de compania japoneza Mitsubishi Electric Corp, companie ce a furnizat 149 de lifturi din care 108 sunt ascensoare, inclusiv trei modele de mare viteza cu o capacitate de deplasare de 1.080 m/min, echivalentul a 64,8 km/h sau 18m/s. La momentul instalarii in 2014, acestea erau cele mai rapide lifturi din lume cu o singura punte - 18m/s si cu punte dubla - 10 m/s.

Constructia detine un sistem inteligent de control al iluminarii, sistem de alarma de incendiu de ultima generatie, un sistem de automatizare a energiei si un sistem de distributie a energiei electrice de joasa si inalta tensiune proiecte de compania Siemens. Turnul Shanghai prezinta 270 de turbine eoliene, instalate la 580 de metri deasupra solului, acestea au o putere instalata de 1,2 GWh ce asigura energia necesara alimentarii sistemului de iluminare de la exterior.

Interiorul cladirii este ocupat in mare parte de spatii de birouri, completate cu magazine si camerele hotelului Shanghai Tawer J-Hotel, plus un punct de observatie in partea superioara a cladirii.

Vizitatorii Turnului Shanghai se pot bucura de concerte sustinute intr-un atrium la etajele 125 si 126 care detine o capacitate de pana la 300 de persoane.

Bibliografie:
  1. (foto 1) Pixabay, "Shanghai", https://goo.gl/0P7VV1, publicata de user: SeanSheng, (Creare fotografie 07 august, 2015), (Incarcare fotografie 10 august, 2015), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
  2. (foto 2) Wikimedia Commons, "Shanghai Shanghai Tower", https://goo.gl/nl92pH, publicata de user: Ermell, (16 mai, 2015), licenta: (CC0 1.0) dedicata domeniului public;
  3. Baike Baidu, "Turnul Shanghai", https://goo.gl/ndrif4, (Vizitat 25 iulie, 2016).

Comentarii

Completand in campurile de mai jos va dati acordul cu privire la politicile Rombadconstruct.ro.
inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
© Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate