Acasa » Tehnologii » Materiale de constructiiUmiditatea lemnului pentru constructii

Umiditatea lemnului pentru constructii

 14 Aprilie 2019, 15:19  |   Florin Badea  |   Materiale de constructii

Umiditatea lemnului

Umiditatea lemnului pentru constructii, si in special valoarea acesteia, are o mare influenta asupra proprietatilor materialului lemnos. Umiditatea lemnului este proprietatea fizica care influenteaza aprecierea caracteristicilor fizice sau mecanice ale acestui material.

Lemnul proaspat debitat contine o cantitate relativ mare de apa. In functie de esenta, umiditatea lemnului pentru constructii poate ajunge pana la jumatate din greutatea acestuia. Continutul umiditatii din materialul lemnos se determina pe probe luate din lemnul respectiv. Aceste probe sunt cantarite in prealabil, iar apoi sunt uscate la temperatura de 105℃ pana la greutatea constanta. Diferenta de greutate obtinuta se raporteaza fie la greutatea lemnului umed si se numeste umiditate relativa, fie la greutatea lemnului uscat si o numim umiditate absoluta. Valoarea raportului in ambele situatii se inmulteste cu 100. Astfel, se obtine continutul procentual in umiditate al lemnului.

Continutul de apa in masa lemnului se gaseste in trei forme, dupa cum urmeaza:

  • Apa libera, care circula prin tesuturile de conducere sau tesuturile mixte. Aceasta apa reprezinta cantitatea cea mai mare din umiditatea lemnului si este prezenta in lemnul verde;
  • Apa de higroscopicitate, care se gaseste fixata prin absorbtie pe peretii tesuturilor vegetale. Lemnul fiind un material cu o higroscopicitate (capacitate de absorbtie) destul de mare;
  • Apa legata chimic, care intra in alcatuirea substantelor ce alcatuiesc materialul lemnos si reprezinta aproximativ 1%. Apa legata chimic se indeparteazanumai prin descompunerea termica a lemnului. De aceasta nu se tine seama la determinarea caracteristicilor mecanice ale lemnului.

Daca este lasat la aer, lemnul proaspat debitat, se constata ca continutul sau de apa se reduce treptat. In acest caz se evapora mai intai apa libera, iar dupa aceea o parte din apa higroscopica. Acest proces al lemnului lasat in aer liber se continua pana se ajunge la un echilibru intre umiditatea sa si umiditatea atmosferica, cu conditia ca temperatura si umiditatea din aer sa ramana constante. Echilibrul se produce datorita egalitatii dintre tensiunea vaporilor din materiale si presiunea partiala a vaporilor atmosferici.

Conditiile climatice din tara noastra face ca umiditatea relativa a lemnului uscat in aer liber sa varieze intre 12% si 15%.

Datorita structurii diferite a straturilor ce alcatuiesc masa lemnoasa, umiditatea nu este raspandita uniform in masa lemnului. Aceasta umiditate va fi mai mare in tesuturile nelignificate si mai mica in cele lignificate. Din aceasta cauza, continutul in umiditate variaza pe inaltimea arborelui, fiind mai mare la partea superioara, si in functie de cantitatea precipitatiilor atmosferice.

Datorita faptului ca apa libera se poate evapora sau poate circula in tesuturile vegetale fara sa modifice volumul sau caracteristicile mecanice ale lemnului, ea nu prezinta o importanta prea mare. Insa, daca apa libera se evapora si lemnul contine numai apa de higroscopicitate, lemnul ajunge la punctul de saturatie. Acest punct de saturatie corespunde unei umiditati relative, cuprinse intre 25% si 40%. Modificarile continutului de apa de higroscopicitate aduc cu sine modificari atat al volumului lemnului cat si modificari ale rezistentelor mecanice ale acestuia.

Alte articole

    Defecte de structura ale lemnului

Defecte de structura ale lemnului

Defectele de structura ale lemnului sunt modificari de […]

Mai mult…

    Rezistenta la compresiune a lemnului

Rezistenta la compresiune a lemnului

Rezistenta la compresiune a […]

Mai mult…

    Umflarea si contragerea lemnului

Umflarea si contragerea lemnului

Lemnul sufera variatii de volum, in functie de continutul sau in […]

Mai mult…
Categorii
Comentati cu profilul de Facebook