• (+40) 729 503 369

CAUTARE

DISTRIBUITI ACEASTA PAGINA

GESTIONARE ARTICOLE

Categorii
Arhiva
NEWSLETTER

ROMBADCONSTRUCT.RO

Este un mijloc de punere la dispozitie a unor servicii si informatii din domeniul constructiilor.
Rombadconstruct
Acasa » Tehnologii » Amenajari interioareUmiditate in casa iarna. Cum scapam de…

Umiditate in casa iarna. Cum scapam de aceasta?

07 Octombrie 2018, 13:18  |  Florin Badea  |  Amenajari interioare
Condens

Ce este umiditatea?

Fenomenul de umiditate se refera la vaporii de apa ce se gasesc in aerul unei incaperi. Acest fenomen este variabil in functie de temperatura din acea incaperi comparativ cu temperatura mediului exterior.

Umiditatea apare, mai ales, in anotimpul rece, cand diferenta intre temperatura din casa si cea de afara este mare. Insa, umiditatea mai apare si atunci cand gatim, calcam rufe sau facem bai fierbinti.

In perioada iernii ventilatia aerului din incaperi scade foarte mult datorita frecventei reduse de deschidere a ferestrelor. Iarna, pentru a nu avea pierderi de caldura in casa, ferestrele sunt deschise mai rar. Dar motivul principal in cresterea umiditatii in casa pe timpul iernii este diferenta mare de temperatura dintre interior si exterior. Fenomenul este acelasi cu cel care apare cand umplem, vara, un pahar cu apa rece, iar pe partea exterioara a paharului se produce condens datorita aerului cald de la exteriorul paharului care intra in contact cu paharul rece.

Umiditatea optima in casa iarna

Studiile arata ca umiditatea optima care trebuie mentinuta intr-o incapere trebuie sa fie cuprinsa intre valorile 30-50 %. Umiditatea aerului in casa sub 30% creaza un aer uscat care poate duce la afectiuni precum sangerari nazale cauzate de uscarea mucoasei nazale, uscarea pielii, mancarimi precum si iritatii la nivelul acesteia, astm bronsita, sinuzita, alergii, virusii devin mai puternici intr-un mediu uscat (mai ales virusul gripal).

Atunci cand avem umiditate mare in casa, adica umiditatea aerului in casa depaseste 50%, apare condensul pe pereti si ferestre. Aceste valori peste normal apar in special in anotimpul rece. O umiditate de peste 50-60% asigura mediul propice pentru aparitia mucegaiului. Mucegaiul fiind un factor foarte important ce sta la baza unei serii de afectiuni ale organismului, in special la copii, cum ar fi: astm bronsic, dureri de cap, sinuzite, anxietate, probleme gastrointestinale, laringita insomnie, ameteala etc.

A mentine umiditatea optima in casa iarna inseamna a asigura un mediu sanatos, confortabil si placut. Pentru a mentine umiditatea optima in casa iarna avem nevoie de un aparat special numit higrometru. Acest aparat poate fi achizitionat foarte usor la un pret modic. Multe termometre de camera sau umidificatoare vin dotate cu un astfel de aparat.

Ce sa faceti pentru a scapa de umiditatea din casa iarna

1. Ventilati incaperile!

Incaperile supuse la aparitia vaporilor de apa, cum ar fi baia si bucataria, ar trebui sa detina ventilatoare. De fiecare data cand faceti baie porniti ventilatorul, daca acesta exista, iar cand gatiti hota trebuie sa functioneze in permanenta.

Inlaturare apa de pe pereti
Inlaturare apa de pe pereti

2. Inlaturati apa de pe pereti!

Apa de pe pereti, rezultata din condens, trebuie inlaturata pentru a nu ajunge sa se infiltreze in structura peretelui. Odata infiltrata in perete, chiar si in cantitati mici, creaza mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Aceasta apa se indeparteaza foarte usor cu o laveta sau carpa uscata.

3. Deschideti ferestrele si usile!

Daca vremea de afara nu este cu precipitatii si temperatura nu este foarte scazuta este recomandat sa se deschida usile si ferestrele in fiecare dimineata (10-15 min.) sau de cate ori umiditatea in casa este ridicata. Cand deschidem usile si ferestrele este recomandat sa pornim un ventilator pentru ca aerul din incaperi sa fie scos afara mai repede.

Dezumidificator
Dezumidificator

4. Folositi un dezumidificator!

Dezumidificatorul este un aparat electric care ne ajuta de cate ori umiditatea in casa iarna creste peste valorile normale. Un astfel de aparat poate fi setat pentru a mentine o umiditate optima intr-o incapere. Astfel acesta porneste automat de cate ori nivelul de umiditate creste, in functie de setarile pe care i le stabilim noi.

5. Achizitionati plante iubitoare de umezeala!

Exista o serie de plante iubitoare de umezeala ornamentale care absorb umiditatea din aer, cum ar fi ferigile, iedera, crinul pacii, tillandsia, palmierul pitic etc.

Plante iubitoare de umezeala
Plante iubitoare de umezeala

Ce sa nu faceti pentru a scapa de umiditatea din casa iarna

1. Nu uscati rufele in casa!

2. Nu gatiti cu oala fara capac!

Draperii

3. Nu blocati ferestrele cu draperii si perdele!

Eliberati ferestrele de draperii si perdele pentru ca aerul cald sa ajunga mai usor pe suprafata acestora si sa le mentina uscate.

Alte articole


Cum scapi de mucegai
(06 August 2016, 06:42)

Amenajare baie mica
(31 August 2018, 15:12)

Amenajare casa scarii
(02 Iulie 2016, 14:56)

Combinatii de culori in designul interior
(21 August 2016, 12:27)

5 sfaturi in alegerea unui mobilier de birou
(19 August 2016, 13:35)

Categorii


Amenajari interioare

Lucrari de finisaj

Beton

Materiale de constructii

Alte categorii

Comentati cu profilul de Facebook

inceputul paginii
Rombadconstruct.ro Acasa
Despre noi
Intrebari frecvente
Preturi
       Lista preturi
       Calculator manopera
       Descriere lucrare
Tehnologii
       Categorii
       Dictionar constructii
Harta site
Arhiva
Blog Ultimele articole
Categorii
Galerie foto
Galerie video
Stiati ca…?
Top 10
Personalitati
Urmariti-ne pe:

Contact (+40) 729 503 369
@ florinbadea.contact@yahoo.com
Formular contact
Formular descriere lucrare
Newsletter
Florin Badea. Toate drepturile rezervate | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate