Crapaturile sunt mai reduse la lemnul provenit de la rasinoase. Rasinoasele (brad, pin etc.) au punctul de saturatie mai scazut, din acest motiv acestea pot fi taiate tot timpul anului si decojite imediat.
Pentru obtinerea lemnului de foioase pentru constructii, copacii trebuie taiati in perioada repausului vegetativ datorita puctului de saturatie ridicate pe care lemnul acestora il au. In perioada de repaus vegetativ, lemnul de foioase are umiditatea redusa, dar totusi decojirea nu se executa imediat pentru a nu pierde apa prin evaporare. Debitarea in cherestea a lemnului de foioase (stejar, frasin etc.) se face mai repede decat la rasinoase (brad, pin etc) pentru a se evita craparea adanca a bustenilor.
Obtinerea cherestelei de calitate ridicata, la debitare se tine seama de directiile in care contragerea are valori mari. In general, contragerea tangentiala este cea care provoaca deformatii accentuate asupra lemnului, debitatrea facandu-se in asa fel incat influenta sa sa fie minima.
In imaginea urmatoare observam ca daca cheresteaua se debiteaza in asa fel incat inelele anuale sa fie perpendiculare pe fete, contragerea este mica (A). Daca debitarea se face in alt mod, inelele anuale nefiind perpendiculare pe cele doua fete ale cherestelei, contragerile tangentiale pot provoca strambarea materialului (B). Strambarea materialului este mai accentuata la produsele care au fost debitate mai aproape de periferia busteanului.
|